Έκθεση ζωγραφικής της Τίτης Βασιλείου – Χαλαστάνη στη Σύρο με τίτλο «Γεωμετρικές καταγραφές»

Αφήγηση συνεκτική σε ρυθμούς περίεργους

  • Παρασκευή, 29 Ιουνίου, 2018 - 06:17

Την αποτύπωση του εσωτερικού κόσμου της μέσω της γεωμετρικής φόρμας αποτελούν οι δημιουργίες της Τίτης Βασιλείου – Χαλαστάνη, την οποία υποδέχεται για πρώτη φορά το φιλότεχνο κοινό της Σύρου, στο πλαίσιο του φετινού πολιτιστικού προγράμματος της.

Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Γεωμετρικές Καταγραφές 1995-2018», με την επιμέλεια του Γιώργου Αλτουβά, θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» από το Σάββατο 30 Ιουνίου έως την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018».

H Τίτη Βασιλείου Χαλαστάνη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Αθηνών και διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Aix-Marseille I. Εργάστηκε ως φιλόλογος και έζησε στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Πεκίνο.

Η ίδια ασχολείται με τη ζωγραφική από νεαρή ηλικία, χωρίς ωστόσο να θεωρεί τον εαυτό της «ζωγράφο». Δημιούργησε το προσωπικό της ύφος χρησιμοποιώντας γεωμετρικές φόρμες σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους. Στο έργο της διακρίνεται «επιτήδευση», που οδηγεί σε ολοκληρωμένη σύνθεση και αφήνει στον θεατή την ελευθερία της προσωπικής του ανάγνωσης και ερμηνείας. Στη ζωγραφική της δεν επικρατεί η πολυχρωμία. Οι σίγουρες πανάρχαιες αντιθέσεις συνυπάρχουν αρμονικά και συντελούν στην άριστη απόδοση των γεωμετρικών σχημάτων δίνοντας ένα λιτό, διακριτικό μα ευχάριστο αποτέλεσμα.  

«Κάθε ζωγραφικό κείμενο είναι αφηγηματικό»

Όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης, «αν και το ζωγραφικό κείμενο παλεύει με τη σκοτεινή και ανεξήγητη προέλευσή του, ακόμα και στη λιτή και αμετάκλητη γεωμετρική φόρμα, ακόμα και στην πιο ακραία μορφή αφαίρεσης, δεν παύει ποτέ να είναι αφηγηματικό. Αφήγηση συνεκτική, σε ρυθμούς περίεργους, που αντιστέκεται πολλές φορές σε κάθε διάθεση ερμηνείας ή αποκωδικοποίησης. Και το ερώτημα καίριο: ποια απεικόνιση για ποια πραγματικότητα; Εκεί και η αντίστροφη πορεία. Ο αναγνώστης με τη σειρά του σε μια οπτική διαδρομή, αποκρυπτογραφώντας στην άγνωστη αυτή περιοχή, προθέσεις, εμμονές και αιτήματα, θα αφηγηθεί το κείμενο σε έναν εσωτερικό διάλογο και θα ανακαλέσει τις δικές του απροσδιόριστες μνήμες. Είναι η στιγμή που το έργο ολοκληρώνεται».

Υπογραμμίζεται ότι, η κ. Χαλαστάνη έχει λάβει μέρος σε ομαδική έκθεση στο Grand Palais στο Παρίσι, ενώ ατομικές εκθέσεις της έχουν παρουσιαστεί στη Βαρκελώνη, το 2012 και στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το 2018. Οι «Γεωμετρικές Καταγραφές» αποτελούν τη δεύτερη έκθεση που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Ουσιαστική για την πραγματοποίησή της ήταν η συνδρομή της Hellenic Seaways και ειδικότερα του κ. Μανόλη Νιώτη.

Η κριτική παρουσίαση που προλογίζει τον κατάλογο της ανήκει στη διδάκτορα ιστορίας της Τέχνης, μέλος της AICA και της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, Ευρυδίκη Τρισόν Μιλσανή.

«Την ευχαριστώ για εκείνη τη λεπτότητα προσέγγισης και ανάλυσης, πέρα από κάθε ιδιότητα, που ασκεί για χρόνια στο έργο της», επισημαίνει η κ. Χαλαστάνη, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες και στον κ. Στέλιο Νιώτη για την όλη προτροπή, συμπαράσταση και πολύτιμη υποστήριξή του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο, στις 21:00.

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00-13:00 & 18:30-22:00 και Κυριακή 11:00 – 13:30.