Εγκαίνια της έκθεσης μικτής τεχνικής «Ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες» του Νίκου Πονηρού

Ένας υπέροχος Συριανός, καλλιτέχνης και άνθρωπος

Την τραγική ηρεμία μετά τον ορυμαγδό ενός ναυαγίου και το αποτέλεσμα της «απώλειας»., αποτυπώνει με ρεαλισμό στη νέα δουλειά του ο εικαστικός Νίκος Πονηρός, παρουσιάζοντας στο φιλότεχνο κοινό 21 πρωτότυπες συνθέσεις με κύρια υλικά, το ξύλο, τα μέταλλα, τη σκουριά και φυσικά το γυαλί.

Η έκθεση μικτής τεχνικής «Ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες» φιλοξενείται στην Αίθουσα «Γιάννη & Ελένης Βάτη» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018», υπό την αιγίδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έλαβαν χώρα το βράδυ του Σαββάτου, παρουσία καλλιτεχνών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθους κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Αυθεντικότητα του φυσικού περιβάλλοντος

Στο έργο του Νίκου Πονηρού, που ασχολείται με τη ζωγραφική, μελετά τεχνικές και επιχειρεί τρόπους μικρογλυπτικής από το 1974, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς. Όπως τόνισε, ο καλλιτέχνης δημιουργεί το υγρό στοιχείο, τη θάλασσα, όπου κείτονται τα ναυάγια, με ιδιαίτερη φροντίδα και χαρίζει την αυθεντικότητα του φυσικού περιβάλλοντος έτσι ώστε, παρατηρώντας τα έργα, να έχει κανείς την αίσθηση ότι με κάποιο τρόπο βλέπει ένα ναυάγιο εκ του φυσικού.

Ναυάγια βυθισμένα μέσα στις ελληνικές θάλασσες και άλλα προσαραγμένα, εγκαταλειμμένα, συχνά κάποια πολύ κοντά στις δραστηριότητες της ανθρώπινης καθημερινότητας, επισημαίνουν με την ιδιαίτερα εύγλωττη σιωπή τους, την δύναμη των στοιχείων της φύσης που συνάντησαν στο ταξίδι τους ή την ανθρώπινη απερισκεψία της στιγμής.

Ο κ. Κοσμάς σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για το Λιμενικό Ταμείο να συνεργάζεται με τόσο σπουδαίους ανθρώπους, ακούραστους δημιουργούς, που προβάλλουν και προωθούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό, όπως ο Νίκος Πονηρός, ένας πολίτης της Σύρου και προπάντων, ένας αιώνιος έφηβος. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον κ. Πονηρό και δήλωσε υπερήφανος που τον έχει φίλος του και σε πολλές περιπτώσεις- σύμβουλο.

Το κοινό καλωσόρισε με τη σειρά της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία χαρακτήρισε τον κ. Πονηρό έναν υπέροχο συντοπίτη, καλλιτέχνη και άνθρωπο που υπηρετεί τον πολιτισμό του νησιού μας με αγάπη και μεράκι, δίνοντας την ευκαιρία στους φιλότεχνους, να θαυμάσουν τα αξιόλογα έργα του. «Για μία ακόμη φορά, η Σύρος γεννά πολιτισμό από τους ανθρώπους της», επεσήμανε.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (11:00-14:00 & 19:00-22:00) και θα διαρκέσει έως 31 Ιουλίου 2018.