Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ''Νικόλαος Τσελεμεντές''

“Κυκλαδική γιορτή”

Με παραδοσιακά εδέσματα πραγματοποιείται και φέτος το 8ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ''Νικόλαος Τσελεμεντές'' το οποίο θα λάβει χώρα στο νησί του Τσελεμεντέ στη Σίφνο στις 4, 5 και 6 Σεπτέμβρη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών θα παρευρεθούν στο όμορφο Κυκλαδίτικο νησί. Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σύρος, Σχοινούσα, Τήνος, Φολέγανδρος αλλά και η Αστυπάλαια φιλοξενούνται και συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή «κυκλαδική γιορτή» που τη φετινή χρονιά τιμά με τη συμμετοχή του ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης.

Δράσεις στο πλαίσιο της τριήμερης διοργάνωσης

Με αφορμή τη τριήμερη διοργάνωση θα πραγματοποιηθούν δράσεις για παιδιά οι οποίες θα έχουν στόχο τον προσανατολισμό τους στην υγιεινή διατροφή, επιδείξεις

παρασκευής παραδοσιακών συνταγών, προβολές με θέμα την παραγωγή των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων και την παρασκευή γλυκισμάτων στο παλαιότερο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της Σίφνου,επιδείξεις της λειτουργίας ανεμόμυλου και παραγωγή αλευριού και παρασκευής ψωμιού καθώς και παρουσίαση της ''Τράπεζας Αγάπης'' από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Προφήτη Ηλία του Αψηλού.

Μετά τις καθημερινές επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών, θα ακολουθήσουν μουσικές εκδηλώσεις όπου ντόπιοι παραδοσιακοί μουσικοί και χορευτές οι οποίοι θα υποδεχτούν τα Κυκλαδονήσια με σκοπούς, τραγούδια και χορούς της τοπικής παράδοσης.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ''παντρεύονται'' τα έθιμα και οι παραδόσεις του Σιφναίικου γάμου το οποίο θα ξεκινήσεις το απόγευμα της Παρασκευής από τα Εξάμπελα όπου είναι η οικία του Νίκου Τσελεμεντέ και θα καταλήξει στο χώρο του Φεστιβάλ στον Αρτεμώνα. Η τελετή λήξης το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια από τα νησιά των Κυκλάδων ενώ κατά τη διάρκεια του οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκθέσεις φωτογραφιών και ζωγραφικής, παραδοσιακές τέχνες καθώς και παλιά παιχνίδια.

Παράλληλα θα μπορέσουν να επισκεφθούν τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη και το Μουσείο του Αγίου Ανδρέα, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάστρου, την έκθεση με έργα από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης «ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ», το Λαογραφικό Μουσείο του Συνδέσμου Σιφνίων, το Μουσείο «Σπουδή στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Σίφνο» που λειτουργεί στην Ιερά Μονή της Βρύσης, καθώς και την έκθεση λαογραφικού υλικού του Πολιτιστικού Συλλόγου “Εμείς παλιά στα σπίτια μας”.

Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ πραγματοποιείται πέρα από τον πολιτιστικό σύλλογο Σύρου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Σίφνου και των τοπικών φορέων και συλλόγων σε μια προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό.

Τέλος στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου διοργανώνει ημερίδα για την ανάπτυξη των ενεργειακών συνεταιρισμών στα νησιά.

Ετικέτες: