Οι «διαδρομές» της κινηματογραφικής ομάδας του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου στην Εικαστική Μαθητική Έκθεση «Διαδρομές εν Πλω»

Εν πλω… στη μεγάλη οθόνη

Ανάμεσα στις συμμετοχές που διακρίθηκαν στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema...διάβασες;» βρίσκεται το ντοκιμαντέρ του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου, με τίτλο "Κυνηγώντας Χίμαιρες".

Η δεκάλεπτη ταινία τεκμηρίωσης του σχολείου είναι βασισμένη στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση «Μεγάλη Χίμαιρα», η ιστορία του οποίου εξελίσσεται στη Σύρα.

Δύο χρόνια θερμής αποδοχής και βραβείων

Το ταξίδι της κινηματογραφικής ομάδας του ξεκίνησε πριν από δύο σχεδόν χρόνια. Μαθητές, καθηγητές και γονείς, χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε κάτι αντίστοιχο αλλά με αγάπη για τον κινηματογράφο και αισθανόμενοι την ανάγκη να εκφραστούν μέσα από την τέχνη, προχώρησαν στην υλοποίηση ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους.

Η αρχή έγινε με την ταινία «Ο Μπακαλόγατος της Σύρας», μια διασκευή της γνωστής ελληνικής ταινίας «Ο Μπακαλόγατος» με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο, προσαρμοσμένη στα δεδομένα του νησιού. Το σύνολο των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκαν εκτός σχολικού ωραρίου για περίπου πέντε μήνες, χαρίζοντας στους συντελεστές της ταινίας ανεπανάληπτες στιγμές. Κατά τη διάρκεια υλοποίησής της, αλλά και κατά την προβολή της, η ομάδα αισθάνθηκε την αγκαλιά της τοπικής κοινωνίας. Πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του Γιώργου Βαρθαλίτη, γονέα μαθήτριας του σχολείου, ο οποίος δεν έλειψε στιγμή από το πλευρό της ομάδας.

Ακολούθησε η μικρού μήκους ταινία «Ό,τι δεν μπόρεσα να πω...,» η οποία στην πραγματικότητα μπορεί να πει πολλά στους μεγαλύτερους. Γεννήθηκε από το γλυκό παράπονο μιας μαθήτριάς μας, η οποία βιώνοντας το ρόλο της στον «Μπακαλόγατο, ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει μια συγγνώμη.

«Η ευκολία των παιδιών να είναι αληθινοί άνθρωποι που έχουν την δύναμη να ζητήσουν συγγνώμη όταν καταλαβαίνουν τα λάθη τους, μας ενέπνευσε για τη δημιουργία αυτής της ταινιούλας ως συνέχεια της πρώτης. Ποιος από όλους εμάς δεν κουβαλάει κάτι που δεν πρόλαβε ή δεν μπόρεσε να πει;» σημειώνει η εκπαιδευτικός Βασιλική Κοντογιάννη.

Η ταινία συμμετείχε στο 5ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Γυμνασίων Λυκείων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου «Cineμάθεια 2017» της ΔΔΕ Χίου και απέσπασε: Α΄ Βραβείο Καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας, Βραβείο Σεναρίου, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Φωτογραφίας, Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας,  Βραβείο Α΄ Ρόλου Αγοριού στο Νίκο Σκαλίμη και Α΄ Βραβείο Αφίσας.

«Κυνηγώντας Χίμαιρες»

Τη φετινή χρονιά η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, χάρη στην επιθυμία του συνόλου σχεδόν των παιδιών να συμμετέχουν στις δράσεις της.

Οι συμμετέχοντες φόρτισαν τις μπαταρίες τους και συνέχισαν το ταξίδι τους. Πρώτος «σταθμός» τους ήταν το δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ «Κυνηγώντας Χίμαιρες». Το πλήθος πληροφοριών, οι οποίες περιλαμβάνονται στη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Καραγάτση και η σημαντική βοήθεια ανθρώπων που σχετίζονται με το δημοφιλές βιβλίο, οδήγησαν επίσης στη δημιουργία μιας ταινίας μεγαλύτερου μήκους, με ομώνυμο τίτλο. Το βίντεο παρουσιάζει σημεία του νησιού που ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι δεν γνωρίζουν και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν απασχολήσει όλους μας.

Η δεκάλεπτη ταινία έχει ήδη αποσπάσει βραβείο ντοκιμαντέρ στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Cinema Διάβασες» και αναμένεται η βράβευσή της σε ειδική εκδήλωση που  θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου 2018 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα. Η ταινία μεγάλου μήκους θα προβληθεί στις αρχές Μαΐου στον κινηματογράφο Παλλάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ανάμεσα στις σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα, που διακρίθηκαν στο φετινό διαγωνισμό είναι και το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Ειρήνης Μυτιληναίου, η οποία «έντυσε» τα την ταινία «Ξέδετα κορδόνια».  

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 228 ταινίες (μυθοπλασία, τεκμηρίωση, animation, «Νοιάζομαι και Δρω») 69 κινηματογραφικές αφίσες και 33 πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.

Το τραγούδι των Γλάρων

Η χρονιά για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου έρχεται να κλείσει με τη μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας «Το τραγούδι των γλάρων».  Ένα τραγούδι που ελάχιστοι έχουν παρατηρήσει. Η αγάπη γι’ αυτά τα πουλιά αποτελεί το κοινό σημείο των πρωταγωνιστών μας, ενός μαθητή του Νικόλα και του δασκάλου του Στέφανου.

Μια ταινία που προβληματίσει το κοινό και θα του υπενθυμίσει τις πραγματικές αξίες της ζωής. Την αφίσα της ταινίας επιμελήθηκαν μαθητές του σχολείου, με τη βοήθεια της καθηγήτριας καλλιτεχνικών, Αργυρώς Διαμαντάκη.

Βασικός στόχος του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Σύρου είναι να βγάλει τη διδασκαλία έξω από το στενό πλαίσιο της αίθουσας. Να φορτώσει γνώσεις, ταλέντα, όνειρα και επιθυμίες πάνω στο καράβι μας και να ταξιδέψει «Εν πλω» στα νερά της τέχνης, του πολιτισμού και της γόνιμης μάθησης. Με τη σκέψη αυτή, το σχολείο συμμετέχει με τις «διαδρομές» της κινηματογραφικής ομάδας του στην Εικαστική Μαθητική Έκθεση «Διαδρομές εν Πλω» που διοργανώνεται από το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.