Η φωτογράφος Ντένια Παναγάκη συνδέει τη γυναικεία ομορφιά με την ομορφιά της φύσης στην -λουλουδιασμένη- έκθεση «Γυναίκες της Σύρου»

«Η γυναίκα είναι προέκταση της φύσης»

Είκοσι γυναίκες της Σύρου, είκοσι διαφορετικές προσωπικότητες, που ζουν, δρουν και αφήνουν το στίγμα τους στο νησί, πόζαραν στη φωτογράφο Ντένια Παναγάκη, η οποία αποτύπωσε στο φακό της το φως, τη δύναμη και την ομορφιά που πηγάζει από τον εσωτερικό πλούτο τους, αλλά και από τη σχέση τους με το περιβάλλον.

Η έκθεση φωτογραφίας «Γυναίκες της Σύρου», η οποία φιλοξενείται στην αίθουσα “Πρώην Ταμείο” στην Άνω Σύρο, αποτελεί μέρος της σειράς «Γυναίκες του Αιγαίου» που ξεκίνησε το 2015 από την Πάτμο με σκοπό την ανάδειξη των γυναικών και της φυσικής ομορφιάς των νησιών μας και κατάφερε να «ταξιδέψει», την επόμενη χρονιά στην Τήνο.

Το συγκεκριμένο concept γεννήθηκε όταν η φωτογράφος εντυπωσιάστηκε από τους γεμάτους από πανέμορφα λουλούδια κήπους της Πάτμου, που δημιουργούν στο επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξωτικό μέρος. «Αποφάσισα, λοιπόν, να προβάλω τις γυναίκες του νησιού, που φροντίζουν με αγάπη τους κήτους τους, κάνοντας τον τόπο τους πιο όμορφο», αναφέρει η ίδια στην «Κοινή Γνώμη».

Σε κάθε νησί μια διαφορετική εμπειρία, ένας διαφορετικός τρόπος ζωής και, φυσικά, διαφορετικά λουλούδια. Στο έργο αυτό η Ντένια Παναγάκη φωτογραφίζει 20 γυναίκες με λουλούδια στα μαλλιά με σκοπό να συνδέσει την γυναικεία ομορφιά με την ομορφιά της φύσης και να αναδείξει τις δυνάμεις που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Λίγο παραπάνω χρώμα στη ζωή μας

«Η γυναίκα είναι προέκταση της φύσης», επισημαίνει. «Όπως η φύση φροντίζει εμάς τους ανθρώπους, χαρίζοντάς μας απλόχερα την ομορφιά μέσα από τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών έτσι και η γυναίκα, έχει στην φύση της να φροντίζει τους πάντες και τα πάντα γύρω τους». Προσθέτει μάλιστα, ότι στις μέρες που διανύουμε, έχουμε ανάγκη από ομορφιά και λίγο παραπάνω χρώμα στη ζωή μας.

Η φωτογράφος ταξιδεύει στα νησιά του Αιγαίου γνωρίζοντας τους κατοίκους τους και την καθημερινότητά τους. Οι κάτοικοι με τη σειρά τους, ανοίγουν τα σπίτια τους και την ξεναγούν στους κήπους τους. Κήπους μυστικούς, που συχνά είναι καλά κρυμμένοι από τα αδιάκριτα μάτια των περαστικών.

Οι Γυναίκες δένονται με τα λουλούδια τους

Πόσο εύκολο, όμως είναι, για μια καθημερινή γυναίκα, να μπει στη θέση ενός μοντέλου; «Στην αρχή, είναι όλες κάπως διστακτικές. Το λουλούδι μπορεί να φέρει κάποια μελισσούλα, μυρμηγκάκια, μαμουνάκια, αλλά μέχρι να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα και πριν ολοκληρωθεί η φωτογράφιση, χαλαρώνουν πάρα πολύ, δένονται με τα λουλούδια τους, γίνονται ένα με αυτά και βγαίνει στις φωτογραφίες. Περνάνε πολύ καλά και είναι κάτι που το χαίρομαι και το συνεχίζω για τρίτη χρονιά», εξηγεί η Ντένια Παναγάκη.

Τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται στη φωτογράφηση, είναι προσωπικές επιλογές της. «Όλοι μου λένε ότι ταιριάζουν τα χρώματα που έχω διαλέξει για την κάθε κοπέλα. Είναι σύμπτωση ο συνδυασμός, γιατί τα λουλούδια ταιριάζουν με τα πάντα. Δηλαδή αν άλλαζα έδινα ένα διαφορετικό λουλούδι στην καθεμιά, το αποτέλεσμα θα ήταν εξίσου ωραίο». Όπως αναφέρει, η επιλογή των λουλουδιών γίνεται με βάση τον τόπο κατοικίας της κάθε γυναίκας, το πόσο κοντά είναι στο λουλούδι, αλλά και το μέρος της φωτογράφησης. «Δεν θέλω να τις ταλαιπωρώ. Οι περισσότερες είναι πολύ απασχολημένες. Έχουν τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους κι όμως, μου προσφέρουν τον χρόνο τους με χαρά».

Έρευνα πριν από την κάθε φωτογράφηση

Η επιλογή των γυναικών που έχουν φωτογραφηθεί καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γυναικών που αγαπούν την Σύρο. Είτε έχουν καταγωγή, είτε επέλεξαν να μετοικίσουν από άλλα μέρη του κόσμου, έχουν μία βαθιά σύνδεση με το νησί που τις κάνει να το αγαπούν και να δρουν σε αυτό. Ασχολούνται με την φιλανθρωπία, την καλλιέργεια, την παραγωγή, το εμπόριο, τον αθλητισμό, τις τέχνες. Προσφέρουν απλόχερα, χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα, έχοντας σαν σκηνικό δράσης τους έναν τόπο που τους παρέχει φως, τη θάλασσα, τον ουρανό, την έμπνευση και την πίστη για να δημιουργήσουν, τη Σύρο.

«Πριν από την κάθε φωτογράφηση, κάνω μία έρευνα στον τόπο που πηγαίνω. Με κάποια νησιά είχα κάποια περισσότερη σχέση αλλά και πάλι, δεν ήξερα όλες τις γυναίκες. Για το λόγο αυτό, ρωτάω τον κόσμο να μου πει αν έχει στο μυαλό του κάποια γυναίκα που αγαπάει το νησί και είναι γνωστή για τη δράση της. Στη Σύρο δεν ήξερα κανέναν και ήρθα λίγο σαν κομήτης. Όλοι μου υποδείκνυαν τα ίδια ονόματα. Το πρόσωπο που ακούστηκε από την αρχή πάρα πολύ ήταν η Αγγελική Πρίντεζη και στη συνέχεια, ακολούθησαν και οι υπόλοιπες».

«Γνωρίζω πλέον πότε οι Συριανοί ποτίζουν τα λουλούδια τους»

Κάθε φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε σε διαφορετική περιοχή ανάλογα με την τοποθεσία του κάθε λουλουδιού. «Γύρισα πολλές φορές όλο το νησί, για να δω τι λουλούδια υπάρχουν και μετά έπρεπε να τα βρω στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, σε μεγάλη κατάσταση, ποτισμένα, κλαδεμένα, ευπαρουσίαστα. Πλέον, γνωρίζω ακριβώς πότε ποτίζει ο κάθε άνθρωπος τα λουλούδια του και πότε χρειάζεται πότισμα το κάθε λουλούδι».

Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι που της άνοιξαν την πόρτα τους και την ξενάγησαν στους κήπους τους. «Ορισμένοι κήποι δεν φαίνονται πάντα από το δρόμο και αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς μου, γιατί σε όλα τα νησιά έχω τέτοιες ανακαλύψεις», αναφέρει η κ. Παναγάκη.

Στόχος της φωτογράφου είναι η γνωριμία της με καινούριους τόπους, διαφορετικές προσωπικότητες. «Οι Γυναίκες τους Αιγαίου είναι ταξίδι, εμπειρία, ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και γνώση για τα λουλούδια». Εξομολογείται μάλιστα πως η ίδια δεν είχε άμεση σχέση με αυτά και μέσω του project έμαθε σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα. «Ένα από αυτά που δεν γνώριζα είναι ότι οι μέλισσες δεν πηγαίνουν ποτέ σε κομμένο λουλούδι. Το καταλαβαίνουν».  

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (11:00-14:00 και 18:00-23:00) και θα διαρκέσει έως 25 Αυγούστου.