Έκθεση ζωγραφικής του Ανάργυρου Πασχάλη στην Άνω Σύρο

Τοπία με μορφές

  • Δευτέρα, 16 Ιουλίου, 2018 - 12:41

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, «Σύρος Πολιτισμός 2018», πραγματοποιείται η έκθεση ζωγραφικής του Ανάργυρου Πασχάλη με θέμα Τοπία με μορφές, από τις 21 έως τις 28 Ιουλίου 2018, στο Πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Άνω Σύρου.  

Εγκαίνια: Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 και ώρα 20:00

Ώρες Λειτουργίας: 17:00 – 23:00

Ο Ανάργυρος Πασχάλης μιλάει για τα έργα του:

«Oι φιγούρες μου, απαλλαγμένες από κάθε ιδιαίτερο γνώρισμα, απρόσωπες, θυμίζουν από μακριά τα λεία πλασμένα ανδρείκελα του ιδρυτή της «μεταφυσικής ζωγραφικής» Τζόρτζιο ντε Κίρικο και κινούνται, όπως κι αυτά, σε έναν χώρο που μοιάζει εξωπραγματικός ή φανταστικός. Όταν τις πλησιάζουμε, διακρίνουμε στα θρυμματισμένα, απισχνασμένα μέλη τους και στις διαστακτικές κινήσεις ή στάσεις τους μπροστά στο άγνωστο που τους περιμένει, τις επιρροές των άσαρκων πλασμάτων του γλύπτη του 20ου αιώνα Αλμπέρτο Τζιακομέτι. Η επιρροή μου όμως προχωρά πιο βαθιά στην ιστορία της τέχνης, φτάνοντας στις φλογόμορφες, ψιλόλιγνες φιγούρες του Ελ Γκρέκο. Όπως και αυτός δουλεύω τις φιγούρες μου με ένα έντονο απόκοσμο φως που τις περιβάλλει και τις αναδίδει μέσα από το σκοτάδι. Σμιλεμένες με σκούρες και ανοιχτόχρωμες επίπεδες πινελιές που δηλώνουν τη δυαδική, διχασμένη τους υπόσταση, τη μοναξιά, την απομόνωσή τους στον δικό τους πνευματικό χώρο επιχειρούν να ισορροπήσουν σε αιωρούμενα, πάνω από αχανείς πεδιάδες, χαράδρες και απόκρημνους γκρεμνούς, σχοινιά και δοκάρια. Όσοι επιλέγουν να πορευτούν σε διαρρηγμένα δάπεδα, αντικρίζουν, εν τέλει, όπως σ' έναν καθρέφτη τον άλλο τους εαυτό. Η γλυπτική απόδοση της φιγούρας φανερώνει τις επιρροές μου από τη διδακτική μου πορεία, ξεκινώντας από τους μαρμαροτεχνίτες της Τήνου.

Η εικόνα του αιωρούμενου ανθρώπου, του σχοινοβάτη, του οδοιπόρου, επανέρχεται επίμονα σαν μοτίβο που αναδύεται από βαθιά ριζωμένες μνήμες ή απλώς σαν σύμβολο. Ο αιωρούμενος άνθρωπος – ανδρείκελο εξακολουθεί να περιφέρεται αναζητώντας τις ισορροπίες του στον χώρο. Οι διαδρομές του χαράσσουν άξονες που οργανώνουν την σύνθεση και διαμορφώνουν πολλαπλές σχέσεις με το περιβάλλον. Η ευθύβολη καθαρότητα των σχημάτων χωρίς ασάφειες ή περιττά στολίδια τονίζει την αμεσότητα και την ειλικρίνεια μιας αφήγησης που παραπέμπει σε υπαρξιακές αναζητήσεις.

Στα τοπία μου χρησιμοποιώ ευθείες σχεδόν ακινητοποιημένες γραμμές από κύματα, θάλασσες και στεριές που δένονται με το σκούρο ορίζοντα, εμπνευσμένες από τους ρομαντικούς και συμβολιστές ζωγράφους αλλά με ένα δικό μου προσωπικά δοσμένο τρόπο. Θέλω να οδηγήσω τη δουλειά μου σε μία πιο συνειδητή αφαίρεση αλλά και πύκνωση της φόρμας, την ουσιώδη αντίθεση του φωτός με το σκοτάδι, της ζωής με το θάνατο. Προσπαθώ να μετασχηματίσω με την εικαστική μου γλώσσα τους φόβους και τα οράματά μου. Να ανιχνεύσω με μετέωρους και ριψοκίνδυνους βηματισμούς τις ρίζες της ύπαρξης.