Πρόγραμμα εκδηλώσεων Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων της Μ. Ασίας

  • Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 7 Σεπ. 2016 - 7:24

Χρέος όλων μας είναι να μην παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, να μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας τέτοια σημαντικά ιστορικά γεγονότα και να τα μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά.

Όσο ζει η μνήμη και η ιστορία αποτυπωμένες, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, δεν υπάρχουν χαμένοι πολιτισμοί.

Η νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες παραμένει πάντα δυνατή. Γιατί, όπως λέει και ο Όμηρος στην Οδύσσεια: “Και καπνόν μονάχα να δει ελαφροαναβαίνοντα ψηλά από την πατρίδα του κι ας πεθάνει”.

Ας έχουμε ιστορική μνήμη και γνώση…

Κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 304/2001 «Οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου» (Α 207), το οποίο εκδόθηκε σε εξουσιοδότηση του ν. 2645/1998 «Καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος (Α 234), η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτίει με συντριβή και σεβασμό φάρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της Μ. Ασίας και σας καλεί να παραστείτε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει.

Σύμφωνα με το με αρ. πρωτ.25835/11-8-2016 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο φετινός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Α. Γενικός σημαιοστολισμός σε όλο το Νομό, από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη δύση του ηλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2016.

Β. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη δύση του ηλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2016.

ΩΡΑ 10:00 π.μ.

Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου – Άνδρου – Κέας – Μήλου και Μυκόνου κ.κ. Δωροθέου Β΄.

Τέλος Προσέλευσης στον Ιερό Ναό 09:50 π.μ.

Μετά το πέρας της δοξολογίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της Ημέρας εντός του Ι.Ν. από την κα Λίτσα Χαραλάμπους, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης.

Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού του Ξηροκάμπου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Βουλευτές του Νομού, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου, Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Διοικητή 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης και εκπροσώπους λοιπών φορέων που επιθυμούν να τιμήσουν την Επέτειο.

Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Πέρας Τελετής.

Παρακαλούνται να ρυθμίσουν:

  • Τα της ιεροτελεστίας, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

  • Τα της διάθεσης της Μουσικής, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

  • Τα της Τάξεως, η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων.

Υπεύθυνοι για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος ορίζονται οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουρσελάς και Κωνσταντίνος Ρουσουνέλος.

 

Ετικέτες: