Η πίτα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών

  • Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, 2018 - 06:13

Στις 25 Ιανουαρίου 2018 το απόγευμα η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών  έκοψε την βασιλόπιτά της στη φιλόξενη αίθουσα του Συνδέσμου Συριανών, παρουσία πολλών μελών και φίλων της.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Καθηγητής κ. Δημήτριος Στυλ. Κορρές, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην ιστορία της εκδήλωσης και την προσήλωση της Εταιρείας στην διατήρηση της παράδοσης. Ακολούθως αναφέρθηκε στην πορεία της Εταιρείας και στους σκοπούς της απευθύνοντας πρόσκληση στους Κυκλαδίτες να πυκνώσουν τις τάξεις της. Η Εταιρεία, όπως  είπε,  συνεχίζει την ιστορική πορεία της από την ίδρυσή της το 1958 μέχρι σήμερα «με τους αυτούς στόχους και καλεί τους απανταχού Κυκλαδίτες και ιδιαίτερα τους νέους, να έλθουν κοντά. Η Νεολαία των Κυκλάδων, είπε, αποτελεί μία μεγάλη δύναμη και είμαι βέβαιος ότι έχει να παίξει ένα ισχυρό ρόλο στην προσπάθειά μας αυτή».

Τέλος, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων της Εταιρείας για το 2018. Θα γίνουν τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη των προηγούμενων προέδρων της Εταιρείας Νικολάου Ξυπνητού και Εμμανουήλ Μαρμαρά. Επίσης θα γίνει τιμητική εκδήλωση για την επιφανή Αρχαιολόγο κ. Λίλα Μαραγκού. Προγραμματίζεται επίσης εκδήλωση  στη μνήμη του διακεκριμένου συγγραφέα αείμνηστου Ανδρέα Δρακάκη (στη Σύρο) και εκδήλωση για την ανάγκη προστασίας του ιστορικού νεκροταφείου της Σύρου. Επίσης η Εταιρεία προτίθεται, σε ειδική εκδήλωση, να εορτάσει την 60ή επέτειο της ιδρύσεως της.

Ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Αρχαιολόγος κ. Γιώργος Γαβαλάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη διάσωσης του ιστορικού νεκροταφείου της Σύρου, πολύτιμου μνημείου, και κάλεσε τούς παρόντες να υπογράψουν σχετικό ψήφισμα. Τόνισε επίσης την ανάγκη να συμβάλουν οι πολιτικοί και οι άλλοι Κυκλαδίτες στην προβολή και επίλυση πολιτιστικών θεμάτων των Κυκλάδων.  Επίσης ο κ. Γαβαλάς αναφέρθηκε στις εκδόσεις των βιβλίων που προγραμματίζει η Εταιρεία να κάνει κατά το 2018 (πρακτικά Γ΄ Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, δύο νέους τόμους της Επετηρίδας Κυκλαδικών Μελετών και το έργο «Κυκλαδικά» του αειμνήστου Εμμανουήλ Μαρμαρά). Κάλεσε μάλιστα τους Κυκλαδίτες να βοηθήσουν οικονομικά την έκδοση των έργων αυτών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νίκος Συρμαλένιος και Γιάννης Βρούτσης, οι Ακαδημαϊκοί κ.κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος  και Νικήτας Αλιπράντης, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και η κ. Θεοδ. Παναγοπούλου,  πολλοί άλλοι Κυκλαδίτες και φίλοι της Εταιρείας και των Κυκλάδων, όπως και εκπρόσωποι πολλών Κυκλαδικών Συλλόγων. Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Δημήτρης Βαρθαλίτης πληροφόρησε τούς παρευρισκόμενους για την επανέκδοση του πολιτιστικού περιοδικού "Συριανά Γράμματα", ενώ ο Πρόεδρος της ΟΣΥΜΙΚ κ. Πασχάλης Συρίγος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα (που θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους) με επιλογή δυο μικρών νησιών των Κυκλάδων για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σ’ αυτά και προκειμένου να συγκρατηθούν οι κάτοικοι εκεί και να μην ερημωθούν τα μικρά νησιά, και ενημέρωσε για την προοπτική να διευρυνθεί η Ομοσπονδία των Συλλόγων των μικρών νησιών των Κυκλάδων με την εισδοχή και μεγαλύτερων νησιών.