Του Γιώργου Ξανθάκη

Οι προβολές της εβδομάδας

  • Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, 2017 - 06:13

Δύο νέες ταινίες στην κινηματογραφική αίθουσα στη Σύρο, για ακόμα δύο ημέρες προβολών.

Εκδικητής/The Foreigner (2017) του Martin Campbell

Οι κινηματογραφικές ταινίες δράσης παρουσιάζουν συνήθως δυνατούς καλούς ανθρώπους που έρχονται σε σύγκρουση ενάντια σε ακόμη πιο ισχυρούς μισητούς ανθρώπους, σε έναν άνισο αγώνα, τον οποίο όμως τελικά κερδίζουν. Αυτή  είναι η τυποποιημένη  δομή  με χαρακτηριστικό παράδειγμα το "Taken” με τον Liam Neeson να μετατρέπεται σε φονική μηχανή που εξολοθρεύει τουλάχιστον 100 ανθρώπους .Όμως σε αντίθεση με το "Taken," το οποίο έχει μια ισχνή ιστορία, ο «Εκδικητής» έχει μια περίπλοκη και καλά ανεπτυγμένη πλοκή που περιλαμβάνει πολλούς χαρακτήρες μέσα στην κυβέρνηση, τον IRA και την απονομή της δικαιοσύνης . Ο Jackie Chan έχει την ευκαιρία να αναδείξει τις σημαντικές ερμηνευτικές του ικανότητες, καθώς και τις ικανότητές του στις  πολεμικές τέχνες, σε αυτό το συναρπαστικό και απίστευτα διασκεδαστικό θρίλερ εκδίκησης από τον βετεράνο σκηνοθέτη της σειράς James Bond, Martin Campbell (GoldenEye, Casino Royale). Αλλά ο Chan δεν είναι ο μόνος που λάμπει: ένας καλύτερος από ποτέ Pierce Brosnan δίνει μια φλογερή, παθιασμένη ερμηνεία μιας σημαντικής προσωπικότητας της Βόρειας Ιρλανδίας που παγιδεύτηκε σε ένα θανατηφόρο παιχνίδι γάτας-ποντικού στο οποίο κανείς δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής

Ο Quan (Chan), ένας μεσήλικας κινέζος εστιάτορας εγκαταστημένος από χρόνια στο Λονδίνο, χάνει την μοναχοκόρη του (Λεούνγκ) σε τυφλό βομβιστικό χτύπημα στο κέντρο της αγγλικής μητρόπολης. Aποφασίζει να ανακαλύψει τα ονόματα των τρομοκρατών που εμπλέκονται στην έκρηξη και να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης. Μια ομάδα που ονομάζεται ο «αυθεντικός IRA» αναλαμβάνει την ευθύνη και ο Quan πιστεύει ότι ο Liam Hennessy (Brosnan), πρώην διοικητής του IRA και τώρα κυβερνητικό στέλεχος, γνωρίζει ποιοι είναι οι ένοχοι. Αρχικά τον ενοχλεί με τηλεφωνήματα. Όταν αυτό δεν λειτουργήσει, εμφανίζεται στο γραφείο του Hennessy στο Μπέλφαστ και ζητά να δοθούν τα ονόματα των τρομοκρατών. Ο Hennessy ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει ποιοι είναι, αλλά διαβεβαιώνει τον Quan ότι είναι η πρώτη του προτεραιότητα να το μάθει. Από εκεί, ο Quan, ο οποίος υπηρέτησε στο Βιετνάμ και έχει ειδική εκπαίδευση, ασκεί αδιάλλακτη πίεση στον Hennessy, κάνοντας τη ζωή του μια ζωντανή κόλαση μέχρι να παραδώσει τα ονόματα. Αλλά αυτό που δεν συνειδητοποιεί είναι ότι η βομβιστική επίθεση είναι μέρος μιας πολύπλοκης κυβερνητικής συνωμοσίας, η οποία γρήγορα ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Το φιλμ είναι καλά κατασκευασμένο από τον βετεράνο Campbell και εκπληρώνει αυτό που περιμένουμε από αυτό το κινηματογραφικό είδος . Η εικονιζόμενη  βία  φαίνεται οργανική και όχι άχρηστη και πολλά μέρη της ιστορίας συνοδεύονται από ένα κύμα γνήσιων συναισθημάτων. Ο πιο συναρπαστικός λόγος για να δεις την ταινία είναι ο Chan, του οποίου το βάδισμα  σε ένα νέο κινηματογραφικό έδαφος αποκαλύπτει πράγματα που δεν μας είχε δείξει στο παρελθόν  και η πιο αξιοσημείωτη πτυχή της απόδοσης του δεν έχει να κάνει με τα χορογραφημένα ακροβατικά και τις πολεμικές τέχνες αλλά με τον σκοτεινό δραματικό τόνο της ερμηνείας του .

Η  ταινία  θα προβάλλεται ως τις 8/11 στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ

Η Μεγάλη Υπόσχεση /The Promise (2016) του Terry George

Ο σπουδαίος σεναριογράφος Terry George, που ξεχώρισε για ταινίες όπως το “In the Name of the Father” και το “The Boxer” για τις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και το “Hotel Rwanda” για τους καταδιωκόμενους πολίτες της φυλής των Τούτσι, αναλαμβάνει τα σκηνοθετικά ηνία και στρέφει το βλέμμα του σε ένα συγκλονιστικό γεγονός που άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας.

Με επίκεντρο το επίμαχο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, «Η Μεγάλη Υπόσχεση» διηγείται μια επική ερωτική ιστορία που θέλει τους ταλαντούχους Christian Bale (American Psycho, The Dark Knight) και Oscar Isaac (Star Wars: The Force Awakens, Ex Machina) να διεκδικούν την καρδιά της γοητευτικής Charlotte le Bon (The Walk), ενώ η μοίρα τούς φέρνει κοντά εξαιτίας των κοσμοϊστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1914.

Πλέκοντας, όχι πάντοτε με απόλυτη επιτυχία ,το προσωπικό με το ιστορικό, ο σκηνοθέτης «στήνει» μια υπερπαραγωγή με φόντο μία χώρα σε αναβρασμό και με ήρωες που γίνονται αναπάντεχα μάρτυρες σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα. Ακολουθώντας όμως μια συμβατική κινηματογράφηση, που σε σημεία θυμίζει τηλεοπτικές σειρές, δεν αποφεύγει το μελόδραμα και περισσότερο στρέφεται σε μια εκπαιδευτική λογική, που στόχο έχει να γνωρίσει στο κοινό ένα τραγικό κομμάτι της Ιστορίας για το οποίο δεν λέγονται πολλά.

Η ταινία βρίσκει καλύτερα το κινηματογραφικό της βήμα,  όταν τα γεγονότα αποκτούν ισχυρή δραματική ένταση. Αποπνέει την μεγαλεπήβολη παραγωγή της και είναι γεμάτη από εκπληκτικές λήψεις ανατολής και ηλιοβασιλέματος, αλλά γίνεται πιο αποτελεσματική στις σκηνές της φυγής, της μάχης και της τρομακτικής απώλειας. Ο σκηνοθέτης μιλάει ανοιχτά για την γενοκτονία των Αρμενίων, πλάθοντας χαρακτήρες, που από τη μια βασανίζονται από το προσωπικό τους δράμα και ταυτόχρονα ξεπερνούν τους εγωισμούς τους, προκαλώντας στην ουσία τον θεατή του να αναλογιστεί την ευθύνη του απέναντι στην ιστορική συγκυρία.

Από αυτή την άποψη, η "Μεγάλη Υπόσχεση" αποτελεί ένα τεκμήριο ιστορικής μνήμης  και  αυτός είναι ένας σεβαστός λόγος ώστε να κερδίσει την κινηματογραφική της αξία.

Η  ταινία θα προβάλλεται ως τις 8/11 στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ