"Καταδύσεις" της Λίλυ Ρόγκα στο Παλαιό Σχολείο Κάστρου της Σίφνου

  • Τετάρτη, 16 Αυγούστου, 2017 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 16 Αυγ. 2017 - 7:22

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής «Καταδύσεις», της Λίλλυ Ρόγκα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Σχολείο Κάστρου από 17.8.2017  έως 26.8.2017, από τις 20:00 έως τις 23:00.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 17.8.20017 και ώρα 20:00

Όπως σημειώνει η ίδια η καλλιτέχνης, «οτιδήποτε βιώνει κανείς στην παιδική του ηλικία έχει βαθιά επιρροή στη μετέπειτα ζωή του. Γεννήθηκα κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα, αυτή την ίδια θάλασσα που ανακάλυπτα τα ατέλειωτα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων και όπου περνούσα τη μισή, τουλάχιστον, μέρα πλατσουρίζοντας. Αργότερα στη ζωή μου άρχισα να μελετάω τη θάλασσα και την ίδια εποχή σπούδαζα ζωγραφική όποτε και όπου είχα την ευκαιρία.

Αναμφίβολα έχω επηρεαστεί από πολύ γνωστούς ζωγράφους, γείτονες συγγενείς και φίλους τους οποίους είχα την τύχη να γνωρίσω στη διάρκεια της ζωής μου. Στα έργα αυτά που παρουσιάζω εδώ, προσπαθώ να αποδώσω τη συγκίνηση του νερού όπως το βιώνω κάθε καλοκαίρι. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά, αποπειρώμαι να δημιουργήσω την αίσθηση της καθαρότητας της θάλασσας και να παράγω μια εικόνα αυτού του χρώματος, αυτού του βαθύ μπλε χρώματος, το οποίο τόσο ισχυρά σχετίζεται με την Ελλάδα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιώ, εναλλάσσονται ανάλογα με το τι χρειάζεται να εκφραστεί.

‘Έμπνευση για την έκθεση ήταν οι φωτογραφίες που χρησίμευαν στα αρχικά σχέδια τα οποία τελικά πήραν αυτή τη μορφή. Η κύρια αγωνία μου είναι να παρουσιάσω την αίσθηση της διαφάνειας του νερού. Η δουλειά μου δεν είναι απολύτως ρεαλιστική. Αυτό που με ελκύει περισσότερο από όλα είναι να εκφράσω την αίσθησης της διαφάνειας του νερού. Η δουλειά μου δεν είναι απόλυτα ρεαλιστική. Αυτό που με συγκινεί είναι η αντιπαράθεση της εκπληκτικής ελευθερίας της πινελιάς με τον απόλυτο ρεαλισμό ενός έργου».

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

H Ευαγγελία Ρόγκα γεννήθηκε στη Χαλκίδα, στην Εύβοια στην Ελλάδα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και παιδαγωγικά στην Αθήνα και βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Απέκτησε MSc στα παιδαγωγικά στη Θεσσαλονίκη. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στο University of Liverpool, Port Erin Marine Laboratory, Isle of Man, United Kingdom σε θέματα θαλάσσιας βιολογίας ως Υπότροφος του Ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Δούλεψε σαν ιχθυολόγος Ερευνήτρια στο Υπουργείο Γεωργίας της Αγγλίας: Ministry of Agriculture Fisheries and Food (MAFF) Weymouth, Dorset, United Kingdom και Δίδαξε στο Surrey University, U.K. και ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, ιχθυολογία-ιχθυοπαθολογία.

Δίδαξε στην Α’/βαθμια εκπαίδευση Ν. Κυκλάδων στη Σίφνο, σε τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε ειδικες τάξεις. Ελληνικά ως ξένη γλώσσα στην Μ. Βρετανία σε παροικιακά σχολεία. Διδάσκει επίσης Νέα Ελληνικά στο τμήμα Νεοελληνικών σπουδών του Cambridge University στη Μ. Βρετανία. Σχέδιο, ζωγραφική και γραμμικό σχέδιο σπούδασε στο Κέντρο τεχνών Πλάκα, στο Douglas, Isle of Man College, στο Southgate College στο Λονδίνο, και στη Σχολή Ζωγραφικής στη Χαλκίδα.

Είναι δύτης για της ανάγκες της έρευνάς της.

Είναι παντρεμένη με Σιφνιό και έχει μια κόρη.