Παραδοσιακά «χοιροσφάγια» στον Φοίνικα

Πεντανόστιμη συνήθεια

Με τα ξακουστά «χοιροσφάγια» του, που για περισσότερο από 15 χρόνια αποτελούν παράδοση, αλλά και αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων της Σύρου, ο Επιμορφωτικός και Φιλοτεχνικός Σύλλογος Φοίνικα υποδέχτηκε χθες τον χειμώνα.

Από νωρίς το πρωί, καζάνια και ψησταριές πήραν κυριολεκτικά φωτιά και οι πρώτες μυρωδιές άρχισαν να ταξιδεύουν. Ψητά λουκάνικα, σούπα, κεφτεδάκια, σνίτσελ και τηγανητά κομμάτια χοιρινού «πρωταγωνίστησαν» σε μία ακόμη νόστιμη εκδήλωση του Συλλόγου, όπου η γαστρονομική και η μουσική παράδοση του νησιού συναντήθηκαν και πάλι.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου σε συνεργείο αυτοκινήτων στην περιοχή του Βήσσα, που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό από τον κ. Γιώργο Ρούσσου.

Ετήσιο ραντεβού γεύσης και παράδοσης

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Νομικός μίλησε για τα ετήσια χοιροσφάγια, που αποτελούν το φθινοπωρινό ραντεβού μελών και φίλων του από όλο το νησί της Σύρου. Όπως τόνισε, κάθε χρόνο ο Σύλλογος βάζει τα δυνατά του για να προσφέρει το καλύτερο «γευστικό» και όχι μόνο αποτέλεσμα, αποδεικνύοντας ότι η πλούσια δράση του δεν περιορίζεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Επειδή τα χοιροσφάγια πρέπει να δικαιολογούν το όνομά τους, φέτος ετοιμάσαμε μία σειρά εκλεκτών μεζέδων, όπως η παραδοσιακή μας σούπα και οι κεφτέδες από την πάστα του λουκάνικου που δύσκολα αφήνουν κάποιον ασυγκίνητο» τόνισε ο γραμματέας. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ψητά λουκάνικα, τηγανητό χοιρινό με τη γλίνα – όπως μαγειρευόταν παλιά- σνίτσελ και σαλάτα με ντοματάκι, αγγούρι και φύλλα λάχανου.

Γλέντι με εκλεκτούς μεζέδες και ζωντανή μουσική

Σημειώνεται ότι τα κρέατα, τα οποία ήταν περίπου 100 κιλά αγοράστηκαν από τον Σύλλογο, ενώ αρκετές ποσότητες προσφέρθηκαν και από χορηγούς που στήριξαν οικονομικά την εκδήλωση. «Αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα χρήματα που λαμβάνουμε από δήμο και περιφέρεια είναι ελάχιστα», υπογράμμισε ο κ. Νομικός.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν εκλεκτοί καλλιτέχνες απογειώνοντας το κέφι στα ύψη με παραδοσιακά και αγαπημένα λαϊκά τραγούδια. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα Γιώργος Περρής και το μέλος Ρόζα Ξανθάκη.