Επίσημα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Γιώργου Φουστάνου «Ελληνική Ακτοπλοΐα: 1945-1995» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Ποσειδωνίας

Η Σύρος θυμάται και καμαρώνει

Η εμβληματική Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της έκθεσης φωτογραφίας του Γιώργου Φουστάνου «Ελληνική Ακτοπλοΐα: 1945-1995», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», τον περασμένο Ιούνιο.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τέχνης, του πολιτισμού και του επιχειρηματικού κόσμου. Μεταξύ αυτών, ο Συριανός ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου, η αρχαιολόγος Μαρία Ρώτα και ο ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης.

Έκθεση – μνημείο

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Χωρικός Αντιδήμαρχος Ποσειδωνίας Αλέξης Αθανασίου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Φουστάνο για την ευγενική χορηγία των εκθεμάτων του προς τον Δήμο, τα οποία και θα παραμείνουν μόνιμα στο νησί. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της συγκεκριμένης έκθεσης για την ίδια τη Σύρο, καθώς αντικατοπτρίζει την άρρηκτη σχέση του νησιού μας με την ναυτιλία και το εμπόριο, κάτι που το έκανε γνωστό στα πέρατα της γης κατά τον 19ο έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Τέλος, κατέστησε γνωστό πως τα έσοδα από την πώληση των καταλόγων του κ. Φουστάνου, οι οποίοι εκδόθηκαν στην Τυποκυκλαδική στη Σύρο, θα διατεθούν για τη στήριξη του Κληροδοτήματος του Δον Ιωάννου Στεφάνου με τη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου.

Προσπάθειες ανάδειξης της ναυτικής παράδοσης της Σύρου

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, η οποία αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία της με τον κ. Φουστάνο, «έναν άνθρωπο σεμνό, με παραδειγματικό ήθος, που χωρίς να επιδιώκει τα φώτα της δημοσιότητας, διακρίνεται για το έργο και τη σπουδαία προσφορά του». Πρόσθεσε μάλιστα, πως από την πρώτη κιόλας γνωριμία τους, διαπίστωσαν πως σημείο αναφοράς και για τους δύο, αποτελεί το αγαπημένο τους νησί, η Σύρος, αλλά και η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητάς της. Κατέστησε δε γνωστό, πως η βαθιά σχέση του νησιού με το κομμάτι της ναυτιλίας οδήγησε το Δήμο στην ένταξη της συγκεκριμένης έκθεσης στο πολιτιστικό πρόγραμμά του, καθώς και στην καθιέρωση εκδηλώσεων που σχετίζονται με το λαμπρό παρελθόν της Σύρου, ως οικονομικού, ναυτιλιακού και εμπορικού κέντρου.

Ο κ. Γιώργος Φουστάνος με σπουδές στη ναυπηγική και μακρά οικογενειακή ναυτική παράδοση ασχολείται εδώ και πολλές δεκαετίες με την ιστορική έρευνα, με σκοπό την τεκμηρίωση και την προβολή του συνολικού έργου της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας από την εποχή του ατμού μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος εξέδιδε το ναυτιλιακό περιοδικό Αργώ, ενώ παράλληλα έχει συγγράψει δεκάδες τίτλους βιβλίων. Επιπλέον, είναι δημιουργός του πρώτου διαδικτυακού μουσείου για την ελληνική ναυτιλία με το γενικό τίτλο «Greek Shipping Miracle”, το οποίο διαχειρίζεται μαζί με τον υιό του, Μιχαήλ Φουστάνο.

Η παρούσα έκθεση του κ. Φουστάνου παρουσιάζει το πλήρες χρονικό της εξέλιξης της Ελληνικής Ακτοπλοΐας και συγκεκριμένα των δρομολογίων με αφετηρία τον Πειραιά μέσα από μία σπάνια συλλογή φωτογραφικού και έντυπου υλικού. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της στην Έπαυλη Τσιροπινά, η έκθεση θα μεταφερθεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, δίνοντας τη δυνατότητα και στους μαθητές των σχολείων να ανακαλύψουν το μοναδικό αυτό αρχειακό υλικό αλλά και τη λαμπρή ιστορία του νησιού μας.

Οικογένεια με μακρά παράδοση στη ναυτιλία

Την άρρηκτη σύνδεση της έκθεσης με τη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Σύρο, επεσήμανε με τη σειρά του ο κ. Φουστάνος. «Η Σύρος οφείλει σε μεγάλο βαθμό της ανάδειξή της στην ακτοπλοΐα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, από το 1857 η Ερμούπολη, δημιούργημα χιλιάδων προσφύγων από διάφορα μέρη της Ελλάδος υπήρξε η έδρα της πρώτης ελληνικής ακτοπλοϊκής επιχείρησης. Αυτό συνέβαλε αποφασιστικά στην εξέλιξή της ως τόπος υψηλών προδιαγραφών, ο οποίος στέγαζε και δραστηριότητες σημαντικών ανθρώπων.

Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, ο προπάππους του κ. Φουστάνου εγκαταστάθηκε πριν από 1,5 αιώνα και η εξέλιξή του και μέσα σε λίγα χρόνια (1876) ίδρυσε την πρώτη του εμπορική επιχείρηση. Ανάλογη δραστηριότητα ανέπτυξε στην πορεία ο γιος του, Γεώργιος Φουστάνος που υπηρέτησε την Ερμούπολη και από τη θέση του Δημάρχου από το 1921 έως το 1922. Μετά το τέλος του πολέμου οι τέσσερις γιοι του Γεωργίου Φουστάνου ο πατέρας μου και τα αδέρφια του δραστηριοποιήθηκαν εκ νέου στον χώρο της ναυτιλίας. Η οικογένεια Φουστάνου υπήρξε μία από τις 50 οικογένειες που επιχείρησαν να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες που ανέδειξαν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας επί μισό αιώνα. «Ωστόσο, καμιά από τις επιχειρήσεις αυτές δεν μακροημέρευσαν, λόγω των άστοχων πολιτικών», υποστήριξε ο κ. Φουστάνος.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και σε στα σημερινά προβλήματα που δημιουργούνται στην εύρυθμη λειτουργία του κλάδου από τις συχνές απεργίες του ναυτεργατικού συνδικαλισμού. «Οι απεργίες αυτές δεν λαμβάνουν ποτέ υπόψη την ανάγκη προστασίας του αναφαίρετου δικαιώματος της ελεύθερης επικοινωνίας, παράλληλα αποκλείουν τον ομαλό ανεφοδιασμό και κατ’ επέκταση την ομαλή οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας», σημείωσε.

«Η πολυπόθητη ανάκαμψη θα αρχίσει από τα νησιά μας»

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας θα αρχίσει αυτή τη φορά από την περιφέρεια και ιδιαίτερα από τα νησιά μας. «Εμείς στη Σύρο μπορούμε και σήμερα να κάνουμε πολλά, ανάλογα εκείνων που έκαναν οι πρόγονοί μας πριν από 1,5 αιώνα καταξιώνοντας την Ερμούπολη ως κορυφαίο κέντρο της Ελλάδος στους τομείς του εμπορίου, του πολιτισμού, της βιομηχανίας και της εμπορικής ναυτιλίας» υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας τη δημοτική αρχή πως τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του Μιχαήλ, που εκπροσωπεί την 5η γενιά Φουστάνων, θα είναι υποστηρικτές κάθε νέας αντίστοιχης προσπάθειας.