1ο Φεστιβάλ “Νέοι καλλιτέχνες, Νέα Συγκροτήματα” στη Σύρο

Σύμπνοια δημιουργίας

Φρέσκο καλλιτεχνικό “αίμα” κύλησε στη σκηνή του πρώην Λατομείου Καραβέλα, όπου η νέα γενιά της ελληνικής μουσικής ένωσε τις δυνάμεις της, παρασύροντας τους θεατές σε ένα μοναδικό ταξίδι με τέσσερα σταυροδρόμια, που αν και διαφορετικά μεταξύ τους, οδήγησαν όσους τα ακολούθησαν σε έναν κοινό προορισμό, τη διασκέδαση.

Η Joanna Drigo και ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης, η Βικτωρία Ταγκούλη και οι συνεργάτες της, οι Minor Project και η Συριανή Νέα Τάξη Πραγμάτων προσέφεραν μία εναλλακτική δροσιά τη ζεστή βραδιά του Δεκαπενταύγουστου, παρουσιάζοντας με πάθος και μεράκι σύγχρονα μουσικά ρεύματα και εκτοξεύοντας το κέφι στα ύψη.

Η “φρέσκια” πλευρά της ελληνικής μουσικής

Το Φεστιβάλ άνοιξαν η Joanna Drigo και ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης, οι οποίοι συναντήθηκαν επί σκηνής με κιθάρες και φυσαρμόνικες, χαρίζοντας στο κοινό μικρές μουσικές ιστορίες για το καλοκαίρι, σε ήχους φολκ με έντονα ηλεκτρικά και ρετρό στοιχεία.

Τη σκυτάλη, πήρε η Βικτωρία Ταγκούλη γνωστή από την πολύχρονη συμμετοχή της στην καλλιτεχνική ομάδα του Σταμάτη Κραουνάκη “Σπέιρα – Σπείρα”. Με την κρυστάλλινη φωνή της, τη θεατρικότητα και το ταμπεραμέντο της, σε ένα πρόγραμμα σκέτο “Be Joue” συνέστησε στο κοινό τραγούδια από τις δύο δισκογραφικές της δουλειές “α” και “Φωτοβόλτα” , αλλά και από όλο το φάσμα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής διασκευασμένα με φρεσκάδα και καλοκαιρινή διάθεση. Τη συνόδευσαν, ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου στο πιάνο και ο Κώστας Νικολόπουλος στην κιθάρα.

Στη συνέχεια, οι Minor Project σκόρπισαν χρώματα και αρώματα με χατζιδακικές καταβολές και παρουσίασαν τραγούδια από την πρώτη δισκογραφική δουλειά τους “In Colours” αλλά και άλλων αγαπημένων καλλιτεχνών, πατώντας γερά στην πιο σύγχρονη και φωτεινή εκδοχή της ποπ ευαισθησίας.

Τέλος, η Νέα Τάξη Πραγμάτων, το μακροβιότερο rap συγκρότημα της Ελληνικής επαρχίας, έκλεισε το φεστιβάλ με το δυναμικό αλλά και μελωδικό Hip-Hop της μπάντας και απρόβλεπτες διασκευές με στοιχεία αυτοσχεδιασμού και επιρροές από funk, blues και rock που φτάνουν μέχρι τον Συριανό ρεμπέτη Μάρκο Βαμβακάρη.

“Το “μαζί” είναι η λύση του σήμερα”

Για την πρωτοβουλία της Σύρου να διοργανώσει ένα φεστιβάλ, μέσα από το οποίο το κοινό θα έρχεται σε επαφή με την νέα και ελπιδοφόρα δύναμη της ελληνικής μουσικής, μίλησαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

“Φεστιβάλ όπως αυτό είναι ένα ιδανικό "μετά". Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν πρέπει να κρίνονται ως προς την "επάρκειά" τους στη στήριξη ενός νέου καλλιτέχνη αλλά να αξιοποιούνται ως ευκαιρίες να δοθεί ζωή στο έργο και την παρουσία καλλιτεχνών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα μέσα” δήλωσε ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει υπάρξει "νέος καλλιτέχνης" ως μέλος της Ανοιχτής Θάλασσας. “Τώρα συνεχίζω μόνος μου, νιώθοντας και πάλι νέος. Και ειδικά αυτή την περίοδο που ηχογραφώ τα παλιότερα τραγούδια μου μαζί με κάποια καινούρια, είναι για μένα μια πολύ καλή ευκαιρία να παίξω σαν να παίζω για πρώτη φορά”, κατέληξε.

Με τη σειρά της, η Joanna Drigo σημείωσε πως “αυτές οι πρωτοβουλίες πραγματικά μας βοηθούν να προωθήσουμε την δουλειά μας και εκτός της έδρας μας, ώστε να γίνει γνωστό το έργο νέων καλλιτεχνών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας”.

Το ίδιο αναγκαίες τις κρίνει και η Βικτωρία Ταγκούλη, καθώς μέσα από αυτές δίνεται το βήμα στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αλλά ταυτόχρονα, αναδεικνύεται ο πολιτισμός της κάθε πόλης, ειδικά σήμερα που απειλείται να χαθεί. “Είναι σημαντικό να γίνονται ομαδικές δουλειές και συνεργασίες” δήλωσε ο Χρίστος Θεοδώρου. “Το “κατά μόνας” έχει γίνει στο παρελθόν και πολλές φορές οδήγησε σε αδιέξοδο. Το “μαζί” είναι η καλύτερη λύση για όλους μας”, επεσήμανε.

Τη χαρά τους εξέφρασαν τα μέλη του συγκροτήματος “Minor Project” για την ευκαιρία που τους δόθηκε να παίξουν σε ένα μέρος με το οποίο μέχρι σήμερα δεν τους συνέδεαν κάποια στιγμή και το οποίο διακρίνεται για την μεγάλη πολιτιστική ιστορία του. Το ίδιο ενθουσιασμένοι εμφανίστηκε και η Νέα Τάξη Πραγμάτων, η οποία μέσα από τα τραγούδια της στηρίζει και προβάλλει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. “Πιστεύουμε πως οι νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν χωρίς να περιμένουν στήριξη στην Ελλάδα του 2013, με τα δικά τους μέσα και με την βοήθεια του Internet. Από την στιγμή που τους δίνεται η ευκαιρία να παίξουν σε ένα φεστιβάλ με ωραίο ήχο και καλό promotion, ακόμα καλύτερα”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

“Όχι εκπτώσεις στην αισθητική και την αλήθεια μας”

Αναφερόμενοι στη σημερινή πραγματικότητα της κρίσης, η οποία πολλές φορές αποτελεί “ναρκοπέδιο” για οποιαδήποτε δημιουργική απασχόληση, οι καλλιτέχνες δηλώνουν ότι “δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για έναν δημιουργό και κυρίως, η αφορμή για να κάνει εκπτώσεις στην τέχνη του και σε εκείνο που αγαπά”.

“Όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίζεις πρέπει να παραμένεις πιστός σε αυτό που εκπροσωπείς, στη δική σου αισθητική και αλήθεια και αυτό κάποια στιγμή θα αναγνωριστεί”, τόνισε η κ. Ταγκούλη, προσθέτοντας μάλιστα ότι “ όταν αρχίζεις τις εκπτώσεις, κάποια στιγμή τελειώνουν τα πράγματα, γιατί τελικά δεν είσαι πουθενά. Εγώ είμαι υπέρ του να παλεύεις γι' αυτό εσύ θέλεις να πεις και αυτό που σε εκφράζει και σε αντιπροσωπεύει. Όταν είσαι αληθινός, αυτό φαίνεται στον κόσμο”.

“Δεν πρέπει να απογοητεύεσαι”

Από την πλευρά τους, οι Minor Project δήλωσαν ότι “δεν θα πρέπει κανείς να εγκαταλείψει τα όνειρά του”. “Εμείς δεν είχαμε ποτέ μεγάλες προσδοκίες και στόχους. Ό,τι κάνουμε το χαιρόμαστε. Σαφώς και το βιοποριστικό θέμα αποτελεί μία πληγή, καθώς δεν μπορούμε να πούμε ότι ζούμε από αυτό, όμως εμείς ασχολούμαστε πολλές φορές με κάτι που μας αρέσει και μακάρι κάποια στιγμή να τα καταφέρουμε. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε την όρεξη να το κυνηγήσουμε”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε και η κ. Ταγκούλη “η μουσική δεν είναι κάτι το οποίο σταματάει να είναι ζωντανό μέσα μου. Βρίσκεις τρόπους να λειτουργείς, καθώς είναι θέμα ανάγκης και όχι θέμα “θέλω να γίνω διάσημος”, θέμα ανάγκης. Αυτό δε σταματάει ποτέ, απλώς βρίσκεις τρόπους να ελίσσεσαι ανάλογα με τις περιστάσεις και προσπαθείς να βρεις τρόπους να εκφράζεσαι” .