"Τα κοράκια" στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Με την ταινία "Κοράκια ή το παράπονο του νεκροθράφτου" του Τάκη Σπετσιώτη ολοκληρώνεται την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το αφιέρωμα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Η ταινία έχει γυριστεί εν μέρει στη Σύρο και έχει θέμα την εσωτερική μετανάστευση και την σκληρή ματαίωση των προσδοκιών που μπορεί να επιφυλάσσει, για μια καλύτερη ζωή.

Με τα λόγια του σκηνοθέτη: «ταινία βασισμένη στο διήγημα [του Εμ. Ροΐδη] "Το παράπονον του νεκροθάπτου'' που ιδιαιτέρως αγαπώ, μέσα στις είκοσι σελίδες του, συμπυκνωμένα όλα τα κοινωνικοπολιτικά επίκαιρα θέματα, τα βάσανα της Ελλάδας, η ιστορία της γλώσσας της, τα ευρύτερα θέματα της εσωτερικής - και όχι μόνον- μετανάστευσης, του ρατσισμού, της υπαρξιακής μοναξιάς».

Ώρα προβολής: 19:30.

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Μωρόγιαννης, Ματίνα Μοσχοβή, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Κέντρος, Ελένη Ξενοπούλου

Υπόθεση

Σύρος. Τέλη του περασμένου αιώνα. Ενας ψαράς, παρασυρόμενος απ' τις υποσχέσεις κάποιου πολιτικάντη της εποχής, πουλάει ότι έχει και δεν έχει, αγοράζει μετοχές και μεταναστεύει στην Αθήνα, μαζί με τη γυναίκα του και τα επτά παιδιά τους, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή. Οταν θα χάσει όλα του τα χρήματα σε κάποιο «κραχ» και, πεινασμένος και άνεργος, θα ζητήσει τη συμπαράσταση του βουλευτή του, θα διοριστει νεκροθάφτης στο κοιμητήριο της γειτονιάς του...
Ταινία βασισμένη στο διήγημα «Το Παράπονο του Νεκροθάπτου» του Εμμανουήλ Ροϊδη.