1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης

«Τιμή σε εκείνους που φυλάγουν Θερμοπύλες»

Συναισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας για την ασυναγώνιστη πνευματική υπεροχή του έθνους μας, όπως αναδύεται μέσα από το πλούσιο πολιτιστικό ψηφιδωτό του, πλημμύρισαν τους θεατές του 1ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Ερμούπολης.

Ο καθιερωμένος θεσμός των χορωδιακών εκδηλώσεων, που συνδιοργανώνουν ετησίως ο Μουσικός Όμιλος Σύρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στέφθηκε και φέτος με απαράμιλλη επιτυχία, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ο πολιτισμός είναι η δύναμη ψυχής που χρειάζεται μία χώρα για να ξεπεράσει κάθε κρίση.

Η μικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, η γυναικεία χορωδία Λέσχης Φιλομούσων Λάρισας, η μικτή χορωδία Λέσχης Φιλομούσων Λάρισας & Λαρισαϊκής, η μικτή χορωδία Μυτιλήνης «Νίκος Σκαλκώτας» και το Φωνητικό Συγκρότημα «Μελωδία» του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού αντάμωσαν στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, «ταξιδεύοντας» το κοινό σε γαλήνια μουσικά πελάγη με διάχυτο ποιητικό άρωμα.

«Κιβωτός» κοινής συναντίληψης

Με την εκτίμηση ότι μέσα από το μεράκι εραστών της μουσικής δύναται να διασωθεί και να διαδοθεί η μουσική παράδοση και κουλτούρα του κάθε τόπου, τα πέντε αξιόλογα σύνολα χάρισαν τρεις γεμάτες ώρες καλλιτεχνικής ευφορίας και πνευματικής αφύπνισης. Καταδεικνύοντας την αγάπη τους για τη μουσική και υπογραμμίζοντας την πίστη τους πως το χορωδιακό τραγούδι λειτουργεί ως κοινόχρηστο αγαθό για την ανάδειξη των ανεκτίμητων αξιών μας παρουσίασαν ένα άρτιο μουσικό πρόγραμμα.

Κλασικές μελωδίες του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, μοναδικά αφιερώματα στην ελληνική οπερέτα, αλλά και μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών «έκλεψαν» τις εντυπώσεις των φιλόμουσων, οι οποίοι επιβράβευσαν με το θερμότερο χειροκρότημά τους την πενταετή προσπάθεια του Μουσικού Ομίλου να προβάλει την πολύπτυχη προσωπικότητα της Σύρου, μέσα από ενδιαφέρουσες πολιτιστικές ανταλλαγές.

Η Μικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Παπαθεοδώρου και τη συνοδεία της Claudia Ayala στο πιάνο ερμήνευσε τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάρκου Βαμβακάρη και Στέλιου Κουγιουμτζή, καθώς και απόσπασμα από την Όπερα “Norma” του Vincenzo Bellini.

«Ανάμεσα Σύρο και Τζια» κολύμπησε μουσικά η Χορωδία της Λέσχης Φιλομουσών Λάρισας, ενώ η Μικτή Χορωδία της Λέσχης ερμήνευσε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη. Το κέφι απογειώθηκε με το μικρό αφιέρωμα στην οπερέτα, όπου συμμετείχαν οι σολίστ Ναδίνα Τζιάτζιου και ο Θάνος Ζήσης. Τις χορωδίες διηύθυνε η Μάγδα Αλεξανδρή – Δημόκα, ενώ στο πιάνο συνόδευσε η Σοφία Δαμαλά.

Με μία ενδιαφέρουσα διασκευή της αγαπημένης «Φραγκοσυριανής» ξεσήκωσε το κοινό η Μικτή χορωδία Μυτιλήνης «Νίκος Σκαλκώτας» υπό τη διεύθυνση του νεαρού Στέλιου Λασκαρίδη. Στο πιάνο συνόδευσε ο Δημήτρης Αλεξανδρής.

«Η Ρωμιοσύνη έν’ να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει»

Τελευταίο εμφανίστηκε το Φωνητικό Συγκρότημα «Μελωδία» του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού το οποίο ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη,.Κωνσταντίνου Καβάφη, Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Άνθου Ροδίνη, υπό τη διεύθυνση της Βιολέτας Κακομανώλη. Συμμετείχε ο τενόρος Μάριος Ανδρέου, ενώ στο πιάνο συνόδε3υσε η Ιωάννα-Μαρία Γαλανού.

Μετά το πέρας του προγράμματος ακολούθησε απονομή αναμνηστικών δώρων, ενώ η έκπληξη της βραδιάς ήταν η συμμετοχή όλων των χορωδιών σε μία ωδή στον Τζουζέπε Βέρντι από κάθε σημείο του Θεάτρου Απόλλων, με την οποία έκλεισε φαντασμαγορικά η μοναδική αυτή εκδήλωση.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, ο αρμόδιος σε θέματα πολιτισμού περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Γρυπάρης και ο αντιδήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Αλμπανόπουλος.