Απολογισμός του Aegean Film Festival

  • Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2017 - 10:07

Μπορεί να βαδίζουμε προς την καρδιά του φθινοπώρου αλλά στην Ελλάδα το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ. Και κάπου ανάμεσα στις τελευταίες βουτιές και τα ζεστά βράδια που δεν θέλουν ακόμα να μας αφήσουν, θυμόμαστε μια από τις πιο φρέσκες και συναρπαστικές διοργανώσεις που ζήσαμε φέτος. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου.

Από τις 25 μέχρι και τις 30 Ιουλίου, περισσότερα από 3000 άτομα που βρέθηκαν στο Aegean Film Festival, στην μαγευτική Πάτμο, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 11 ταινίες μεγάλου μήκους, 17 ντοκιμαντέρ και 42 ταινίες μικρού μήκους καθώς μεταξύ άλλων και να συμμετέχουν σε ένα ειδικό πάνελ αφιερωμένο στο περιβάλλον και σε 4 παράλληλες εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ φιλοξένησε 34 επισκέπτες από τον χώρο του κινηματογράφου, του πολιτισμού, σκηνοθέτες, δημιουργούς και δημοσιογράφους που ήρθαν να γνωρίσουν το νησί, τις ταινίες, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να γιορτάσουν μαζί μας μια μοναδική γιορτή του κινηματογρά- φου. Ανάμεσα τους η πρόεδρος της FIPRESCI Alin Tasciyan, οι βραβευμένοι σκηνοθέτες και παραγωγοί Giovani Aloi, Θανάσης Καραθάνος, Όμηρος Ευαγγελινός, Θανάσης Τρουμπούκης, ο πρόεδρος της AMC Eduardo Zulueta, εκπρόσωποι απο το SundanceTv, το Σουηδικό κέντρο κινηματογράφου, το Balkan Beyond Borders, το CNN.

Τo φεστιβάλ ξεκίνησε με το εμβληματικό «Απέραντο Γαλάζιο» του Luc Besson ο οποίος μάλιστα έστειλε το δικό του βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε πριν την έναρξη της ταινίας . Ακολούθησε η «Ρόζα της Σμύρνης» του Γιώργου Κορδελλά σε συμπαραγωγή του μεγάλου χορηγού του φεστιβάλ, COSMOTE TV. Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ ή αλλιώς COSMOTE TV Day, ήταν μια μέρα αφιερωμένη στον πολιτισμό με πέντε ειδικά επιλεγμένα ντοκιμαντέρ αλλά και την προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ του National Geographic (Media Sponsor του φεστιβάλ), «Κόλαση Επί Γης: Η πτώση της Συρίας και η άνοδος του ISIS». Κατά τη διάρκεια των 6 ημερών του φεστιβάλ προβλή- θηκαν πάνω από 20 πρεμιέρες, βραβευμένες ταινίες από τα φεστιβάλ του Sundance, της Κοπεγχάγης CPH:DOX, του Βερολίνου και των Καννών, όπως το Free and easy, Red Dog True Blue, Dries, Centaur, Machines, It’s Not Yet Dark, Meteor Street, My life as a Zucchini, The Islands and the Whales. Ανάμεσα στις σημαντικές προβολές, ξεχώρισαν η καινούρια ταινία του Guillaume Canet με την Marion Cotillard, «Μεγάλωσε αν τολμάς», το μεταφυσικό δράμα «Πλανητάριο» με την Natalie Portman και την Lily Rose Depp, η ταινία λήξης «Ένα Ενωμένο Βασίλειο» με τον David Oyelowo και την Rosamund Pike αλλά και η ελληνική ταινία που ταξίδεψε σε όλα τα φεστιβάλ του κόσμου «Park» της Σοφίας Εξάρχου.

Κεντρικό θέμα συζήτησης του φεστιβάλ αποτέλεσε το περιβάλλον. Μέσα από το αφιέρωμα «Echoes», 5 ντοκιμαντέρ με ελεύθερη είσοδο και πρόσβαση σε ΑμΕΑ, που υπογραμμίζουν τις καταστροφικές συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στη θάλασσα, αλλά και το περιβαλλοντικό πάνελ «Echoes – Revelations of the ocean» που έλαβε χώρα στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Patmos Aktis, το κοινό ενημερώθηκε από τον καθηγητή Ωκεανολογίας του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, Guiseppe Notarbartolo di Sciara για τα προ- βλήματα που αντιμετωπίζουν οι υδάτινες ζώνες του Αιγαίου και μαζί με τις αρμόδιες αρχές τέθηκαν στόχοι για την προστασία της θάλασσας του Αιγαίου. Το αφιέρωμα «Echoes – Revelations of the ocean» υλοποιήθηκε στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ) και από εθνικούς πόρους.

Στις ταινίες μικρού μήκους, το Φεστιβάλ Κινηματογρά- φου Αιγαίου παρουσίασε τέσσερα προγράμματα. Το Sundance TV Shorts, το Spotlight Sweden με τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από την Σουηδία, σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου αλλά και το Best of Europe μια επιλογή των καλύτερων ταινιών μικρού μήκους της Ευρώπης σε συνερ- γασία μεταξύ άλλων με το φεστιβάλ του Ρόττερνταμ, της Βενετίας αλλά και του Βερολίνου. Το τέταρτο πρόγραμμα που αποτελεί το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, επιλέχθηκε από περισσότερες των 1500 ταινιών και το βραβείο κέρδισε ο Θανάσης Τρουμπούκης με την ταινία του «Φάλαινα 52».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου όμως δεν τελειώνει εκεί. Αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να πραγματοποιήσει τέσσερις ακόμα δράσεις στις αρχές του 2018, βάζει τις βάσεις για μια μεγαλύτερη διοργάνωση. Στα άμεσα σχέδια βρίσκονται η χειμερινή επαναδιοργάνωση στη Πάτμο, σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου και ελεύθερη είσοδο για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι λόγω της τουριστικής περιόδου δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στις προβολές. Ταυτόχρονα το φεστιβάλ μαζί με τους υποστηρικτές του και την κοινότητα της Πάτμου ξεκινάει το πρώτον τον “πόλεμο στο πλαστικό” με στόχο την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας με πάνινη και δεύτερον την εκπαίδευση των νέων σχετικά με το περιβάλλον. Τέλος σχεδιάζονται μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων σχετικά με τον κινηματογράφο, σε συνεργασία με τα “Ivy League” πανεπιστήμια της Αμερικής και η εξέλιξη του φεστιβάλ ώστε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του σε περισσότερα νησιά του Αιγαίου.

Ανανεώνοντας το ραντεβού μας για το 2018 με περισσότερες ταινίες, καλεσμένους, προορισμούς και αγάπη για τον κινηματογράφο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας υποστήριξαν: Τον μεγάλο χορηγό μας COSMOTE TV, το Sundance TV, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το National Geographic, τα Ξενοδοχεια, Patmos Aktis, Romeos, Skala, Chris και την Blue Star Ferries καθώς και την Fischer, την Sugar High και το Bobstudio. Το Aegean Film Festival βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO, την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαί- δευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Echoes- Revelations of the ocean» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.