Του Γ. Ξανθάκη

Το Animasyros είναι 10 !

  • Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 25 Σεπ. 2017 - 15:00

Το Animasyros κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια και μας καλεί στη Σύρο για μια εορταστική δόση animation μαγείας από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2017.

Με περισσότερες από 200 ταινίες από περισσότερες από 30 χώρες σε 4 διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές, TV & Commissioned Films, Μεγάλου Μήκους- Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), 3 πανοράματα (Διεθνές, Φοιτητικό & Ελληνικό), ειδικές προβολές και αφιερώματα, το Animasyros 10 επιμένει να αναδεικνύει το συναρπαστικό παρόν και το δυναμικό μέλλον της παγκόσμιας animation σκηνής.

Πρεμιέρα

Κατά την τελετή έναρξης την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 21.00, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει ένα γκαλά όπερας στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης και η βραδιά θα κλείσει με την προβολή ταινιών animation με θέμα την όπερα.

Οι ταινίες

Ταινίες 3D, ταινίες stop motion, ζωγραφισμένες στο χέρι. Χολυγουντιανές παραγωγές και μικρά πειραματικά διαμάντια. Ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και άλλες ακατάλληλες για ανηλίκους. Animation ντεμπούτα και επιστροφές αγαπημένων δημιουργών. Ταινίες αστείες, συγκινητικές, προκλητικές, κοινωνικά φορτισμένες. Το πρόγραμμα του 10ου Animasyros έχει κυριολεκτικά απ’ όλα.

Τα αφιερώματα

Η κύρια θεματική του Animasyros με τίτλο “Evrόpi: 28 Animation Narratives for Europe”, που συνδιοργανώνεται με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αθήνα και υποστηρίζεται από ξένες διπλωματικές αποστολές αναζητά το νέο αφήγημα της τέχνης της εμψύχωσης στην Ευρώπη καλώντας όλα τα κράτη-μέλη να προτείνουν από μία εγχώρια ταινία ανιμέισον που αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη σκηνή της χώρας τους.

Το φετινό αφιέρωμα στα ΑμεΑ, “Ability” περιλαμβάνει ταινίες που αφενός αγγίζουν με ευαισθησία την έννοια του σεβασμού στη διαφορετικότητα και αφετέρου δίνει έμφαση στην προβολή ταινιών που έχουν δημιουργήσει ΑμεΑ, από την ίδια μάλιστα τη Σύρο, προκειμένου να καταδείξει ότι η δημιουργικότητα είναι το κατεξοχήν όχημα για την ενσωμάτωση των ΑμεΑ στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Το σταθερά πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει έξι εκπαιδευτικά εργαστήρια ανιμέισον που απευθύνονται σε άτομα Τρίτης Ηλικίας, ΑμεΑ, παιδιά, εφήβους και νέους επαγγελματίες, καθώς και σε όλη την οικογένεια, υπό το συντονισμό διακεκριμένων animators-εκπαιδευτικών κινουμένων σχεδίων από την Ελλάδα και τον κόσμο..

Το φινάλε

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, αμέσως μετά την τελετή λήξης, ο συνθέτης, performer και πολυοργανίστας Theodore θα προσφέρει στο κοινό του Φεστιβάλ ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα, απόλυτα προσαρμοσμένο στον χαρακτήρα και την ταυτότητα του Animasyros  παρουσιάζοντας ένα ειδικά διαμορφωμένο light installation το οποίο, σε συνδυασμό με το στήσιμο φώτων και ήχου, αποσκοπεί στην εμψύχωση (=animation) του κτιρίου του Δημαρχείου Ερμούπολης.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής επισκεφθείτε το: www.animasyros.gr/app/applicationgr.html

 

Ετικέτες: