Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκη

  • Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Τήνου το οποίο πραγματοποιείται για ένατη συνεχόμενη χρονιά, το Σωματείο ''Οι φίλοι της Τήνου'' διοργανώνει μια ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο «Ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Vivaldi» το Σάββατο 2 Αυγούστου στις 21:00 στο χώρο του θεάτρου.

Συγκεκριμένα, το Αθηναϊκό Κουιντέτο «Δημήτρης Δούνης» της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Ν. Λάβδας, με τη σοπράνο και συνεργάτιδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ιωάννα Φόρτη, θα παρουσιάσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, που θα ταξιδέψει τους θεατές στα πιο ρομαντικά μουσικά μονοπάτια.

Η συναυλία θα ξεκινάει από τα μπαρόκ σαλόνια της Ευρώπης και τα τοπία του Vivaldi, θα πετάει πάνω από τα ναπολιτάνικα αμπέλια με τη ταραντέλα του Raffaele Calace, θα κάνει μια στάση στα Επτάνησα με την Chitarrata του Σπύρου Σαμάρα ενώ παράλληλα θα ερμηνευτούν αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, προς τιμή του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη και ποιητή με την αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τον θάνατό του και τέλος θα καταλήγει στην σύγχρονη κινηματογραφική μουσική του Nicola Piovani.

Το Αθηναϊκό Κουιντέτο «Δημήτρης Δούνης»

Σημαντική παρουσία στη συναυλία αποτελεί το Αθηναϊκό Κουιντέτο “Δημήτρης Δούνης” το οποίο ιδρύθηκε προς τιμήν ενός απ' τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του μαντολίνου. Μέλος της περίφημης “Αθηναϊκής Μανδολινάτας” του Νικόλαου Λάβδα στις αρχές του 20ού αιώνα, έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ένας απ' τους σημαντικότερους δασκάλους βιολιού χάρη στις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας του.

Το Κουιντέτο έχει εμφανιστεί σε διεθνής σημαντικές πόλεις όπως στο Μπέργκαμο (sala Locatelli) και στη Κρεμόνα (teatro filodramatici) της Ιταλίας τιμώντας την “Αθηναική Μανδολινάτα” και το μαέστρο της, για τα 100 χρόνια από τη βράβευσή τους στην ίδια πόλη.

Πέρα απ' το αυθεντικό κλασικό ρεπερτόριο φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προώθηση της ιστορίας των νυκτών εγχόρδων (μαντολίνο, μαντόλα, μαντολοντσέλο, κιθάρα) ενθαρρύνοντας και προβάλλοντας τη δημιουργία σύγχρονων έργων.

Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους αξιόλογους ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται τακτικά με την εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» και τη Neuköllner Oper του Βερολίνου.

Έχει επτά δισκογραφικές συμμετοχές ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει ο δίσκος με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη Zorbas Ballet, Adagio, Carnaval το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου κλασικού δίσκου του 2004 από τους New York Times.