Έκθεση μοντελισμού πλοίων του Αντώνη Ξαγοράρη

Δημιουργίες που σε «ταξιδεύουν»

Γκαζάδικα, κοντέινερ, ψυγεία, πολεμικά, επιβατηγά πλοία, ψαροκάικα, ιστιοφόρα αλλά και αρχαίες τριήρεις «σκίζουν τα κύματα» στο φετινό πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός».

Η έκθεση χειροποίητων πλοίων του Αντώνη Ξαγοράρη παρουσιάζεται στην Αίθουσα «Γιάννη & Ελένης Βάτη», αναδεικνύοντας άλλη μία μορφή τέχνης, που συνδυάζει την ιστορία με την παράδοση του τόπου μας.

Ο κ. Ξαγοράρης ασχολείται με τον μοντελισμό επί 15 έτη. Τα πρώτα ξύλινα βαρκάκια, καϊκάκια και κοτεράκια δημιουργήθηκαν από τα χέρια του, όταν εργαζόταν στο Ναυπηγείο του Νεωρίου, επί Φουρνιστάκη. Αμέσως μετά, «έφαγε τη θάλασσα με το κουτάλι», εργαζόμενος ως ναυτικός για 30 περίπου χρόνια. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο μοντελισμός απέκτησε μια σταθερή θέση στην καθημερινότητά του με το ξύλο και τη φαντασία του να αποτελούν τη μαγιά για τα αριστουργήματα που εκτίθενται δημόσια για πρώτη φορά.

«Ευχαριστώ πολύ τον Δήμο, που μου έδωσε την ευκαιρία να τα βγάλω από το σπίτι μου για να τα δει ο κόσμος», δήλωσε ο κ. Ξαγοράρης στην «Κοινή Γνώμη».

Για τον ίδιο, η κατασκευή ενός πλοίου, είναι μια ευχάριστη διαδικασία, παρόλο που απαιτεί πολύτιμο χρόνο. «Ένα μοντέλο, μπορεί να το παιδεύω ένα μήνα. Άλλα ολοκληρώνονται σε δύο εβδομάδες, στην περίπτωση που το βάψιμο δεν είναι τόσο απαιτητικό.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (10:00-14:00 & 18:00-21:00) και θα διαρκέσει έως 10 Ιουνίου.