Τιμητική εκδήλωση για τον γλύπτη Στρατή Φιλιππότη

  • Παρασκευή, 18 Αυγούστου, 2017 - 19:56

Την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017, στον αναπλασμένο προαύλιο χώρο του Μουσείου Τηνίων Καλλιτεχνών Πανόρμου, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ του Δήμου Τήνου, τίμησε τον Τήνιο γλύπτη, με καταγωγή από τον Πύργο, Στρατή Ι. Φιλιππότη, για την προσφορά του στη ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ.

Ο Δρ. Εθνολόγος-Λαογράφος Αλέκος Φλωράκης αναφέρθηκε στην παράδοση της οικογένειας ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ στη μαρμαρική και γλυπτική τέχνη, που ξεκινά από τον ναοδόμο και μαρμαρογλύπτη μαστρο-Ζαχαριά, (γεννήθηκε το 1806 ) και ο οποίος θεωρείται γενάρχης της κατ εξοχήν καλλιτεχνικής οικογένειας. Όλοι τους, με καταγωγή από τον Πύργο της Τήνου,  αριθμούν, επτά γενιές αδιάλειπτης διακονίας της τέχνης του μαρμάρου. Κορυφαίος γλύπτης στη νεώτερη ελληνική ιστορία αναδείχθηκε ο Δημήτρης Φιλιππότης, και άξιοι συνεχιστές αναδείχθηκαν, οι απόγονοί τους, ο γλύπτης Αυγουστής Φιλιππότης και ο μαρμαρογλύπτης « μπάρμπα Γιάννης Φιλιππότης », (1912-2002), ο οποίος με το εργαστήριό του στον Πύργο και την ιδιότητα  δασκάλου μαρμαροτεχνίας στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου διέσωσε την τέχνη στο νησί της Τήνου.

Τη μεγάλη δραστηριότητα του μπάρμπα Γιάννη σε όλη την Ελλάδα, συνέχισε επάξια ο γιος του Στρατής ( γεν. 1937 ), μέσω των εργαστηρίων ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ στην Αθήνα και στην Τήνο, με τη φιλοτέχνηση προτομών, ανδριάντων, μνημείων, δεσποτικών, αμβώνων, επιτύμβιων, αναγλύφων και άλλων τεχνουργημάτων. Στην Τήνο, μεταξύ άλλων, έχει φιλοτεχνήσει τους Τήνιους Καλλιτέχνες που βρίσκονται στο πάρκο του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου, τις προτομές του Λάζαρου Σώχου και μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Κοτσώνη στα Υστέρνια, τις προτομές Ζαχαρία Φιλιππότη και Λουκά Δούκα, στον Πύργο, που κοσμούν τον προαύλιο χώρο του Μουσείου Τηνίων Καλλιτεχνών Πανόρμου και την περίφημη μαρμάρινη στάση στον Πύργο.

Ο Πρόεδρος  του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, Μανώλης Σώχος αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ.Σ. να τιμήσει τον γλύπτη Στρατή Φιλιππότη για την προσφορά του στην γλυπτική τέχνη, επί 57 έτη. Ο πρ. Πρόεδρος Παρασσός  Σαλταμανίκας τόνισε τη συμβολή του στην ολοκλήρωση του έργου της μαρμάρινης στάσης στον Πύργο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Έπαρχος Τήνου Γιάννης Γιαγιάς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πανόρμου Σωτήρης Πρίντεζης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων Μανώλης Σκαρής, ο πολιτευτής Κυκλάδων Γιώργος Χριστόπουλος, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.