Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του animasyros 10 για παιδιά, εφήβους, άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμεΑ

Η Σύρος μυήθηκε στις τεχνικές του animation

Όμορφες αναμνήσεις σε μικρούς και μεγάλους θα αφήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου, η οποία για πέντε ολόκληρες ημέρες φιλοξένησε εκατοντάδες animated χαρακτήρες κι ακόμα περισσότερους φίλους του animation από ολόκληρο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης της 10ης επετειακής διοργάνωσης προβλήθηκαν οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στα πολυάριθμα εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 27 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου για παιδιά, εφήβους, άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμΕΑ.

Το Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας επικοινωνεί οικολογικά

Αντικείμενο του εργαστηρίου αποτέλεσε η συνεργασία του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο των μαθημάτων storyboard και animation. Η συνεργασία αυτή είχε ως στόχο τη δημιουργία μικρού μήκους ταινιών κινουμένων σχεδίων που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και κινητοποίηση κοινού και εθελοντών σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα. Το ανιμέισον, άλλωστε, συνιστά ένα εύληπτο μέσο προώθησης μηνυμάτων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Η ομάδα φοιτητών που εργάστηκε για τη διαμόρφωση της ζητούμενης επικοινωνίας του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» δημιούργησε δέκα μικρού μήκους ταινίες ανιμέισον, στις οποίες ενσωματώθηκαν κάποιες βασικές αρχές αρμονικής συμβίωσης του ανθρώπου με τις επαπειλούμενες θαλάσσιες χελώνες. Αντιστοίχως, η ομάδα φοιτητών που συμμετείχε στο διεθνές πρόγραμμα «Η ζωή είναι ταξίδι – Leaving is living», που εκπόνησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και αφορούσε στους κινδύνους που εγκυμονούν για τα μεταναστευτικά πτηνά, δημιούργησε οκτώ ταινίες μικρού μήκους, στις οποίες ενσωματώθηκαν θέματα όπως ο βιολογικός κύκλος των πουλιών και η μετανάστευσή τους, η καταστροφή των βιοτόπων, η λαθροθηρία, οι ανθρώπινες επεμβάσεις στα περάσματα κ.ά.

Τέλος, στο πλαίσιο του εργαστηρίου συζητήθηκε η πτυχιακή εργασία «NATRON» των σπουδαστών του Τμήματος Α. Απαρτιάν και Σ. Αβραμίδου, που αφορά στην επανάσταση των Φλαμίνγκο ενάντια στην ανθρώπινη κερδοσκοπία με κάθε κόστος στο φυσικό περιβάλλον.

Η Νήσος μου

Η βασική αρχή γύρω από την οποία περιστράφηκε το εργαστήριο με συντονίστρια την εικαστικό Κατερίνα Κρεμασιώτη ήταν ότι το ανθρώπινο μάτι μπορεί να αντιληφθεί μία σειρά από ελαφρά διαφορετικές οπτικές εικόνες ως κινούμενες.

Μικροί και μεγάλοι έλαβαν μέρος σε ένα διήμερο γνωριμίας με ποικίλες τεχνικές κινούμενης εικόνας, από τους προ-κινηματογραφικούς μηχανισμούς μέχρι τις σημερινές εφαρμογές GIF για το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, μέσα από τη δημιουργική συνεργασία, θα πειραματιστούν και θα δημιουργήσουν οπτικά παιχνίδια με στόχο την εξερεύνηση των ορίων μεταξύ φωτογραφίας και κινηματογράφου.

Το εργαστήριο, για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφικές μηχανές και κινητά με κάμερα, προσέγγισε την έννοια του «νησιού» με βιωματικό τρόπο.

Λούπαλουπ

Μικρές, πολύ μικρές και παράξενες ιστορίες στο κέντρο της Ερμούπολης αποτέλεσαν το θέμα αυτού του εργαστηρίου για ΑμεΑ, του οποίου η αρχή ήταν ίδια με το τέλος και το τέλος ίδιο με την αρχή. Όλοι μαζί δημιούργησαν pixilation gif-άκια με ιστορίες που προέκυψαν από τις συριανές τοποθεσίες, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τους ανθρώπους και τις σχέσεις μας. Στο εργαστήριο που συντόνισαν η εικαστικός Χριστίνα Ντεπιάν και η εκπαιδευτικός Οπτικοακουστικών Τεχνών και Ψηφιακών Μέσων Ιωάννα Γιακουμάτου, συμμετείχαν τα μέλη και οι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Σύρου – Ερμούπολης.

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη

Η απόφοιτος του Τμήματος 3D Ανιμέισον & Διαδραστικών Μέσων του Κολλεγίου ΑΚΤΟ (2016) Ελένα Παυλάκη μίλησε στα παιδιά της Σύρου για την Ευρώπη, τις χώρες της και τα αξιοθέατά της μέσα από ένα εικονικό ταξίδι. Με ταξιδιώτες τους μικρούς συμμετέχοντες και περιβάλλοντα που απαρτίζονταν από δικές τους δημιουργίες, επισκέφτηκαν μαζί διάφορους σταθμούς της Ευρώπης, ενώ παράλληλα έμαθαν μερικές τεχνικές animation, με τις οποίες έφτιαξαν και τη δική τους ομαδική ταινία μικρής διάρκειας, αλλά μεγάλης απόλαυσης. Μέσα από το εργαστήριο, με πολύ κέφι και πολλή δημιουργικότητα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γίνουν ήρωες κινουμένων σχεδίων, αλλά και δημιουργοί τους.

Οι εξαιρετικοί και θαυμάσιοι άνθρωποι της Σύρου

Σε αυτό το τριήμερο εργαστήριο κινουμένων σχεδίων, ο Dan Richards από την εταιρεία παραγωγής κινουμένων σχεδίων A+C Studios και ενήλικες από τη Σύρο εξερεύνησαν μαζί τους εξαιρετικούς και θαυμάσιους ανθρώπους του νησιού. Μέσα από την τεχνική του stop-motion δημιούργησαν σύντομες κινούμενες ιστορίες, έχοντας στο επίκεντρο τους υπέροχους χαρακτήρες του νησιού, από τους ντόπιους έως τους επισκέπτες του Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Η ταινία που δημιουργήθηκε είναι μια ωδή στο νησί και στα δέκα χρόνια του Φεστιβάλ. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο επινόησαν το σενάριο, τους χαρακτήρες και την ομάδα. Επίσης, η ομάδα κατασκεύασε τους ήρωες και το σκηνικό χρησιμοποιώντας τις κάμερες και το κατάλληλο λογισμικό για τα «φέρει» στη ζωή».

Το Φανταστικό

Οι έφηβοι που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο εργαστήριο με εκπαιδευτή τον Κωνσταντίνο Τηλιγάδη, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ταξίδεψαν για τρεις ημέρες στον κόσμο του φανταστικού, μέσα από τις τεχνικές του stop motion pixilation και του rotoscoping animation.

Η Ευρώπη μας

Τη μαγική τέχνη του animation ανακάλυψαν και φέτος άτομα της τρίτης ηλικίας από τη Σύρο δίνοντας μέσα από τις ιδέες και τις εμπειρίες τους ζωή στην Ευρώπη. Μαζί με την Αναστασία Δημητρά, η οποία ασχολείται ενεργά με την εκπαίδευση και την παραγωγή έργων ανιμέισον, έκαναν ταινία την απόλαυση και την αξία της συναναστροφής με άλλους λαούς. Η κοινωνικότητα σε κάθε της έκφραση, έγινε η αφορμή για να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν μέσα από εύκολους και διασκεδαστικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας μολύβια και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Το κέφι και η δημιουργικότητά τους έγιναν τα εφόδια για να φτιάξουν μια ταινία μικρής διάρκειας, αλλά γεμάτη με μεγάλες συγκινήσεις. και εθελοντητοποοτασ