Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου τίμησε τον μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο

Μελοποιημένη ποίηση σε ένα εκπαιδευμένο κοινό

Ο Πέτρος Γαϊτάνος στην «Κοινή Γνώμη»
Φωτό: Λίτσα Ζυγομαλά

Ξεχωριστή τιμή για το πολύπλευρο, πολυσήμαντο και αναγνωρίσιμο από το ευρύ κοινό έργο του, απέδωσε ο Μουσικός Όμιλος Σύρου στον Ηλία Ανδριόπουλο, άξιο εκπρόσωπο του νεότερου ρεύματος της ελληνικής μουσικής.

Το τριήμερο χορωδιακό αφιέρωμα τιμής και αγάπης στον γνωστό μουσικοσυνθέτη πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2015».

Η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Alice Labarche παρουσίασε για τρεις συνεχόμενες βραδιές ένα απάνθισμα αγαπημένων έργων του συνθέτη όπως «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», «Λαϊκά Προάστια», «Αργοναύτες», «Ωδαί», «Πρώτος Ύμνος» και άλλα. Τα κείμενα των εκδηλώσεων διάβασε η Χριστίνα Παναγιωτοπούλου.

Στην υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου παρουσία της Μικτής Χορωδίας, αλλά και στους στενούς δεσμούς του με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων αναφέρθηκε ο κ. Ανδριόπουλος, απευθύνοντας εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον Μουσικό Όμιλο Σύρου και ιδιαιτέρως τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Αργυρίου.

«Με τη Σύρο με δένει η πνευματικότητα του παρελθόντος και ο δυναμισμός του παρόντος, οι μορφές που έχουν αναδειχθεί και αναδεικνύονται σε αυτό το μαγικό νησί, όπως ο αγαπητής μου φίλος και εκλεκτός συντοπίτης σας ο Μάνος Ελευθερίου, με τον οποίο έχουμε γράψει μαζί αρκετά πράγματα που αντέχουν στο χρόνο, όπως τα Γράμματα στο Μακρυγιάννη, ένα μέρος των «Αργοναυτών» και «Ξένες Αγκαλιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στο φεστιβάλ συμμετείχαν φιλικά οι ερμηνευτές Μανώλης Μητσιάς, Πέτρος Γαϊτάνος και Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, οι οποίοι ένωσαν τη φωνή τους με τα μέλη της Μικτής Χορωδίας, στο δεύτερο μέρος κάθε συναυλίας.

«Η Σύρος έχει μια ιδιαίτερη αρχοντιά και αντίληψη»

Μαγεμένος από την αρχοντιά της Σύρου, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση των κατοίκων της με τις τέχνες και τον πολιτισμό δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Γαϊτάνος, ο οποίος έλαβε μέρος τη δεύτερη ημέρα του αφιερώματος.

«Αγαπώ πολύ τον Ανδριόπουλο. Είναι ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος και ως καλλιτέχνης και ως προσωπικότητα. Ο ίδιος με κάλεσε να συνεργαστώ με αυτή τη χορωδία, η οποία ήταν πραγματικά έκπληξη. Δε φανταζόμουν ότι θα υπήρχε τέτοιο καλό επίπεδο σε ερασιτεχνική χορωδία σε ένα νησί. Βέβαια η Σύρος έχει μια ιδιαίτερη αρχοντιά και ίσως αυτό εμπνέει τον κόσμο να έχει μια περισσότερη αντίληψη και πιο δυνατή έκφραση στις τέχνες. Τέτοιες βραδιές προκαλούν το ενδιαφέρον του ερμηνευτή, γιατί έχουν αυτό το απλό και το ανεπιτήδευτο και επίσης, μέσα από τα καλά τραγούδια και τις ωραίες συνεργασίες και εκφράσεις αναδεικνύονται πράγματα τα οποία είναι όμορφα και χρήσιμα στην καθημερινότητα», σημείωσε ο κ. Γαϊτάνος.

«Η ποίηση κάνει τη διαφορά»

Έκρινε επίσης πολύ σημαντική τη διοργάνωση μουσικοποιητικών εκδηλώσεων, οι οποίες παρουσιάζουν εμπνευσμένα έργα με λόγο και ύπαρξη, που παραμένουν διαχρονικά χαραγμένα στο μυαλό και τη συνείδηση του κοινού. «Οι δουλειές αυτές κάνουν και τη διαφορά, γιατί το τραγούδι από μόνο του είναι πολύ καθημερινό και εύπεπτο. Διαρκεί πολύ λίγα χρόνια και ανανεώνεται συνεχώς μέσω της έκφρασης των ανθρώπων. Όταν όμως μιλάμε για μελοποιημένη ποίηση φτάνει στα άκρα των δυνατοτήτων του, γιατί η ποίηση έχει μέσα μία ιδιαίτερη προσέγγιση λόγου, η οποία αναδεικνύει κάποια πράγματα της φύσης μας με ξεχωριστό τρόπο και επίσης οι συνθέτες που μελοποιούν ποίηση, κατευθύνονται να γράψουν πράγματα τα οποία είναι πιο αξιόλογα», σημείωσε.

Ενδιαφέρον για συναυλία σε κάποιον ναό του νησιού

Τέλος, ο κ. Γαϊτάνος εξέφρασε την επιθυμία του να πραγματοποιήσει κάποια στιγμή στη Σύρο μία συναυλία με εκκλησιαστικούς ύμνους. «Εδώ και χρόνια ταξιδεύω σε όλο τον πλανήτη, δίνοντας συναυλίες μέσα στους ναούς. Δεδομένου ότι η Σύρος είναι πολύ ισχυρός τόπος με ιδιαίτερους ναούς και ξεχωριστή έκφραση, νομίζω ότι κάποιος φορέας σε συνεργασία με τη Μητρόπολη θα μπορούσε να το συντονίσει. Είναι κρίμα η Σύρος να μην έχει καλέσει μία φορά τον Γαϊτάνο να ψάλει. Αν είναι θέλημα Θεού, κάποια στιγμή θα γίνει».