Πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους από την οικογένεια του animasyros

Η ιστορία της Ερμούπολης γίνεται animation

Πρωταγωνίστρια της πρώτης ταινίας μικρού μήκους με την υπογραφή του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων animasyros, θα είναι η γενέτειρά του, Ερμούπολη.

Το -υπό δημιουργία- οχτάλεπτο φιλμ με τίτλο “A short animated history of Hermoupolis” αποτελεί το πρώτο μέρος της νέας παραγωγής του animasyros με στόχο την ανάδειξη σημαντικών ιστορικών τόπων του νέου ελληνισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της σειράς αυτοτελών επεισοδίων για τον πολιτισμό και τα κινούμενα σχέδια «άνιμερτ», το αναγνωρισμένο Φεστιβάλ του «Σύρος – Πολιτισμός», επιδιώκει τη συνέχιση της συνεργασίας του με την κρατική τηλεόραση μέσω του προγράμματος «μικροφίλμ 2017».

Τι εστί «Μικροφίλμ»;

Η ΕΡΤ, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ελληνικού κινηματογράφου και ειδικότερα των νέων σκηνοθετών, προσκάλεσε την προηγούμενο χρονιά κάθε ενδιαφερόμενο, να καταθέσει πρόταση για τη συμπαραγωγή ταινιών μικρού μήκους στο πρόγραμμα «μικροφίλμ 2017».

Δεκτές προς εξέταση έγιναν προτάσεις για ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένου σχεδίου (animation), διάρκειας έως 15 λεπτών, τις οποίες θα σκηνοθετήσουν νέοι δημιουργοί που έχουν ήδη οπτικοακουστικό έργο στο ενεργητικό τους.

Σκοπός του προγράμματος είναι, πέραν της τηλεοπτικής μετάδοσης των έργων, να υποστηρίξει τους νέους σκηνοθέτες να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από ταινίες μικρού μήκους, που θα τηρούν υψηλές καλλιτεχνικές και τεχνικές προδιαγραφές. Ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να ενισχύσει τον τομέα των ταινιών μικρού μήκους, με προορισμό την προβολή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες και τη συμμετοχή τους σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ.

Τα επόμενα βήματα στο χώρο της οπτικοακουστικής παραγωγής

Στο πλαίσιο αυτό, το animasyros κατέθεσε τη δική του πρόταση για την υποστήριξη της ταινίας “A short animated history of Hermoupolis” σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Δημητρά και σχέδια του Βασίλη Ευδοκιά.

Για τις προσπάθειες συνέχισης της παρουσίας του Φεστιβάλ στο χώρο της οπτικοακουστικής παραγωγής, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρός του, Βασίλης Καραμητσάνης, τον οποίο συναντήσαμε στο Cycladic Café, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, στόχος του animasyros, στο πλαίσιο της αυτοχρηματοδότησης και της ολόχρονης δραστηριότητάς του, είναι η ανάπτυξη νέων δράσεων που δε συνδέονται απαραίτητα με τη διοργάνωση περιφερειακών εκδηλώσεων – μικρογραφιών του φεστιβάλ. Το animasyros 10 θα πραγματοποιηθεί από 27 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου στο νησί της Σύρου, με εκδηλώσεις στην Ερμούπολη, την Άνω Σύρο και την Ποσειδωνία.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε ολοκληρώσει την παράδοση των 13 ημίωρων επεισοδίων στην ΕΡΤ. Το προτελευταίο της σειράς που προβλήθηκε μόλις χθες ήταν αφιερωμένο στο animasyros, τη μεγαλύτερη γιορτή του ελληνικού animation, ενώ τα υπόλοιπα ήταν αφιερωμένα σε επιμέρους θεματικές ενότητες που συνδέονται πάντα με τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμητσάνης.

“A short animated history of Hermoupolis”

Πέρα από το ενδεχόμενο παράτασης της συγκεκριμένης εκπομπής, το animasyros δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα «Μικροφίλμ 2017» της ΕΡΤ, για μία ταινία μικρού μήκους, εμπνευσμένη από την ιστορία της Ερμούπολης. «Η πρόταση βρίσκεται υπό εξέταση, ωστόσο θα μπορούσε φυσικά να βρει και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αν και εφόσον δεν υποστηριχτεί απ’ το Μικροφίλμ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ.

Μέσα από την ταινία “A short animated history of Hermoupolis”, με την καλλιτεχνική και οργανωτική υποστήριξη όλης της ομάδας του animasyros, θα παρακολουθήσουμε με ένα μη γραμμικό αλλά πολύ εύγλωττο, κωμικό και συχνά αναπάντεχο τρόπο την ιστορία εξέλιξης των παραγκών που βρήκαν οι Μικρασιάτες, Χιώτες και Ψαριανοί πρόσφυγες και ανέδειξαν στα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα που έχουμε όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Ανάδειξη των ιστορικών τόπων του νέου ελληνισμού

Το οχτάλεπτο φιλμ, το οποίο αφηγείται την ιστορία όλου του νησιού και όχι μόνο της μαγικής πρωτεύουσας που ονοματοδοτήθηκε από τον λόγιο και κερδώο Ερμή, αποτελεί το πρώτο μέρος από έναν επτάλογο, υπό τον γενικό τίτλο «2021». Κάθε ενότητα θα έχει διάρκεια 8-10 λεπτά.

«Στόχος μας είναι, εφόσον ευοδωθεί και ολοκληρωθεί η παραγωγή της ταινίας “A Short animated history of Hermoupolis», να αγγίξουμε κι άλλους ιστορικούς τόπους για τον νέο ελληνισμό, όπως είναι οι Σπέτσες, η Ύδρα, οι Οινούσσες, τα Ψαρρά. Η ταινία έχει διαμορφωθεί υπό μορφή αναλυτικού σεναρίου και story tale», επεσήμανε ο κ. Καραμητσάνης.

Συστράτευση δυνάμεων

Την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους, που είναι αφιερωμένη στη λατρεμένη του Φεστιβάλ, Σύρο, στηρίζουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και η επιστημονική συνεργασία του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εδρεύει στο νησί.

«Μας ενδιαφέρει η συστράτευση των δυνάμεων προκειμένου αυτή η ταινία, εκτός από ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, να είναι και ένα εργαλείο προβολής και ανάδειξης της τόσης κρίσιμης για τον νέο ελληνισμό ιστορίας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, που είναι η Ερμούπολη».

Όπως εξήγησε, επιθυμία του animasyros είναι η δημιουργία και μιας έδρας κινουμένων σχεδίων στη Σύρο, παράλληλα με το ΤΜΣΠΣ. «Εδώ και χρόνια διατηρούμε μία προγραμματική συνεργασία με τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου και ιδίως με τον Παναγιώτη Κυριακουλάκο, Λέκτορα στον τομέα σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων που έχει να κάνει και με την ανάπτυξη φιλοδοξιών στον τομέα του animation», κατέληξε, προσθέτοντας πως όλα αυτά, ξεπερνούν απλά τη δημιουργία μιας ταινίας με την επιστημονική επιμέλεια του Ιδρύματος.