Μία ακόμη έκπληξη περιμένει το φιλότεχνο κοινό της Σύρου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Tesseris Masters Torn»

Το κεφάλι του θεού Ερμή στην παραλία της Ερμούπολης

Έργα αξιόλογων εικαστικών, που αντιπροσωπεύουν μία από τις κορυφαίες σχολές ζωγραφικής του κόσμου, τη γερμανική, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018».

Η έκθεση με τίτλο «Tesseris Masters Torn» με δημιουργίες τεσσάρων Γερμανών καλλιτεχνών, εγκαινιάζεται το Σάββατο 9 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018.

Reinhold Braun, Friedrich Dickgiesser, Leander Kresse και Arnim Tölke φοίτησαν στη Σχολή του "Meisterschüler" και ήταν μαθητές του φημισμένου Γερμανού καλλιτέχνη Markus Lüpertz, στην παγκοσμίου γνωστή Ακαδημία Τέχνης του Ντίσελντορφ.  Έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στη Γερμανία και στο εξωτερικό αλλά είναι η πρώτη φορά που εκθέτουν στην Ελλάδα. Στα εγκαίνια θα παρευρίσκονται και οι τέσσερις καλλιτέχνες καθώς και ο Markus Lüpertz που θα τους προλογίσει.                                   

Αγάπη και αλληλοσεβασμός

Κοινά χαρακτηριστικά τους είναι η σταθερή αγάπη για το χρώμα που διεισδύει στα έργα τους και η πολυπλοκότητα στα θέματα και την απόδοσή τους. Οι ίδιοι είναι απαλλαγμένοι και απελευθερωμένοι από τον υποχρεωτικό τρόπο έκφρασης, αποτέλεσμα της ελευθερίας που πήραν από το δάσκαλό τους. Δεν πρόκειται για μια απλή ομάδα καλλιτεχνών αλλά για φίλους, που αγαπούν και σέβονται ο ένας τον άλλον.                                                                                                                             

Η επιτυχία τους στην επίκληση της έκπληξης δεν οφείλεται μόνο στο ότι αντιδρούν μέσω του έργου τους στις προκλήσεις του κόσμου και σε όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, αλλά και στην προσπάθειά τους να το αντανακλούν με μοναδικούς και διαφορετικούς τρόπους, δίδοντας στους λάτρεις της τέχνης μια σιωπηρή υποχρέωση να αναζητήσουν και να ξεχωρίσουν  το έργο τους.

Ο εκκεντρικός Markus Lüpertz

Ο Markus Lüpertz συγκαταλέγεται στους κορυφαίους σύγχρονους Γερμανούς εικαστικούς μαζί με τους Gerhard Richter, Georg Baselitz, Sigmar Polke και Anselm Kiefer. Tο έργο του έχει παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης  (Musée Art Moderne de la Ville στο Παρίσι το 2015, The State Hermitage Museum στην  Αγ. Πετρούπολη, Museum of Modern Art  στη Μόσχα το 2014, Fine Arts Museum στο  Bilbao το 2013 κ.λ.π. τα τελευταία χρόνια). Τα γλυπτά του βρίσκονται σε πλατείες και κεντρικά κτίρια στο Βερολίνο, τη Λειψία, τη Βόννη, το Ντύσελντορφ, την Κασρλούη, τη Βιέννη, το Σάλζμπουργκ, το Λονδίνο, το Μπιλμπάο κ.ά.

Ειδικά για την Σύρο, ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο γλυπτό-κεφάλι που παριστάνει τον αρχαίο θεό Ερμή, από τον οποίο, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων πήρε το όνομά της. Το έργο θα τοποθετηθεί στην παραλία της Ερμούπολης, μπροστά από τις καφετέριες, όπου και θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Ο  Markus Lüpertz είναι μια παγκόσμια εκκεντρική προσωπικότητα με έργο διεθνούς απήχησης με ωμή και σκληρή δημιουργία στη έκφραση της παραστατικότητάς του.

Ο επιμελητής κ. Γιώργος Αλτουβάς ευχαριστεί θερμά τους φίλους της Σύρου και καλοκαιρινούς κατοίκους της Hans-Leo και Bettina Nathrath, οι οποίοι συνέβαλαν με τις επαφές του και την ευγενική χορηγία τους στην πραγματοποίηση της έκθεσης.