Συναυλία των Διονύση Τσακνή, Νίκου Ζιώγαλα και Γιάννη Μηλιώκα στη Σύρο

Το ροκ δεν έχει ηλικία

Αποκλειστική συνέντευξη στην "Κοινή Γνώμη"

“Γυρίζοντας τις πλάτες τους στο μέλλον” που θέλει να επιβάλει κάθε σύγχρονη μορφή εξουσίας, συντρίβοντας όνειρα και προσδοκίες, ο Διονύσης Τσακνής, ο Νίκος Ζιώγαλας και ο Γιάννης Μηλιώκας ξεσήκωσαν το κοινό της Σύρου, σε ένα πρόγραμμα γεμάτο ενέργεια και καυστική ματιά, που εκτόξευσε το κέφι στα ύψη, στο πρώην Λατομείο Καραβέλα.

Μέσα από αγαπημένα τραγούδια, που εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να παραμένουν επίκαιρα χάρη στον κοινωνικοπολιτικό, χιουμοριστικό και ερωτικό στίχο τους, οι τρεις καλλιτέχνες απέδειξαν ότι το ροκ δε γερνάει ποτέ, καθώς πέρα από μουσικό είδος, είναι και τρόπος ζωής.

Για την επιτυχημένη συνεργασία τους, η οποία διανύει αισίως το τρίτο έτος της, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” οι “αμετανόητοι” ροκάδες της ελληνικής μουσικής σκηνής, υπογραμμίζοντας ότι οι δυσκολίες της εποχής μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από έναν “κοινό” δρόμο και κυρίως, με καλή παρέα.

“Ισχύς εν τη ενώσει”

Μέσα από τη μουσική σας πρόταση, την οποία ο κόσμος “αγκαλιάζει” τα τελευταία τρία χρόνια, προσπαθείτε να περάσετε και το μήνυμα “ισχύς εν τη ενώσει”;

Γιάννης Μηλιώκας: Οι εποχές, που κυριαρχούσε μια νευρικότητα και μια υπεροψία από την πλευρά των καλλιτεχνών, οι οποίοι καβαλούσαν ένα καλάμι και πήγαιναν, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πέρα από αυτό, υπάρχει και κόσμος που μας αγαπάει και θέλει να έρθει να μας ακούσει, αλλά λόγω της οικονομικής συγκυρίας καλείται να κάνει επιλογές. Έτσι, πήραμε την απόφαση να τον βοηθήσουμε, για να έρθει να μας απολαύσει όλους και όχι τον καθένα ξεχωριστά. Επιπλέον και εμείς από μόνοι μας, είχαμε ανάγκη από “πνευματικούς” συγγενείς. Γι' αυτό αφήσαμε τη δισκογραφία μας να μας ενώσει, προχωρώντας σε αυτό το “αρραβώνιασμα”.

Διονύσης Τσακνής: “Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλέον ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Γι' αυτό και είναι ο τρίτος χρόνος που είμαστε μαζί, παράλληλα με τις μοναχικές δραστηριότητες του καθενός. Αυτό το πρόγραμμα καλύπτει όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, βασιζόμενο από τον έρωτα και την πολιτική, μέχρι το χιούμορ και τον προβληματισμό”.

Νίκος Ζιώγαλας: “Η αλληλεγγύη κρίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη. Το να δίνεις και να παίρνεις κουράγιο στις δύσκολες στιγμές είναι απαραίτητο. Οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν μαζί λύσεις από τα καθημερινά πράγματα μέχρι τα καλλιτεχνικά και αυτό οδηγεί πάντα σε θετικά αποτελέσματα, όπως η δική μας συνεργασία. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να προσφέρουμε κάθε φορά κάτι καινούριο και ξεχωριστό, που μετά από χρόνια θα συνεχίσουμε να το θυμόμαστε”.

“Το χρήμα είναι μια απλή λεπτομέρεια στη ζωή”

Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος στο κοινό κάλεσμα μεγάλων δημιουργών, οι οποίοι αποφασίζουν κάποια στιγμή να ενώσουν τις δυνάμεις τους επί σκηνής;

Διονύσης Τσακνής: “Όταν ο κόσμος βλέπει “παντρέματα” τα οποία γίνονται επί τούτου, ή γίνονται καθαρά με εμπορικό σκοπό το αντιλαμβάνεται. Η αποδοχή που έχουμε εμείς είναι θετική, δεδομένης πάντα της οικονομικής συγκυρίας, που δεν είναι εύκολη για τον καθένα. Φροντίζουμε όλα αυτά τα χρόνια και οι τιμές των εισιτηρίων και η πρόταση μας να μην είναι απαγορευτική για τον κόσμο”.

Γιάννης Μηλιώκας: “Είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι το κοινό που έρχεται στις εμφανίσεις μας δεν είναι μόνο ο παλιός κόσμος που μας αγαπούσε όταν ήμαστε πιτσιρικάδες και κάναμε σούζες. Έρχονται τα παιδιά τους, τα οποία είναι η μόνη γενιά από αρχαιοτάτων χρόνων που πρόλαβε να φάει, να ντυθεί, να κάνει πέντε εκδρομές και να σπουδάσει αυτό που ήθελε. Αυτή η γενιά σίγουρα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Φεύγουν οι παλιοί άνθρωποι -οι παλιάνθρωποι- και έρχονται οι νέοι να πάρουν θέση. Το χρήμα είναι μια λεπτομέρεια στη ζωή και το καταλαβαίνεις αμέσως, όταν στραβώσει κάτι στην υγεία σου”.

Νίκος Ζιώγαλας: “Ο κόσμος έχει τη διάθεση να βγει, να πάρει μια ανάσα, να δει κάποιους ανθρώπους και να ακούσει τραγούδια, τα οποία τα τελευταία 30 χρόνια ακούγονται ανελλιπώς. Ωστόσο, αυτή η ανάγκη συγκρούεται πολλές φορές με την κρίση, η οποία επεκτείνεται και στα καλλιτεχνικά”.

Θεωρείτε, ότι σήμερα ο “κόσμος” κάνει ξεσκαρτάρισμα ακόμα και στις επιλογές του;

Διονύσης Τσακνής: “Είναι αναγκασμένος να το κάνει. Παλιότερα, παρακολουθούσε τρεις θεατρικές παραστάσεις και πέντε συναυλίες, ενώ τώρα θα επιλέξει αυτό που πιστεύει ότι είναι πιο ειλικρινές και πιο κοντά σε αυτό που θέλει”.

Γιάννης Μηλιώκας: “Όταν εκλέχτηκε ο τρίτος αποτυχημένος πρωθυπουργός από την οικογένεια των “Τουταγ-χαμένων” και μάθαμε ότι, όχι απλώς δεν υπάρχουν λεφτά αλλά χρωστάμε και 350 δις, νομίζω ότι χρειάστηκε μόνο μια εβδομάδα για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του χρέους. Αυτό μου θυμίζει κάτι κατάδικους που μόλις έρθει η ώρα της εκτέλεσης συνειδητοποιούν ότι ήταν σε πολύ λάθος δρόμο και ότι αυτό που έκαναν δεν ήταν ανθρώπινη κίνηση. Όλοι δηλαδή πέσαμε σε μία σκέψη και μία περισυλλογή και σε μία εβδομάδα, ήμασταν έτοιμοι για να αλλάξουμε εντελώς. Ο καθένας από το μετερίζι του και στο βαθμό που μπορούσε”.

“Η κρίση δεν επηρεάζει τη δημιουργικότητα”

Τι αλλαγές εντοπίζετε εσείς στη μουσική του χθες και του σήμερα, με την οικονομική κρίση να καραδοκεί συνεχώς;

Διονύσης Τσακνής: “Πιστεύω ότι στο κομμάτι της δημιουργίας, δεν σε αλλάζει τίποτα. Η δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη, που στέκεται δίπλα στον κόσμο, δεν έχει δεχθεί κάποιο πλήγμα ή τουλάχιστον δεν πρέπει να δεχθεί. Η δισκογραφία έχει πεθάνει, όχι εξαιτίας της κρίσης, αλλά εξαιτίας των δισκογραφικών εταιρειών που φρόντισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να απαξιώσουν αυτό το προϊόν που λέγεται σιντί, με το να το κρεμούν στα σκοινιά των περιπτέρων”. Εγώ δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία του πρωταθλητισμού, ούτε της παραγωγής σουξέ και επιτυχιών. Έκανα και κάνω αυτό που πιστεύω ότι καλύπτει εμένα. Η στόχευση μέσα από τις παραστάσεις και τα τραγούδια μου δεν είναι οικονομική. Στόχος είναι η έκφραση”.

Νίκος Ζιώγαλας: “Το χτύπημα που δέχονται οι καλλιτέχνες δεν είναι καινούριο. Πλέον καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις αλλαγές χωρίς να φοβόμαστε. Προσωπικά, δεν φανταζόμουν ποτέ στο παρελθόν ότι θα πλήρωνα εγώ την παραγωγή μου. Πλέον το “εγώ” μας δέχεται επίθεση και αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο θετικό, γιατί γινόμαστε πιο δημιουργικοί πιο απλοί”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συναυλία συμμετείχε επίσης και η τραγουδοποιός Γεωργία Γραμματικού, η οποία ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια, αλλά και το προσωπικό της κομμάτι “Τα τραγούδια μου” το οποίο περιλαμβάνεται στο δίσκο της “Το Μαύρο Πρόβατο”.

Ετικέτες: