Του Γιώργου Ξανθάκη

Σινεπιλογές

  • Δευτέρα, 2 Ιουλίου, 2018 - 06:10

Book Club (2018) του Μπιλ Χόλντερμαν

Μια γλυκιά κωμωδία με τέσσερες λαμπερές πρωταγωνίστριες!

Παίζουν: Τζέιν Φόντα, Νταϊάν Κίτον, Κάντις Μπέργκεν, Μαίρη Στίνμπεργκεν, Άντι Γκαρσία, Αλίσια Σίλβερστοουν, Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Ντον Τζόνσον, Κρεγκ Τ. Νέλσον, Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Γουάλας Σον.

Το “Book Club” είναι μια καλά οργανωμένη και ασυνήθιστη ρομαντική κωμωδία, η οποία περιορίζεται μόνο από την έλλειψη βάθους και την ισχνότητα της ιστορίας. Επικεντρωμένη γύρω από τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες και τη κλειστή λέσχη βιβλίου  τους, αποσκοπεί στο να ρίξει ένα κωμικό φως σε ερωτικές ιστορίες  ώριμων ανθρώπων,  που συχνά αγνοούνται από τους σεναριογράφους του σινεμά.

Μετά την ανάθεση της διαβόητης σοφτ-πορνό τριλογίας «50 αποχρώσεις του γκρι» ως βιβλίο του μήνα ,που θα διαβαστεί από την κλειστή λέσχη τους , η Vivian (Fonda), η Diane (Keaton), η Sharon (Bergen) και η Carol (Steenburgen) ξεκινούν να συνειδητοποιούν ότι τους λείπει κάτι - μια ρομαντική ερωτική ζωή. Η σχεδόν 70χρονη Vivian είναι μια καλλίγραμμη ξενοδόχα  ασταθής στα ερωτικά της ,που δεν μπορεί ποτέ να συνδεθεί συναισθηματικά με κάποιον. Η Diane που χήρεψε πρόσφατα και βρίσκεται σε συνεχή πάλη με τις κόρες της, οι οποίες «ξέρουν τι είναι καλύτερο» για τα γηρατειά  της μητέρας τους. Η Sharon είναι μια  αξιοσέβαστη ομοσπονδιακή δικαστής, που ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το προ 20ετίας διαζύγιό της. Τέλος, η Carol, είναι παντρεμένη ευτυχώς, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί την τελευταία φορά που ήταν «ικανοποιημένη». Το λαϊκά δημοφιλές βιβλίο ανοίγει έναν ολόκληρο νέο κόσμο για την ομάδα των φιλενάδων, καθώς βλέπουμε ότι προσπαθούν να αναζωπυρώσουν την ερωτική τους ζωή.

Οι μηχανισμοί της αφήγησης είναι προβλέψιμοι, με τις κυρίες να ρισκάρουν, να αξιολογούν τις σχέσεις τους και να σχηματίζουν νέες, είτε πρόκειται για online dating είτε για συναντήσεις με έναν πλούσιο πιλότο (έναν ζωηρό Andy Garcia). Η ίδια η ταινία είναι αρκετά ήπια και χαλαρή , αφιερώνοντας ίσο χρόνο στην ερωτική ιστορία κάθε γυναίκας.

Ο σκηνοθέτης Μπιλ Χόλντερμαν (παραγωγός ταινιών και στενός συνεργάτης του Ρόμπερτ Ρέντφορντ), ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο με την Έριν Σιμς  κατευθύνει με ραθυμία και δίνει στο εξαιρετικά ταλαντούχο cast πολλά περιθώρια για ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς και αυτό φαίνεται στο τελικό προϊόν.

Το “Book Club” σίγουρα στρέφεται προς ένα εξειδικευμένο ακροατήριο και αυτό το ακροατήριο θα απολαύσει πραγματικά την ταινία. Είναι αληθινά αστείο σε ορισμένα σημεία συμπεριλαμβανομένου ενός ιδιαίτερα εμπνευσμένου υπονοούμενου που συγκρίνει έναν παραμελημένο κόλπο με μια ταινία του Werner Herzog.

Το φιλμ τελικά αποτελεί μια βιτρίνα για το κουαρτέτο των χαρισματικών ηθοποιών. Η Fonda κερδίζει τις εντυπώσεις με τον αδυσώπητο, σεξουαλικά ειλικρινή της ρόλο ενώ η Keaton παραδίδει μια συμπαθητική επανάληψη του συνήθως αμήχανου και ανδρογόνα ντυμένου εαυτού της. Οι ταινίες όπως αυτή προορίζονται περισσότερο για  χαλαρή διασκέδαση  στα θερινά σινεμά χωρίς ποτέ να γίνεται  επιτηδευμένο ή υπερβολικά δραματικό.

* Η ταινία θα προβάλλεται από 30/6 έως 4/7 στον κινηματογράφο Παλλάς

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα