Τα βραβεία και οι ειδικές διακρίσεις – μνείες του Μαθητικού Διαγωνισμού «CINEμάθεια 2018»

«Σάρωσαν» τα σχολεία της Σύρου

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου
Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου
1ο Γυμνάσιο Σύρου
1ο Γυμνάσιο Σύρου

Θριαμβευτική ήταν η πορεία του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου και της ομάδας του 1ου Γυμνασίου Σύρου «CINEφο» στο «CINEμάθεια 2018», καθώς οι ταινίες των δύο σχολείων κυριολεκτικά «σάρωσαν» τα βραβεία του 6ου Μαθητικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Το Φεστιβάλ «CINEμάθεια, 2016» φιλοξενήθηκε στις 29, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, στο θερινό σινεμά του Δημοτικού κήπου της Χίου, όπου προσήλθαν για την παρακολούθησή του, εκτός από το κοινό της Χίου, και εκπρόσωποι μαθητικών ομάδων από τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σύρο και τη Ρόδο. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων «πως, o γενέθλιος τόπος είναι σαν το εμβόλιο στο χέρι τού καθενός μας και ο πρώτος μας έρωτας, είναι ανεξάντλητος και απερπάτητος, γιατί συμπυκνώνει πολλές ιστορίες, πολλά πάθη όλων των λογιών, είναι το πιο στέρεο υλικό μέσα μας και μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή».

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων προβολών, η οθόνη γέμισε τοπία, αναμνήσεις, πάθη και ιστορίες από τα 45 νησιά που συμμετείχαν συνολικά στο φεστιβάλ.

Για μία ακόμη φορά πιστοποιήθηκε ότι, η Τέχνη της κινούμενης εικόνας είναι σε θέση να δροσίζει και το σχολικό τοπίο, από το οποίο, επίσης, και μπορεί και πρέπει να πνέει αεράκι δημιουργικής προσπάθειας, πρωτοτυπίας, ευαισθησίας και γόνιμης σκέψης.

Σε ατμόσφαιρα γιορτής και ικανοποίησης, λοιπόν, στο τέλος της δεύτερης και τρίτης βραδιάς, αφού είχαν απονεμηθεί τα αναμνηστικά διπλώματα του Φεστιβάλ σε όλες τις παριστάμενες μαθητικές ομάδες που συμμετείχαν, έγινε και η απονομή των Βραβείων Αφίσας, όπως επίσης και των Βραβείων-Ειδικών διακρίσεων/μνειών για τις ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑ.Λ, Ειδικών Σχολείων, σύμφωνα με την κρίση των Επιτροπών του Φεστιβάλ.

ΕΝ.Ε.Ε. Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Κινηματογραφικό Εργαστήρι: Το θρυλούμενο «Κοκκινόσπιτο» της Σύρου ως πηγή έμπνευσης: αναζήτηση ιστορικών στοιχείων μέσα από την τέχνη», το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου πραγματοποίησε τη μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης «Κυνηγώντας Χίμαιρες». Στον μαθητικό διαγωνισμό ««CINEμάθεια 2018», η δεκάλεπτη εκδοχή της απέσπασε το 2ο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης, 1ο Βραβείο Αφίσας (Δημήτρης Ψαραδέλης/Λευτέρης Σφακιανάκης) και το Βραβείο μουσικής επένδυσης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ζώνης δημιουργικών δραστηριοτήτων του σχολείου, υλοποιήθηκε η μικρού μήκους ταινία «Το Τραγούδι των γλάρων», η οποία απέσπασε το 2ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας, 2ο Βραβείο Αφίσας (Δημήτρης Ψαραδέλης) και το Βραβείο μουσικής επένδυσης στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Τα βραβεία έπεσαν CINEφο

Αξιόλογη πορεία είχαν στο διαγωνισμό και οι δύο ταινίες της κινηματογραφικής ομάδας CINEφο του 1ου Γυμνασίου Σύρου. Ειδικότερα, “Ο πλανήτης των διακοπών” απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας και μαζί σεναρίου, σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, μοντάζ και πρώτου “γυναικείου” ρόλου (Έλενα Μπραζόλα-Μπαχαράκη) για την αλεπού. Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας «Ο μικρός πρίγκιπας φτάνει στον πλανήτη των διακοπών για να ανακαλύψει ότι.. ζωή υπάρχει και χωρίς ίντερνετ». Από την άλλη, στο “ρο ταυ δέλτα” απονεμήθηκε το δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας, ενώ η αφίσα του (Αντώνης Καρμπόγλου) βρέθηκε στη δεύτερη θέση.

Περισσότερες διακρίσεις για τη Σύρο και τις Κυκλάδες

Σημειώνεται ότι, στον διαγωνισμό συμμετείχε και η ταινία του 2ου Γυμνασίου Σύρου «παραΣΥΡΟμαι», η οποία απέσπασε το Γ’ Βραβείο στην κατηγορία των Ντοκιμαντέρ Γυμνασίων.

Με τα βραβεία Τεκμηρίωσης και Απόδοσης συνοδευτικού κειμένου-παρουσίασης υλικού τιμήθηκε η ταινία «Το Κάστρο της Νάξου διηγείται» του 2ου Γυμνασίου Νάξου.

Το Γ’ Βραβείο Μυθοπλασία και αφίσας στην κατηγορία των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας έλαβε η ταινία «Αγελούδες» του ΓΕΛ Τήνου.

Ειδική μνεία δόθηκε στον μικρό Αντώνη Λειβαδάρα για τη συμμετοχή του στην ταινία «Πάμε σαν άλλοτε» του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου.

Η ευχή όλων, καθώς έπεφτε η αυλαία του Φεστιβάλ, ήταν να συνεχιστεί και του χρόνου, ενώνοντας με ακόμη περισσότερες γέφυρες τα νησιά και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Έντονα, όμως, εκφράσθηκε και η ανάγκη –ακριβώς όπως και τις 5 προηγούμενες χρονιές!- ο θεσμός αυτός, καθώς «μεγαλώνει» χρονιά με τη χρονιά, να τύχει ακόμη ισχυρότερης στήριξης τόσο από τους τοπικούς, όσο και από τους περιφερειακούς, αλλά και τους κεντρικούς φορείς εκπαίδευσης και πολιτισμού της πολιτείας, όπως και να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η εμβέλειά του.