23 εικαστικοί ενώνουν τις τέχνες τους σ’ ένα εντυπωσιακό oeuvre multimedia στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

«Tidal Flow RElocated»

Την έκταση της ελευθερίας και της έρευνας πάνω στη ζωή θα οριοθετήσει και θα επισημάνει, τον προσεχή Σεπτέμβρη, στο φιλότεχνο κοινό της Σύρου η ομαδική έκθεση εικαστικών «Tidal Flow Relocated».

Το τρίτο μέρος της σειράς «Tidal Flow» που διακρίνεται για το ισχυρό στοιχείο της πολύπλευρης δημιουργίας θα παρουσιαστεί από 8 έως 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017».

Το «Tidal Flow» αποτελεί σύλληψη της Τζέννυς Τσουμπρή, η οποία για περισσότερο από δύο δεκαετίες, διοργανώνει εικαστικές εκθέσεις και δρώμενα στη Ελλάδα και το εξωτερικό, εστιάζοντας στην προώθηση της σύγχρονης τέχνης. Τον Μάρτιο του 2005 ίδρυσε το Π37 art gallery , με σκοπό την προώθηση των εικαστικών τεχνών. Μεταξύ Μαρτίου 2005 και Ιουνίου 2007, πραγματοποιήθηκαν πολλές εκθέσεις στην γκαλερί , όπως ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και εκθέσεις χαρακτικών με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους καλλιτέχνες. Έκτοτε η Jenny Tsoumpri art Productions συνεχίζει να οργανώνει εκθέσεις σε εναλλακτικούς χώρους και να προωθεί τα έργα των σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που κινούνται στα πλαίσια του εξπρεσιονισμού και της αφηρημένης τέχνης.

Η πρώτη ομαδική έκθεση εικαστικών "TIDAL FLOW" πραγματοποιήθηκε από 14 έως και 16 Οκτωβρίου 2016 σ’ ένα συνεργείο επισκευής σκαφών θαλάσσης στο Μοσχάτο, 4.000 τ.μ. Ο χώρος διαμορφώθηκε και φιλοξένησε για τρείς μέρες καλλιτέχνες και θεατές που από κοινού συνέπραξαν ώστε η εμπειρία της άμεσης επαφής να ανανεώσει τη σχέση των επισκεπτών με την τέχνη.

Παρουσιάστηκαν έργα ζωγραφικής, εικαστικά δρώμενα, όπως video art, performance αυτοσχεδιασμού, in-situ installations, φωτογραφίες, γλυπτική, προβολή ντοκιμαντέρ, γκράφιτι. Η  αντίδραση των θεατών και η συνεχής διεργασία ανάμεσα, στα σημεία επαφής, των καλλιτεχνών και του κοινού έφερε την  “Tidal Flow Revisitedστη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, όπου από τις 15 Μαΐου έως και τις 31 παρουσιάστηκε η παραπάνω έκθεση, με μεγάλη επιτυχία.

Απαντήσεις σε σημερινά θέματα

Η Tidal Flow RElocated που θα φιλοξενηθεί στη Σύρο, διαφέρει από τις δύο προηγούμενες εκθέσεις. Οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, καθώς και νέοι εμπνευσμένοι δημιουργοί που καταδεικνύουν με τα έργα τους ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή της Σύγχρονης Τέχνης.

Είναι  οι ακόλουθοι: Άγγελος Αντωνόπουλος, Αρτεμις Αλκαλάη, Αμαλία Αντωνιάδου, Ανθή Ζάχου, Γιάννης Ζιώγας, Πηνελόπη Κουβαρά, Σοφία Κυριακού, Ηλίας Κοσίντας, Μανώλης Μεραμπελιώτης, Γιάννης  Χρηστάκος, Μαρούσα Παράβαλου, Μαίρη Ρουσιώτη, Χριστίνα Σημαντήρα, Μαρία Σχινά, Μαίρη Σάββα, Ayis Zita, Φίλιππος Γεωργίου, Μαρία Αντωνάτου, Αγνή Ρούσσου, Laura Dodson, Spy, Eileen Botsford, Μιχάλης Καλλιμόπουλος.

Ένα ντοκουμέντο ζωής

Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στον  επισκέπτη να δει και να ακούσει ένα multimedia oeuvre, όπου κλέβοντας τον τίτλο Tidal Flow, το συγκεκριμένο εγχείρημα θα μπορούσε ζωντανά-μέσω των έργων τους-να μας δώσει απαντήσεις σε μία σειρά από θέματα που συζητιούνται στις μέρες μας.

Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Τσουμπρή «ο ρόλος της τέχνης είναι να αποτελεί την αντανάκλαση της αντίληψης για όλα όσα συνεπάγεται η ύπαρξή μας. Η έκθεση πραγματεύεται αυτόν τον ρόλο. Αποτελεί  ένα  σημασιολογικό παιχνίδι το οποίο είναι ικανό να ασχολείται με ποικίλα θέματα. Γίνεται  ένα στίγμα, μία ταυτότητα.. Θα ήταν ίσως τολμηρό να ισχυριστώ  ότι πρόκειται για αδιάσειστα πιστοποιητικά ταυτότητας, αυτοβιογραφικά στιγμιότυπα, προκλητικές εξομολογήσεις, οδυνηρές διαπιστώσεις που πότε γελώντας και πότε κλαίγοντας αποτελούν ένα ντοκουμέντο ζωής».