Του Γιώργου Ξανθάκη

Η Αθήνα σαν θερινό σινεμά!

  • Δευτέρα, 4 Ιουνίου, 2018 - 06:24

Το αγαπημένο καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού, το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival), σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), επιστρέφει για 8η χρονιά με μαγικές προβολές από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.

Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι (Πρώτη κινηματογραφική Προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου), άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα  μουσεία και σημεία της Αθήνας μεταμορφώνονται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Φέτος, πιστό στη φιλοσοφία και στις προτιμήσεις του, το 8ο Athens Open Air Film Festival θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα 18 κλασικών ταινιών, αρκετές από τις οποίες αποτελούν εξαιρετικές λογοτεχνικές διασκευές για λογαριασμό της μεγάλης οθόνης.

Το Θερινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας  εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011 με πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Αθήνα ,με στόχο την ανάδειξή της και την προσέλκυση των μόνιμων κατοίκων, των επισκεπτών και των τουριστών.

Άγνωστα διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου, κλασικά αριστουργήματα, πρεμιέρες, μικρού και μεγάλου μήκους προβολές του νέου ελληνικού σινεμά αλλά και βωβές ταινίες συνοδεία ζωντανής μουσικής μετατρέπουν κάθε χώρο σε μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία.

Το Athens Open Air Film Festival είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της καλοκαιρινής Αθήνας.

«Οι γέφυρες του Μάντισον – (The Bridges of Madison, 1995) του Κλιντ Ίστγουντ 

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ / Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα

Η νοικοκυρά Φραντσέσκα Τζόνσον πεθαίνει αφήνοντας στα παιδιά της τρία ημερολόγια. Το περιεχόμενό τους δεν είναι άλλο από την περιγραφή μιας τετραήμερης εξωσυζυγικής σχέσης που εξελίχθηκε σε μεγάλο έρωτα. Μια σχέση ανάμεσα σε εκείνη και τον φωτογράφο Ρόμπερτ Κίνκεντ.

Διάρκεια: 135’ | Ώρα έναρξης: 21.30

«Το Παιχνίδι των Λυγμών» (The Crying Game, 1992) του Νιλ Τζόρνταν 

Παρασκευή 8 Ιουνίου / Πλατεία Αυδή

Προβολή στο πλαίσιο του Athens Pride, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και το Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων σχεδίων Animasyros

Βραβευμένη με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’90 έχει ως πρωταγωνιστή ένα μετανοημένο εκτελεστή του ΙΡΑ ο οποίος συναντά απρόσμενη λύτρωση και ασυνήθιστη αγάπη στο πρόσωπο της ερωμένης ενός θύματός του. Διάρκεια: 111’ | Ώρα Έναρξης: 21:30

«Χρυσοδάκτυλος» (Goldfinger, 1964) του Γκάι Χάμιλτον 

Παρασκευή 15 Ιουνίου / Ακαδημία Πλάτωνος

Aφιέρωμα «Κλασικά Εικονογραφημένα» σε συνεργασία με το British Council

Ο απαράμιλλος συνδυασμός κοσμοπολίτικης περιπέτειας, κατασκοπευτικής δράσης και πνευματώδους σεναρίου. Ο Σον Κόνερι πιο ακαταμάχητος Tζέιμς Μποντ από ποτέ. Η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η λουσάτη φωνή της στο τραγούδι τίτλων. Το χιούμορ που γίνεται απαραίτητη προσθήκη σε ένα κινηματογραφικό κοκτέιλ που σερβίρεται πάντοτε «shaken, not stirred»… Για πολλούς θεωρείται η κορυφαία κινηματογραφική περιπέτεια του Βρετανού πράκτορα.

Διάρκεια: 110’ |  Ώρα Έναρξης: 21:30

«Τα Βήματα που Γοητεύουν» (Strictly Ballroom, 1992) του Μπαζ Λούρμαν 

Πέμπτη 21 Ιουνίου / Πεζόδρομος Ερμού

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής

Ο νεαρός χορευτής Σκοτ Χέιστινγκς, προπονείται από μικρή ηλικία στους χορούς ballroom, κάτι που αποτελεί οικογενειακή παράδοση. Μένοντας πιστός σε ένα εντελώς ξεχωριστό προσωπικό ύφος, βάζει τα δυνατά του για να κερδίσει το μεγάλο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό. Σκηνοθέτης που αγαπά τη μουσική, το μεγάλο θέαμα και λειτουργεί εντελώς απενοχοποιημένα απέναντι στην ευδαιμονία της ποπ κουλτούρας και το κινηματογραφικό μελόδραμα, ο Λούρμαν παραδίδει στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο ένα απολαυστικό μάθημα χορού.

Διάρκεια: 94’ | Ώρα έναρξης: 21.30

«Ο μικρός δραπέτης» (1968) του Σταύρου Τσιώλη 

Δευτέρα 25 Ιουνίου / Σινέ Ριβιέρα

Επετειακή προβολή-φόρος τιμής για τα 50 χρόνια του Σταύρου Τσιώλη στο ελληνικό σινεμά σε συνεργασία με τη Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά

Ο μικρός Αλέξης, που μόλις δραπέτευσε από το αναμορφωτήριο, βρίσκει καταφύγιο στο υπόγειο της ακόμη πιο μικρής Μαρίας. Κρυφά από τους μεγάλους, και με τη βοήθεια των υπόλοιπων παιδιών της περιοχής, οι δυο τους θα ζήσουν ένα σύντομο αλλά κι επικίνδυνο παραμύθι. Την ίδια στιγμή ένας περιοδεύων θίασος πλησιάζει για να δώσει τη λύση. Η πρώτη ταινία του Σταύρου Τσιώλη είναι η διακήρυξη της σπάνιας ιδιοσυγκρασίας του. Μια sui generis ταινία από έναν εξίσου μοναδικό δημιουργό, που είδε στην καρδιά ενός τυπικού μελοδράματος να ωρύεται η μηχανή ενός (κλεμμένου) γρήγορου αυτοκινήτου.

Διάρκεια: 92’ | Ώρα έναρξης: 21.30

«Ηλέκτρα» (Electra, 1962) του Μιχάλη Κακογιάννη 

Σάββατο 30 Ιουνίου/ Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Πρώτη κινηματογραφική προβολή στην Επίδαυρο

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη

Ο Μιχάλης Κακογιάννης παραδίδει την πιο διαχρονική και ταυτόχρονα υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο. Ο Ευγένιος Ιονέσκο αποθέωσε την ταινία στην εφημερίδα «Le Figaro» γράφοντας πως είναι η ωραιότερη που έχει δει ποτέ, το Φεστιβάλ Καννών θέσπισε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς για να την τιμήσει, ενώ τα 24 ακόμη Διεθνή Βραβεία και η υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας σφραγίζουν την ποιότητα μιας δημιουργίας που δεν αποτελεί το φιλμικό ανέβασμα ενός θεατρικού έργου, αλλά μετουσιώνει την τραγωδία σε κινηματογραφική κάθαρση.

Διάρκεια: 110’ | Ώρα έναρξης: 21.30

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα