Αφιέρωμα: «Οι δέκα καλύτερες ταινίες με θέμα την εκπαίδευση»

Του Γ. Ξανθάκη
  • Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:09
  • /   Eνημέρωση: 18 Σεπ. 2017 - 16:00

Σεπτέμβρης. Τα σχολεία αποκτούν ξανά αναπνοή και παλμό. Η ζωή στο σχολείο, οι παιδαγωγικές μέθοδοι, ο ρόλος του εκπαιδευτικού, η εφηβεία, η εξουσία,  η ελευθερία, η αμφισβήτηση, ο ρατσισμός, η ενδοσχολική βία, οι ταξικοί φραγμοί έχουν διαχρονικά εμπνεύσει σημαντικούς δημιουργούς του σινεμά.

Μία αναφορά στις δύο πρώτες ταινίες του αφιερώματος.

1 . Η ζούγκλα του μαυροπίνακα / Blackboard Jungle (1955)του Richard Brooks

Ο Ρίτσαρντ Ντέιντερ είναι ένας δάσκαλος που του δίνεται αποστολή να διδάξει σε ένα κακόφημο σχολείο. Εκεί, τους νόμους τους φτιάχνουν οι μαθητές που δεν διαφέρουν από τις συμμορίες του δρόμου. Ο Ντέιντερ προσπαθεί να επιβληθεί στην τάξη, αλλά γρήγορα έρχεται αντιμέτωπος τόσο με αυτούς όσο και με τη διεύθυνση.

Είναι η εποχή του ροκ εν ρολ .Οι έφηβοι της εποχής είναι οι “επαναστάτες χωρίς αιτία”, είναι μονίμως θυμωμένοι, σε έναν συνεχή πόλεμο με τον εαυτό τους και το κάθε είδους σύστημα. Πρώτος στόχος τους είναι η οικογένεια και μετά το σχολείο ,όπου εκτονώνουν την εσωτερική τους διαταραχή ,σπάζοντας και τρομοκρατώντας τα πάντα και τους πάντες. Με το “Rock Around the Clock” να γίνεται τεράστια επιτυχία στους νέους της εποχής, η “Ζούγκλα του μαυροπίνακα” του μεγάλου δημιουργού Ρίτσαρντ Μπρουκς γυρίστηκε, κατά τους παραγωγούς της, ώστε να πιέσει την αμερικάνικη κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα κάτι που θα αποτρέψει τον τεντιμποϊσμό και τον βανδαλισμό που επικρατούσε τότε, με πρώτα θύματα τους καθηγητές. Καθηγητής ο θαυμάσιος Γκλεν Φορντ  και σκεπτόμενος μαθητής ο Σίντνει Πουατιέ, ο οποίος μια δεκαετία μετά θα πάρει τη θέση του… καθηγητή, στην ταινία “Στον κύριο μας με αγάπη”.

2.Στον κύριο μας με αγάπη /To Sir, with Love (1967)του James Clavell

Μη μπορώντας να βρει δουλειά ως μηχανικός, ο Mark Thackeray αποφασίζει να εργαστεί προσωρινά ως καθηγητής σε μια τάξη στο East End του Λονδίνου. Έχοντας να αντιμετωπίσει τη δύστροπη συμπεριφορά των μαθητών του, θα προσπαθήσει να τους μάθει να σέβονται τους συνανθρώπους τους αλλά κυρίως τον εαυτό τους. Γρήγορα θα καταλάβει ότι οι μαθητές του χρειάζονται ένα διαφορετικό είδος εκπαίδευσης από αυτό ενός εγχειριδίου. Ότι χρειάζονται να επικοινωνήσουν μαζί του και μεταξύ τους σαν ενήλικοι.

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του E.R. Braithwaite, η ταινία αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της εποχής. Εκείνη η χρονιά μάλλον αποτέλεσε και την κορύφωση της καριέρας του Sidney Poitier αφού πέραν αυτής συμμετείχε στις οσκαρικές “Ιστορία ενός εγκλήματος” και “Μάντεψε ποιος θα'ρθει το βράδι”.

Τεράστια επιτυχία είχε και το ομώνυμο τραγούδι ερμηνευμένο από την τραγουδίστρια Lulu που συμμετέχει και ως ηθοποιός.