«Το δικό μου Νησί» από το ΔΕΕΠΣ και την εικαστικό Σοφία Κυριακού στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Εξερεύνηση της Άγνωστης Νήσου

Δίωρο εικαστικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 7 - 12 ετών, με την εικαστικό και εκπαιδευτικό Σοφία Κυριακού, διοργανώνει το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου.

Το εργαστήριο με τίτλο «Το δικό μου Νησί» θα διεξαχθεί στο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 στις 12:00, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Tidal Flow RElocated».

Το project βασίζεται στο βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου “Η ιστορία της Άγνωστης Νήσου”, το οποίο ήταν το σημείο αναφοράς και του εικαστικού έργου της Σοφίας Κυριακού με τίτλο “Νησί” που εκτίθεται αυτή την περίοδο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Βιωματική σχέση με τη φόρμα του νησιού

Τα παιδιά θα ξεκινήσουν προς την εξερεύνηση της άγνωστης Νήσου, προσεγγίζοντας στην πραγματικότητα τη δική τους ταυτότητα, καθώς το νησί απεικονίζει ουσιαστικά χαρακτηριστικά των επιλογών και των δυνατοτήτων τους. Θα δουν τυχαίους σχηματισμούς που κάνει το κερί μέσα στο νερό και όταν αυτό στεγνώσει, θα μοιραστεί στα παιδιά σαν μικρά νησιά από κερί, τα οποία θα είναι η αφετηρία για να δημιουργήσουν τα δικά τους νησιά.

«Η σύνδεση βέβαια με τον τόπο είναι αυτονόητη γιατί τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο project είναι από τη Σύρο και έχουν την εμπειρία του νησιού, έχουν αναμνήσεις από αυτό αλλά και καθημερινές εμπειρίες όπως ο συνδυασμός νερού και στεριάς, ή στοιχεία μέσα από την καθημερινότητα του νησιού όπως για παράδειγμα τα καΐκια με τους ψαράδες, ή το μπάνιο στην θάλασσα. Θα δουν το νησί μέσα από τα δικά τους μάτια και πως αυτό είναι συνδεδεμένο με κομμάτια του χαρακτήρα τους και της προσωπικότητας τους σαν σύνολο» σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Κυριακού.

Τα παιδιά θα δουλέψουν με τα χέρια τους θα πλάσουν φόρμες με τα δάχτυλα τους θα αποκτήσουν βιωματική σχέση με τη φόρμα του νησιού έχοντας μπροστά τους μία μακέτα του φανταστικού δικού τους Νησιού. Την ημέρα του project, Άγνωστα σε μας, έως σήμερα, Νησιά θα φανερωθούν μπροστά στα μάτια μας από τα παιδιά.

Η Σοφία Κυριακού, γεννημένη στη Σύρο, αποτελεί ένα από τα σημαντικά μέλη της «οικογένειας» εικαστικών και εκπαιδευτικών του ΔΕΕΠΣ, μιας οικογένειας που ολοένα και μεγαλώνει. Η ίδια ζει και εργάζεται στην Αθήνα αλλά τα καλοκαίρια της τα περνάει στη Σύρο. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ στο εργαστήριο του Γ. Ψυχοπαίδη και στη Βαρκελώνη στο Universidad de Barcelona – Facultat de Bellas Artes, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus. Έργα της βρίσκονται στις συλλογές της Πινακοθήκης Κυκλάδων, του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Φλώρινας, της συλλογής του ΗΣΑΠ, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Το χρονικό διάστημα 2007-2011 δίδαξε ζωγραφική και σκηνογραφία στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Την περίοδο 2012-2014 δημιούργησε, μαζί με συνάδελφo της, τον χώρο Owl Art Space και την εικαστική τριλογία Μετρολόγος και από το 2014 έως σήμερα διδάσκει στο πρόγραμμα Δια βίου εκπαίδευσης του ΤΕΕΤΦ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Αθήνα. Η κ. Κυριακού, διδάσκει επίσης ζωγραφική σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι η τρίτη φορά που εκθέτει έργα της στη Σύρο, η πρώτη ήταν το 2000 στην ομαδική έκθεση με τίτλο “Αποτυπώματα” και στην ομαδική έκθεση “Η χρυσή εποχή” το 2007.

Υπενθυμίζεται ότι, τα προγράμματα του Δικτύου είναι ανοιχτά, έτσι ώστε η εικαστική εκπαίδευση να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Eileen Botsford: «Το ΔΕΕΠΣ αντλεί έμπνευση από το νησί μας»

Αναφορικά με τον ρόλο της τέχνης στην εξοικείωση των παιδιών με τον τόπο τους, μέσω της δημιουργικής απασχόλησης, η υπεύθυνη του ΔΕΕΠΣ, Eileen Botsford - Βελισσαροπούλου δηλώνει: «Η τέχνη αποτελεί βασικό άξονα και μέσο εξοικείωσης με τον τόπο μας. Άλλωστε η Σύρος από μόνη της, είτε μέσω τις ιστορίας της, είτε μέσω της αρχιτεκτονικής της, είτε μέσω της φυσικής της ομορφιάς ως ελληνικό νησί είναι μια πλούσια πηγή έμπνευσης. Το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου διατηρεί και μια Συριανή ταυτότητα που αντλεί έμπνευση από το νησί μας, αλλά και δημιουργεί κίνητρα μέσω της εικαστικής εκπαίδευσης, να μάθουμε και να μαθαίνουμε περισσότερα για τον τόπο μας.

Καταλήγοντας, η κ. Botsford εξηγεί ότι η τέχνη είχε ανέκαθεν ανάγκη από νέους ανθρώπους, που την αγαπούν και μπορούν να εκφράζουν το παρόν μέσω αυτής. «Ωστόσο, η τέχνη δεν είναι κάτι αντικειμενικό, ούτε κάτι που χρειάζεται να το δένουμε με το χρόνο. Αποτελεί μέσο έκφρασης που έχει, εν μέρει, χτιστεί σε θεμέλια του παρελθόντος και της ιστορίας. Όποτε, όσο χρειαζόμαστε  το «νέο» άλλο τόσο χρειαζόμαστε  και το «παλιό». Η υποστήριξη της εικαστικής εκπαίδευσης είναι βέβαια ένα αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτιστικών μας αξιών. Με βάση αυτές τις αξίες δημιούργησα και το ΔΕΕΠΣ».

«Σουσούνι»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου συμμετέχει και η ίδια στην έκθεση «Tidal Flow Relocated» με το διαδραστικό έργο «Σουσούνι».

Το Σουσούνι, μια μικρή, απομονωμένη παραλία στο χωριό του Φοίνικα της Σύρας, γνωστή κυρίως στου ντόπιους, γίνεται ο μεταφορικός σύνδεσμος και πηγή έμπνευσης για το έργο της Συριανής εικαστικο. Στο Σουσούνι, εκεί που ο προπάππους της, ο παππούς της, εκείνη ως παιδί και τώρα η ίδια με τα παιδιά της πηγαίνουν για μπάνιο. Ένα σημείο οικογενειακής συνάντησης ανεξαρτήτως χρόνου, γενεών, ηλικίας και ύπαρξης. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργηθεί μια ανθρώπινη «παλίρροια» που πάει και έρχεται. Εκεί στο Σουσούνι υπάρχει και ένα βραχάκι, στο οποίο όλοι έχουν καθίσει να στεγνώσουν από το μπάνιο, πριν φύγουν για το μεσημεριανό.

Το έργο καλεί το κοινό να συμμετέχει διαδικτυακά και ως επισκέπτες της έκθεσης, μοιράζοντας τις δικές τους αναμνήσεις από το μικρό αυτό μέρος. Εικόνες και λόγια διαμορφώνουν ένα έργο που αγκαλιάζει το κοινό, καθώς οι αναμνήσεις αυτές δημιουργούν ένα γόνιμο έδαφος για περαιτέρω εικαστική έκφραση για την καλλιτέχνιδα.

Η έκθεση «Tidal Flow RElocated» περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2017» και θα διαρκέσει έως 24 Σεπτεμβρίου 2017.