“Ματιές” στην πολιτιστική κληρονομιά των τοπικών κοινωνιών

Ανιχνεύοντας μία άλλη όψη της Τήνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων εορτάστηκε στην Τήνο με μία σειρά δράσεων από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η δράση «Ανιχνεύοντας μιαν άλλη όψη του Πύργου», μια σχεδιασμένη πολιτιστική διαδρομή σε επιλεγμένα κοσμικά και θρησκευτικά μνημεία του χωριού, με συνοδοιπόρους τον δρ εθνολόγο-λαογράφο Αλέκο Φλωράκη και τον ερευνητή Κώστα Δανούση. Η διαδρομή, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, ξεκίνησε από τη μαρμάρινη στάση λεωφορείων του Πύργου και κατέληξε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου. Η δράση εντάσσεται στον θεματικό κύκλο μηνιαίων ομιλιών, με τον γενικό τίτλο «Πάνορμος Τήνου: Διαδρομές στην κοινωνία, την τέχνη, τις τεχνικές».

Γνωριμία με την ιστορική διαδρομή της πόλης

Επιπλέον, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας σε συνεργασία με την Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, και τον Σχολικό Σύμβουλο κ. Διονύσιο Μεσσάρη, ο οποίος έχει την παιδαγωγική ευθύνη για τις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τήνου πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο “Ματιές στην πόλη μας”.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 70 εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του νησιού, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ανδρέας Λαπούρτας, αρχαιολόγος-μουσειολόγος της Υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ.

Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής οι Εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν σε δύο μεικτές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε δύο φορές. Με τον τρόπο αυτόν, δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα οι Εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων και να τονιστεί η συνέχεια στην εκπαίδευση.

Αγαστή συνεργασία με το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Η πρωτοβουλία διεξαγωγής του σεμιναρίου αναλήφθηκε μετά την επιτυχημένη συνεργασία που ξεκίνησε το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου με το Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πύργου και τη βράβευση του σχολείου στον Πανελλήνιο διαγωνισμό «Η ιστορία του σχολείου μου» με το φιλμάκι «Στα χνάρια του σχολείου μας», κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατηγορία του. Βράβευση που έγινε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015.

Οι «Ματιές στην πόλη μας», σεμινάριο που στοχεύει στην γνωριμία με την πόλη μας και την ιστορική της διαδρομή, παρουσιάστηκαν από τον κ. Ανδρέα Λαπούρτα πρώτα στη Σύρο για τους Εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου και συγκεκριμένα στο Ιδιωτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος» την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016.

Προτεραιότητα στις βιωματικές πρωτοβουλίες

Η συνεργασία συνεχίστηκε και ενδυναμώθηκε με τη συμμετοχή των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Τήνου μετά από την υποστήριξη των δράσεων από τα Τμήματα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου μέσω των αντίστοιχων Σχολικών Συμβούλων. Προτεραιότητα δίνεται στις βιωματικές πρωτοβουλίες και δράσεις, τις σχετικές με την τοπική ιστορία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε τόπου. Επίσης, με την από κοινού συμμετοχή των Εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει η αναγκαία όσμωση για το ενιαίο της εκπαίδευσης.

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να αναδειχθούν οι πολιτιστικοί θησαυροί των τοπικών κοινωνιών.