Εγκαίνια της έκθεσης «TESSERIS MASTERS TöRN» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Η μεγάλη των Γερμανών ζωγράφων Σχολή

Προσεγγίζοντας στα θέματά τους την πολυπλοκότητα και αντιδρώντας στις καθημερινές και σύγχρονες προκλήσεις, τέσσερις Γερμανοί ζωγράφοι μας καλούν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, για να γίνουμε κοινωνοί της τέχνης τους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «TESSERIS MASTERS TöRN» με έργα των Reinhold Braun, Friedrich Dickgiesser, Leander Kresse και Arnim Tölke, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, παρουσία πλήθους φιλότεχνων από τη Σύρο και τη Γερμανία.

Το κοινό καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες τόσο στους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο και στο ζεύγος Hans-Leo και Bettina Nathrath, που συνέβαλαν καθοριστικά στην πραγματοποίηση της παρούσας έκθεσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018».

Υπενθυμίζεται, πως οι τέσσερις καλλιτέχνες από τη Βαυαρία ήταν φοιτητές στη Σχολή του "Meisterschüler" και μαθητές του φημισμένου Γερμανού καλλιτέχνη Markus Lüpertz, στην παγκοσμίου φήμης Ακαδημία Τέχνης του Ντίσελντορφ. Με κοινό χαρακτηριστικό τη σταθερή αγάπη για το χρώμα που διεισδύει στα έργα τους, έχουν πολυπλοκότητα στα θέματα και στην απόδοσή τους, απαλλαγμένοι και απελευθερωμένοι από τον υποχρεωτικό τρόπο έκφρασης, σαν αποτέλεσμα της ελευθερίας που πήραν από το δάσκαλό τους.

Το γλυπτό που προκάλεσε αντιδράσεις

Πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της έκθεσης «TESSERIS MASTERS TöRN», τοποθετήθηκε στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης ένα γλυπτό του Markus Lüpertz, που αναπαριστά την κεφαλή του Θεού Ερμή. Το έργο, το οποίο προκάλεσε διφορούμενα σχόλια στην τοπική κοινωνία λόγω της ιδιαιτερότητας και της τεχνοτροπίας του, θα παραμείνει στο συγκεκριμένο σημείο έως και τη λήξη της παραπάνω έκθεσης, στις 8 Ιουλίου 2018.

Από την πλευρά της, η κ. Μενδρινού ευχαρίστησε τον κ. Lüpertz, έργα του οποίου έχουν φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, ενώ γλυπτά του κοσμούν κεντρικές πλατείες στο Βερολίνο, το Λονδίνο, το Ντίσελντορφ, τη Βιέννη και σε πολλά ακόμη μέρη.

Ανάδειξη πρωτότυπων καλλιτεχνικών εμπνεύσεων

Την έκθεση «TESSERIS MASTERS TöRN» επιμελήθηκε ο κ. Γιώργος Αλτουβάς ο οποίος ευχαρίστησε τους τέσσερις ζωγράφους για τη συνεργασία τους, προκειμένου η πρόταση που εκφράστηκε πριν από έναν χρόνο να πάρει σάρκα και οστά, κατέχοντας μία θέση στο φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Τον κατάλογο προλογίζει ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός. «Νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί που φιλοξενούμε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, την έκθεση αυτών των σπουδαίων καλλιτεχνών, καθώς η Σύρος, ως κοιτίδα πολιτισμού, αποτελεί το πλέον πρόσφορο έδαφος για την ανάδειξη νέων και πρωτότυπων καλλιτεχνικών εμπνεύσεων».

Στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία λειτουργεί καθημερινά (11:00-13:00 & 18:30-22:00) παρευρέθηκε και ο Επίτιμος Πρόξενος της Γερμανίας στις Κυκλάδες, Νικόλαος Γάσπαρης.