Καταρρέουμε, διαλυόμαστε, σκάμε στα γέλια και μεταμορφωνόμαστε μέσα από τα φετινά προγράμματα προβολών του SIFF

Οι «μανίες» αλληλοδιαστέλλονται

Τον σκηνοθέτη Άγγελο Φραντζή θα φιλοξενήσει την προσεχή Παρασκευή το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, το οποίο θα διεξαχθεί από 14 έως 19 Ιουλίου.

Αμέσως μετά την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, θα προβληθεί στο beach bar “Αστέρια» η τέταρτη κατά σειρά ταινία του με τίτλο «Σύμπτωμα», ένα αλληγορικό θρίλερ, γυρισμένο στην Τήνο, την Αμοργό και την Αθήνα.

«Έναν χειμώνα, σ’ ένα απομονωμένο νησί κάνει την εμφάνισή του ένα πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν τη βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να τα βάλει μαζί του. Προκειμένου να δυναμώσει την πίστη της, εκείνη οδηγείται σε πράξεις όλο και πιο ακραίες, που μοιάζουν να κρύβουν μια μυστική σχέση μαζί του».

Ο σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής και η πρωταγωνίστρια Κάτια Γκουλιώνη θα παρευρεθούν στην προβολή και θα συζητήσουν με το κοινό.

Cracking Up

Στη φετινή διοργάνωσή του, το SIFF ιχνηλατεί το πεδίο ορισμού της φράσης «Cracking Up». Σύμφωνα με την ομάδα του Φεστιβάλ, το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις: να καταρρέεις υπό πίεση, να διαλύεσαι, να σχίζεσαι σε κομμάτια, μηχανές που εκρήγνυνται, αμάξια που συγκρούονται, να σκας στα γέλια ή να κάνεις κάποιον άλλο να σκάει στα γέλια. Ορισμοί που ενώνονται από ένα αόρατο νήμα φθοράς, υποχώρησης και μεταμόρφωσης.

Το θέμα του «Cracking Up» συνδυάζει διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, ταινίες για την τρέλα και την παράνοια, ταινίες που κάνουν το κοινό τους να ξεκαρδίζεται στα γέλια, ταινίες που θίγουν τον κατακερματισμό και την αποσύνθεση των κοινωνιών, ταινίες για τις φυσικές και τις ανθρώπινες καταστροφές. Ακολουθώντας τα όσα προτάσσει κάθε σωστή κρίση, το θέμα έχει οδηγήσει σε ιδέες, ταινίες και επιμέρους προγράμματα προβολών που λειτουργούν συμπληρωματικά, αντικατοπτρίζοντας και αλληλοδιαστέλλοντας τις μανίες τους.

Δημιουργία συνολικών κινηματογραφικών εμπειριών

Εμπνεόμενοι από τις παραδοσιακές περφόρμανς γκαμελάν στο Μπαλί και στην Ινδονησία, όπου οι χωρικοί αφήνουν την πόλη τους μέσα στη νύχτα και οδηγούνται στο δάσος, για να βιώσουν έναν συνδυασμό μουσικής, θεάτρου σκιών και χορού, οι διοργανωτές επιδίωξαν να φτιάξουν γεγονότα που γίνονται τόποι σε κατάσταση εξαίρεσης – εξαίρεσης από την καθημερινή αντίληψη του χώρου προβολών, εξαίρεσης από την κλασική διαρρύθμιση των ταινιών και, κυρίως, εξαίρεσης από προηγούμενες προσεγγίσεις του SIFF.

Στο πλαίσιο αυτό, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες σε διάφορες γωνιές του νησιού. Το Φεστιβάλ καλεί το κοινό το κοινό σ’ ένα χωράφι μακριά από την Ερμούπολη για τη διπλή προβολή στο ντράιβ-ιν, στην Πηγή του Αγίου Αθανασίου στην Άνω Σύρο για μια σειρά προβολών κάτω απ’ το φως του φεγγαριού, στην παραλία για φιλμ και μουσική και στο πρώην Λατομείο Καραβέλα για μία ολόκληρη νύχτα στο οργασμικό, φαντασμαγορικό Gamelan Oneirum στο παλιό λατομείο του νησιού.

Οι φετινοί καλεσμένοι

Το SIFF υποδέχεται φέτος μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες εκπροσώπους του πειραματικού animation. Η Αμερικανίδα σκηνοθέτις και εικαστική καλλιτέχνις Μάρθα Κόλμπερν θα εστιάσει στην τέχνη του ανιμέισον, μέσα από δύο προγράμματα που θα επιμεληθεί στο πλαίσιο της «λευκής επιταγής» (συμπεριλαμβάνοντας και κάποιες από τις δικές της ταινίες) και παραδίδοντας ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό. Το ανιμέισον προσφέρει γόνιμο έδαφος για τον προσδιορισμό του «Cracking Up», μιας που από καταβολής κόσμου μέχρι σήμερα είναι γνωστό για την ιδιότητά του να συνοψίζει, συχνά μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, τις μυριάδες αποχρώσεις του όρου.

Το Φεστιβάλ θα έχει επίσης στην παρέα του τους Nusquam Productions (Μαριάντζελα Τσικαρέλο και Φίλιπ Καρτέλι), οι οποίοι θα συμβάλλουν με τη σειρά τους στην πράξη του “Cracking Up”. Xάρη στη γενναιόδωρη βοήθεια της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, έχουν προσκληθεί για να διαμορφώσουν δύο προγράμματα προβολών: μια λευκή επιταγή (Ασυντέλεστος Μέλλων) και μια παρουσίαση της δουλειάς τους (Ad Aspera, Ad Nusquam). Η δουλειά τους ως δημιουργών εξερευνά τη διαστρωμάτωση της ιστορίας, της ιδεολογίας και της μετανάστευσης – και ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου. Η συνεισφορά τους αποτελεί μια χειρονομία ευαισθητοποίησης σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, στρέφοντας την προσοχή μας στην απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στο πώς είναι τα πράγματα και στο πώς θα θέλαμε να είναι.

Πέτερ Φλάισμαν

Η περίπτωση Πέτερ Φλάισμαν είναι σπάνια – υπό κάθε έννοια του όρου. Οι ταινίες του έχουν μια μανιώδη ένταση που διαπερνά τις εικόνες και ξεπηδά στην οθόνη. Ο Φλάισμαν κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους χρονικογράφους των ενδημικών κοινωνικών ζητημάτων και νοσημάτων της μεταπολεμικής Ευρώπης. Είναι ένας γνήσια Ευρωπαίος σκηνοθέτης, που γύρισε ταινίες σε συνεργασία με μεγάλα ταλέντα της εποχής του, καλύπτοντας μια ευρεία περιοχή αναφοράς, από την Ιταλία στην Ελλάδα κι από τη Γαλλία στη Γερμανία. Σημειώνεται μάλιστα, πως στην Ελλάδα γύρισε ένα πολιτικό θρίλερ την περίοδο που η Χούντα έπνεε τα λοίσθια. Είναι, τέλος, σπάνια για τον εξής λόγο: παρά τα παραπάνω κατορθώματα, ο Φλάισμαν παραμένει ένας από τους πιο αδικαιολόγητα παραγνωρισμένους σκηνοθέτες που ξεπήδησαν από τον Νέο Γερμανικό Κινηματογράφο, στις παρυφές της γαλλικής Νουβέλ Βαγκ. Εκτός από την προβολή μιας μικρής επιλογής από το έργο του, ο Φλάισμαν θα παραδώσει ένα μάστερκλας για τη δουλειά του. Το SIFF παρουσιάζει με υπερηφάνεια το έργο του Πέτερ Φλάισμαν – ένα κλασικό έργο του σινεμά του «Cracking Up». 

Ζωντανοί στο βυρσοδεψείο

Δύο πρωτοποριακά σχήματα, που έρχονται από μακριά, οι Elektronik Meditation και ο Yves Tumor θα ταξιδέψουν μουσικά το κοινό του φεστιβάλ. Και τα δύο σχήματα θα παίξουν ζωντανά στο Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη, σ’ ένα κτίριο που χτίστηκε το 1880 και στέγαζε μια παλιά επιχείρηση που ίδρυσε ο Μενέλαος Κορνηλάκης το 1853 – σε μια ανθηρή εποχή για τη ναυπηγική, το εμπόριο και τη βιομηχανική δραστηριότητα του νησιού.

Elektronik Meditation είναι το όνομα του οπτικο-ακουστικού πειραματικού πρότζεκτ του Γιάννη Αναστασάκη και της Ντενίζ Αγγελάκη. Οι παραστάσεις τους προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία να βιώσει κανείς τη δύναμη της σύμπραξης μεταξύ των δύο διαφορετικών τεχνών, καθώς και τη δύναμη του αυτοσχεδιασμού. Το ντουέτο έχει ηχογραφήσει τρεις δίσκους κι έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς, σε περιοδείες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Όσλο, στην Κωνσταντινούπολη και στο Άιντχοφεν. Στo SIFF θα παρουσιάσουν μια σύμπραξη με δύο από τους σπουδαιότερους μουσικούς και αυτοσχεδιαστές στην Ελλαδα, τη Σαβίνα Γιαννάτου (φωνή) και τον Χάρη Λαμπράκη (νέι, πλήκτρα).

Ο Yves Tumor είναι η εμπνευσμένη κ αι αντιφατική περσόνα του Σιν Μπάουι, ενός παραγωγού/περφόρμερ που μεγάλωσε στο Τενεσί. Η περσόνα αυτή αποτελεί μετεξέλιξη του ποικίλου και πλούσιου προσωπικού ιστορικού του καλλιτέχνη στη δημιουργία μιας ευρείας γκάμας ταυτοτήτων και των στενών δεσμών με καινοτόμους όπως οι NON και Mykki Blanco, αναδεικνύεται ως η πιο προσωπική και ώριμη ενσάρκωση στην οποία έχει προχωρήσει ο Μπάουι μέχρι σήμερα.

Η ζωντανή εμπειρία του Yves Tumor αντισταθμίζει συναρπαστικά και συνταρακτικά τον ηχογραφημένο εαυτό του, που έχει σχεδιαστεί για ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες διάφορων συνθηκών – από την αρένα μιας πανκ συναυλίας μέχρι ένα ημιφωτισμένα κλαμπ: ένα απρόσμενο one-man-show π ου μας φέρνει αντιμέτωπους με ήχους και χειρονομίες που κάνουν χίλια κομμάτια τις προκαθορισμένες αντιλήψεις μας... με τ α δόντια του Serpent Music γυμνά και ματωμένα.

Εργαστήρια

Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Κινηματογράφου Σύρου θα διεξαχθεί επίσης ένα εργαστήριο στοπ-μόσιον για παιδιά και ενήλικες με τη Μάρθα Κόλμπερν, το εργαστήριο Volume I από τους Kassandras και το καθιερωμένο Cinemascope της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τους Μικρούς Κινηματογραφιστές της Σύρου. Το φετινό εργαστήριο βουτάει στον ωκεανό του ντοκιμαντέρ, στρέφει τις κάμερες στους επαγγελματίες και λάτρεις της θάλασσας και επιχειρεί να μεταγράψει δημιουργικά τις ιστορίες τους σε ταινίες.

Οι έφηβοι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν ψαράδες, ναυτικούς, κολυμβητές και άλλους θαμώνες της θάλασσας, θα πάρουν συνεντεύξεις και θα τους κινηματογραφήσουν, επιχειρώντας να μας μεταφέρουν κινηματογραφικά την εμπειρία της θάλασσας.

Η ταινία μικρού μήκους που θα προκύψει θα προβληθεί την τελευταία μέρα του φεστιβάλ.