Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Φραγκουδάκη με τίτλο "Μετάπλαση, Αναδόμηση, Σύνθεση"

Υπέρμαχος του «process art»

Τη Μαρία Φραγκουδάκη, μία από τις πιο αξιοσημείωτες δημιουργούς της νέας γενιάς υποδέχεται το φιλότεχνο κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018».

Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Μετάπλαση, Αναδόμηση, Σύνθεση" θα φιλοξενηθεί από 21 Ιουλίου έως 26 Αυγούστου 2018 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Η Μαρία Φραγκουδάκη αρχικά σπούδασε Χημεία και Φαρμακολογία στο Λονδίνο, δουλεύοντας παράλληλα στην φαρμακευτική εταιρία Roche. Αποφοίτησε με πτυχίο Bachelor και MasterofScience, με ειδίκευση στις φυσικές ιδιότητες των υλικών.

Από το 2012 που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, έχει παρακολουθήσει art residencies στο πανεπιστήμιο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί δίπλα στον Donald Sheridan master printer του Andy Warhol, καθώς και δίπλα στον Andrew Ginzel, ένα σύγχρονο Αμερικανό καλλιτέχνη, γνωστό για τις μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους και για τις εγκαταστάσεις του.

Ενώσεις διαφορετικών φαινομενικών στοιχείων πάνω στον καμβά

Η ίδια δηλώνει υπέρμαχος του «process art» υποστηρίζοντας πως για εκείνην το υλικό είναι αυτό που δίνει ταυτότητα στο έργοκαι όχι το χρώμα. Χρησιμοποιεί τις γνώσεις από τις σπουδές της στη Χημεία, προσπαθώντας να διασπάσει διάφορα υλικά δημιουργώντας πάνω στον καμβά ενώσεις διαφορετικών φαινομενικά στοιχείων. Ο γύψος, το λάστιχο, τα πούπουλα, το bubblewrap μεταμορφώνονται στα χέρια της Μαρίας δημιουργώντας εντυπωσιακές συνθέσεις. Ροκανίδια, μονωτικές ταινίες, σύρμα και σχοινί, ακρυλικά προϊόντα και διαλύτες, είναι μερικά από τα υλικά, στα οποία δίνεται ξανά ζωή μέσω της τέχνης. Είναι γλυπτικοί πίνακες και όχι πίνακες που έχουν παραχθεί με πινέλο. Δε φοβάται να σκίσει, να κάψει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει ετερόκλητα αντικείμενα  στον καμβά αναζητώντας το τελικό αποτέλεσμα που θα την ικανοποιεί, δημιουργώντας μια οπτική και συναισθηματική πολυπλοκότητα στην τέχνη της.

Το έργο της - ζωγραφική, χορός, performance -έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε μουσεία και γκαλερί στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία συμπεριλαμβανομένων των Summer Exhibition στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου, Scope Miami, Scope Basel καθώς και στο Εβραϊκό Μουσείο της Αθήνας (2016) όπου έδειξε έργα της από την ενότητα FORM/Less. To 2017 μετά την ατομική της έκθεση με τίτλο BedSheets στην γκαλερί SG Art Gallery πραγματοποίησε το πρώτο της περφρόμανς στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος με τίτλο BedSheets – The Duality of freedom.

Τον φετινό Ιούλιο, η Μαρία Φραγκουδάκη θα ξαναβρίσκεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τη νέα της ατομική έκθεση που επιμελείται ο Γιώργος Αλτουβάς. Στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου, στον επιβλητικό αυτό χώρο των Παλαιών Αποθηκών του πρώην Τελωνείου, θα παρουσιαστούν έργα από όλη την εξελικτική της πορεία, καθώς και επιλεγμένα έργα των πρωτοπόρων Ελλήνων δημιουργών της αφαίρεσης Γ. Σπυρόπουλου, Αλ. Κοντόπουλου, Θ. Τσίγκου, Μ. Πράσινου, Θ. Στάμου, Γ. Γαίτη, Ν. Κεσσανλή κ.ά.