Με οπτικοακουστικό υλικό προωθείται το δυναμικά ανερχόμενο και μοναδικό στο είδος του Διονυσιακό Καρναβάλι της Νάξου

Το καρναβάλι πίσω στις αρχαιοελληνικές του ρίζες

Το μοναδικό στο είδος του, τοπικό Διονυσιακό Καρναβάλι, προωθούν φέτος στοχευμένα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ο ΝΟΠΠΑΠΠΑ, μετά την δημοσιότητα που έλαβαν οι εκδηλώσεις πέρσι, “μαγνητίζοντας” τα βλέμματα των τηλεθεατών και ξεσηκώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού.

Το Διονυσιακό Καρναβάλι της Νάξου, εδώ και δεκαετίες, συνδυάζει την αναβίωση εθίμων, που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και τη νεοελληνική παράδοση, με νέες δράσεις, διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα δράσεων αρκετά ιδιαίτερο και σίγουρα μοναδικό, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στις Κυκλάδες.

Αξιοποιώντας την αναφορά της Νάξου στη μυθολογία και ιδιαίτερα στην ιστορία του θεού Διονύσου, με τον οποίο και συνδέονται άρρηκτα τα καρναβαλικά δρώμενα, την πλούσια αρχαιοελληνική της κληρονομιά, όπως τον πανέμορφο ναό του Απόλλωνα, τη μεσαιωνική της ιστορία, που “γέννησε” έθιμα που τηρούνται μέχρι και σήμερα, η Νάξος δημιουργεί ένα καρναβάλι, που, αντί να συμβιβάζεται στην προσπάθεια αναπαραγωγής του βραζιλιάνικου υπερθεάματος, διαφοροποιείται, χωρίς εκπτώσεις στο θέαμα, επιστρέφοντας στις αρχαίες του ρίζες, με τους συμμετέχοντες να βιώνουν τη διονυσιακή “μανία” και να επιτυγχάνουν τη μέθεξη.

Η ιστορία και ο πολιτισμός πηγές έμπνευσης

Στην εφημερίδα μίλησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του νησιού, να επικοινωνήσει το Διονυσιακό Καρναβάλι, αλλά και στην ουσία του, που δεν είναι άλλη, από την δυνατότητα έκφρασης σε συλλογικό επίπεδο των Ναξίων, μέσα από το πολυποίκιλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

“Η Νάξος, είχε την παράδοση πάντοτε, δεδομένου, ότι σύμφωνα με τη μυθολογία είναι η γενέτειρα του Διονύσου, εξ ού και ο ναός του Διονύσου, που υπάρχει στα Ύρια, στο να συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες και να δημιουργούν θεματικά δρώμενα, κατά την περίοδο του καρναβαλιού”, εξηγεί ο κ. Λιανός, σημειώνοντας, πως ακόμη και σήμερα, στους κυριότερους οικισμούς του νησιού, πραγματοποιούνται τοπικές εκδηλώσεις, οι οποίες μάλιστα διαφοροποιούνται μεταξύ τους, στον τρόπο παρουσίασης και θέματος.

Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, πως “οι ντόπιοι, ο κόσμος στη Νάξο, είχε πάντοτε την ανάγκη έκφρασης κατά την περίοδο του καρναβαλιού. Για το λόγο αυτό έβρισκε διεξόδους με διαφορετικά έθιμα”.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε, τα τελευταία χρόνια γίνεται μία στοχευμένη προσπάθεια προώθησης, δίνοντας κυρίαρχο λόγο στις εκδηλώσεις, το όνομα και τους μύθους του Διονύσου, καθώς “αποτελεί τον αυθεντικό «βασιλιά» του καρναβαλιού, αφού οι εκδηλώσεις αυτού του τύπου, ξεκίνησαν από την αρχαιότητα, ως τελετές προς τιμήν του”, ενώ συμπλήρωσε, πως η επικοινωνία του Διονυσιακού Καρναβαλιού, στοχεύει επίσης στην ανάδειξη των ιδιαίτερων εθίμων, τα οποία στηρίζουν και διοργανώνουν επί δεκαετίες οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και οι τοπικοί φορείς, της μακραίωνης ιστορίας και του πολιτισμού, που διαθέτει το νησί της Νάξου.

“Η ιστορία και ο πολιτισμός της Νάξου αποτελούν και την πηγή των ερεθισμάτων, για τη διοργάνωση όλων αυτών των εκδηλώσεων”, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, ενώ αναφέρθηκε στη μεθυστική αίσθηση της καθόδου περίπου 1.000 ατόμων, μέσα από τα συσκωτισμένα - στο πλαίσιο της εκδήλωσης - στενά της Χώρας, κρατώντας δάδες, αλλά και στην αναβίωση μέσα από θεατρικές παραστάσεις της αρπαγής του Διονύσου.

Ο κ. Λιανός επεσήμανε, πως η προώθηση γίνεται κυρίως μέσα από την διάδοση των προωθητικών βίντεο, στο πλαίσιο της ιστοσελίδας του Δήμου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού μπορούν να περάσουν από χρήστη σε χρήστη με τεράστια αμεσότητα και ταχύτητα. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος έχει εντεταλμένο προσωπικό, το οποίο ασχολείται με τη διαχείριση των σελίδων του Δήμου στα διαδικτυακά μέσα και επιχειρεί να στηρίζει όσο το δυνατόν την απόδοσή τους.

Αξίζει να αναφερθεί, πως η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νάξου έχει την ευθύνη χρηματοδότησης του Διονυσιακού Καρναβαλιού, πέραν των χορηγών, που το στηρίζουν, ενώ ο ΝΟΠΠΑΠΠΑ, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς Συλλόγους και τις τοπικές κοινότητες, την ευθύνη διοργάνωσης των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του καρναβαλιού, σε όλο το εύρος του νησιού.