Πραγματοποιήθηκε το 9ο Πανκυκλαδικό συνέδριο των συλλόγων γυναικών Κυκλάδων

«Οι κόρες των Κυκλάδων» στην αγκαλιά της Κύθνου

  • Τρίτη, 9 Μαΐου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 9 Μαΐου. 2017 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Οι γυναίκες των Κυκλάδων ένωσαν τις φωνές τους, το τριήμερο 5-7 Μαΐου στην Κύθνο, όπου πραγματοποιήθηκε το 9ο Πανκυκλαδικό συνέδριο των συλλόγων γυναικών Κυκλάδων.

Το ετήσιο συνέδριο των γυναικών διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι κόρες των Κυκλάδων» σε συνεργασία με την Ένωση Γυναικών Κύθνου, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Κύθνου.

Ένα γραφικό μικρό νησί των Κυκλάδων, η Κύθνος, με τους χαμογελαστούς και φιλόξενους κατοίκους, υποδέχθηκε με πολύ ενδιαφέρον αλλά και ζεστασιά το φετινό συνέδριο των γυναικών, αποδεικνύοντας ότι και οι πολύ μικρές νησιωτικές κοινωνίες μπορούν να ενεργούν ισότιμα και ισάξια με τις μεγαλύτερες, σε επίπεδο προσφοράς και δράσης.   

Στις τρεις θεματικές του συνεδρίου σε σχέση με την κοινωνία, την εργασία και την οικογένεια τέθηκαν ζητήματα της καθημερινότητας, της εφαρμογής της ισότητας των γυναικών στην πράξη, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, την ανεργία, την μη εφαρμογή της νησιωτικότητας, για τα οποία οι Κυκλαδίτισσες εξέφρασαν την αγωνία τους, ζητώντας ενημέρωση αλλά και δεσμεύσεις από τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο θεσμικούς εκπροσώπους.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων όπως του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Γ.Ν. Σύρου, ενώ παρέστησαν και οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές των Κυκλάδων, Ν. Συρμαλένιος και Αντ. Συρίγος, οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις σε πλήθος ερωτήσεων που δέχθηκαν από τις συμμετέχουσες στο συνέδριο.

Ηχηρή η απουσία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας, η οποία ούτε καν έχει συνεδριάσει, από τη σύσταση της και εντεύθεν, εδώ και 2,5 χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ουδέποτε σε επαφή με την Ομοσπονδία Γυναικών Κυκλάδων και δεν παραβρέθηκε, αν και προσκλήθηκε, κανένας εκπρόσωπος στο συνέδριο με την αιτιολογία της μεγάλης απόστασης κι αυτό διότι ενώ η έδρα είναι στη Σύρο, όλα τα μέλη της Επιτροπής είναι στη Ρόδο, με καμία συμμετοχή από τις Κυκλάδες.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο και μία εκ των εισηγητών σε αυτό και η Διευθύντρια της «Κοινής Γνώμης» και υπογράφουσα το παρόν άρθρο.

Τα μεγάλα θέματα του νησιωτικού χώρου

Το ετήσιο συνέδριο γυναικών, σταδιακά, αφήνοντας πίσω του την εσωστρέφεια των προηγούμενων ετών, πέρασε σε μία πιο διευρυμένη και πολυποίκιλη θεματικά συζήτηση, που έδωσε προοπτικές για την περαιτέρω ενεργοποίηση των γυναικείων συλλόγων, είτε μέσω δημιουργίας συνεταιριστικών σχημάτων, είτε μέσω συμμετοχικών διαδικασιών σε ευρύτερα προγράμματα.

Παράλληλα, τόσο η στάση και η ενεργοποίηση τους, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης από τις ίδιες τις γυναίκες, σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, η συμμετοχή στα κοινά, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ο τρόπος και η οπτική τους σχετικά με την ενημέρωση και η εξοικείωση τους με το σύγχρονο περιβάλλον του διαδικτύου ήταν θέματα που απασχόλησαν και συζητήθηκαν διεξοδικά.

Από τις αναπτύξεις των θεμάτων έγινε εμφανής η δυνατότητα υλοποίησης συνεργιών, μέσω της Ομοσπονδίας και των τοπικών συλλόγων, σε θέματα κοινωνικής ενεργοποίησης με δράσεις ευαισθητοποίησης, πρόληψης στους τομείς υγείας, αλλά και συμμετοχικές δράσεις σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς.

Ιδιαιτέρως εκφράστηκε η αγωνία για την επικοινωνία των μελών των συλλόγων, γεγονός που έχει ευρύτερες διαστάσεις καταδεικνύοντας το μέγεθος της νησιωτικής απομόνωσης, με στόχευση στην εξεύρεση πρόσφορων τρόπων ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των γυναικών όλων των νησιών για σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών δράσεων.

Η μη ικανοποίηση των νησιωτικών κοινωνιών, όπως αυτή αποτυπώθηκε από τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, σχετικά με τα θέματα υγείας και νησιωτικότητας έθεσαν το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, το οποίο καθορίζει και τα μεγάλα νησιωτικά προβλήματα.

Οι διεκδικήσεις των γυναικών των νησιών προσανατολίζονται στην ανάπτυξη των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών, με παρεμβάσεις στην αναδιαμόρφωση των οριζόντιων πολιτικών που εφαρμόζονται και οι οποίες απέχουν από τη νησιωτική πραγματικότητα.

Από το σύνολο των ομιλιών και των παρεμβάσεων αναδείχθηκε η ανάγκη για διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, της διάσωση της παράδοσης και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, με τις γυναίκες να υπογραμμίζουν ότι αναγκαιότητα πρωτίστως αποτελεί η συνειδητοποίηση των προβλημάτων και εν συνεχεία η άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση.

Από την ολοκλήρωση του συνεδρίου στην προετοιμασία του επόμενου

Για την υποδοχή του συνεδρίου από την Κύθνο και την σημασία της για το νησί, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Κύθνου, Κατερίνα Φίλιππα, η οποία σε μία φράση πέρασε όλη την συναισθηματική φόρτιση αυτής της διοργάνωσης λέγοντας «υποδεχθήκαμε με αγωνία, αποχαιρετάμε με συγκίνηση». 

Διευκρίνισε ότι ήταν η πρώτη φορά που ανέλαβαν μία τέτοια διοργάνωση, με ένα νεοσύστατο διοικητικό συμβούλιο, αλλά με πολύ καλή συνεργασία με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι πλέον θα υπάρξει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ όλων των συλλόγων για εξεύρεση λύσεων στα θέματα που τους απασχολούν.

Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Άννα Μαυρουδή, η οποία μετείχε ενεργά στη διοργάνωση του, σημείωσε ότι για την υλοποίηση του χρησιμοποιήθηκε η εμπειρία και η τεχνογνωσία των προηγούμενων συνεδρίων, με την ύπαρξη της επιθυμίας για συνέχιση του θεσμού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ξεκινάμε χρησιμοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών και την εκφρασμένη βούληση των γυναικών να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια και επειδή το καλύτερο είναι εχθρός του καλού, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης οπότε με την βοήθεια και την ανατροφοδότηση των συλλόγων θα γίνουμε καλύτεροι στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Κυκλάδων, Άννα Λοΐζου, η οποία επέδειξε ιδιαίτερη δυναμική παρουσία στο συνέδριο, σχολίασε το «άνοιγμα» εξωστρέφειας που είχε ως κύριο στοιχείο το φετινό συνέδριο, λέγοντας ότι «αυτό το συνέδριο ήταν ένας πειραματισμός για να δούμε αν είμαστε έτοιμοι να ανοιχτούμε ακόμα περισσότερο».

Σημείωσε την ανάγκη χρησιμοποίησης των νέων τεχνολογιών ώστε να επιτύχουν οι γυναικείοι σύλλογοι καλύτερη μεταξύ τους επαφή, αλλά και να καλύτερη και αμεσότερη επαφή με τις τοπικές αρχές ώστε να είναι ευκολότερα δυνατή η διοχέτευση των προβλημάτων τους και η αναζήτηση των λύσεων.

Αναφέρθηκε επίσης και στην ένταξη και άλλων γυναικείων συλλόγων των Κυκλάδων στην Ομοσπονδία, λέγοντας ότι «ο σχεδιασμός της Ομοσπονδίας είναι για να καλύψει τις ανάγκες των νησιών και να φέρει πιο κοντά τα νησιά, με την συμμετοχή όλων των συλλόγων γυναικών των Κυκλάδων».

Όπως ενημέρωσε βρίσκονται υπό ένταξη στην Ομοσπονδία οι σύλλογοι της Σύρου, της Φολεγάνδρου και της Αντιπάρου, για την ολοκλήρωση της οποίας εντός του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Σημειώθηκε δε για το θέμα, από την αντιπρόεδρο ότι «εμείς δεν έχουμε το δίλημμα της Ε.Ε. «εμβάθυνση ή διεύρυνση». Εμείς θεωρούμε ότι η εμβάθυνση είναι δεδομένη και κάθε φορά είναι όλο και πιο στενές οι σχέσεις που έχουμε δημιουργήσει, οπότε περνάμε στη διεύρυνση με την ένταξη και άλλων συλλόγων».

Το επόμενο συνέδριο, που όπως είθισται θα πραγματοποιηθεί την περίοδο της άνοιξης, έχει ήδη προγραμματιστεί για την Σέριφο, η οποία και θα το φιλοξενήσει.