Το κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας με άρωμα Σύρου

«Νύχτες Πρεμιέρας: AIFF 2017»

Του Γ. Ξανθάκη
  • Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:23
  • /   Eνημέρωση: 18 Σεπ. 2017 - 15:00

Από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου, οι 23ες «Νύχτες Πρεμιέρας» γίνονται το κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που απλώνεται στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, στο Ιντεάλ, στην Οπερα 1 & 2, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση , στο Μέγαρο Μουσικής αλλά και στην Σύρο.

Νύχτες Πρεμιέρας + Animasyros x2

To 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας συνεργάζεται με το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου Animasyros για δύο ξεχωριστές προβολές. Η πρώτη που θα γίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση είναι το «ΒLU», ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό εγχείρημα, που συστήνει συνήθειες και ιδέες Ιταλών και Ελλήνων δημιουργών μέσα από το πρίσμα του animation και των ψηφιακών τεχνών με έντεκα μικρού μήκους ταινίες και masterclass.

Η δεύτερη είναι μια κοινή προβολή της ταινίας «My Entire Highschool Sinking Into the Sea» σε σκηνοθεσία Ντας Σο ,που θα γίνει στις 25/9 σε Αθήνα και Σύρο.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός σχολείου που μετά από ένα ισχυρό σεισμό ξεκολλάει από τη στεριά και αρχίζει να πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό, με τις φωνές των Σούζαν Σάραντον, Λίνα Ντάναμ, Τζέισον Σουόρτσμαν, Τζον Κάμερον Μίτσελ και άλλων.

Διαγωνιστικό τμήμα

Συμμετέχουν φέτος μερικές σπουδαίες ταινίες απ' όλον τον κόσμο.Το «Ava» της Λέα Μισιούς το «My Happy Family» από τη Γεωργία, το «Sicilian Ghost Story» των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτζα, το «The Rider» της Κλόε Ζάο, το «Beach Rats» της Ελίζα Χίτμαν και άλλοι πέντε τίτλοι που θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ.

Αφιέρωμα στον Τζον Χιούστον

Οι «Beautiful Losers» της φιλμογραφίας του Τζον Χιούστον φιλοξενούνται σε ένα αφιέρωμα που δεν εξαντλεί φυσικά τη μεγάλη φιλμογραφία του μεγάλου Αμερικάνου σκηνοθέτη, αλλά συγκεντρώνει μερικούς από τους πιο αξέχαστους ήρωές του. Από το «Γεράκι της Μάλτας» μέχρι τους «Δουβλινέζους», το «Wise Blood» και το «Moby Dick» και φυσικά τους «Αταίριαστους» και την «Τιμή των Πρίτζι» σε ως επί το πλείστον ψηφιακές αποκατεστημένες κόπιες.

Μεγάλες πρεμιέρες

Ανάμεσά τους, το βραβευμένο με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο 70ό Φεστιβάλ των Καννών «120 Χτύποι το Λεπτό» του Ρομπέν Καμπιγιό, το «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο, το «Foxtrot» του Σαμουέλ Μαόζ με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας πριν λίγες μέρες, το «Wonderstruck» του Τοντ Χέινς, το «Μια Φανταστική Γυναίκα» του Σεμπάστιαν Λέλιο με το Βραβείο Σεναρίου στο Βερολίνο, το «Αυτό» σε μεταμεσονύκτια προβολή ,το «The Florida Project» του Σον Μπέικερ, το «You Were Never Really Here» της Λιν Ράμσεϊ, το «Happy End» του Μίκαελ Χάνεκε, το «Loveless» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ και το «The Other Side of Hope» του Ακι Καουρισμάκι .

Αφιέρωμα: Σινεμά και Αναπηρία

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θα διεξάγεται παράλληλα με τις Νύχτες Πρεμιέρας μια σειρά προβολών ειδικά διαμορφωμένων για άτομα με αναπηρία. Από τις ταινίες που θα προβληθούν ξεχωρίζουν το «Αριστερό Μου Πόδι» του Τζιμ Σέρινταν με την ερμηνεία που χάρισε το Οσκαρ στον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, το «Freaks» του Τοντ Μπράουνινγκ, το «Θαύμα της Ανι Σάλιβαν» του Αρθουρ Πεν από το 1962, το «Θέση 35» του Ερίκ Καραβακά και η επετειακή προβολή του «Ο Αγώνας των Τυφλών» της Μαίρης Χατζημιχάλη - Παπαλιού από το 1977.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα http://www.aiff.gr/

 

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα