Άρωμα ανατολικής Μεσογείου στο Θέατρο Απόλλων από τις «Purpura» και τους «Kryftó Trio»

«Η Σύρος είναι πάντα το εφαλτήριο για τις συνεργασίες μου»

Συνέντευξη της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου στην «Κοινή Γνώμη»

Τη Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, τη δική μας Χρυσούλα που γνωρίσαμε, αγαπήσαμε, καμαρώσαμε και συνεχίζουμε να καμαρώνουμε με την ίδια συγκίνηση και χαρά σε κάθε επαγγελματικό της βήμα, απήλαυσε το Συριανό κοινό σε μία ιδιαίτερη μουσική συνάντηση με δύο νέα και πολλά υποσχόμενα σχήματα στο χώρο της Ethnic ελληνικής σκηνής.

Το τετραμελές γυναικείο γκρουπ «Purpura» και οι Kryftó Trio πλαισίωσαν την αγαπημένη ερμηνεύτρια σε μία μοναδική συναυλία με ακούσματα από τα εγχώρια παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια, την κλασική μουσική, καθώς και γνώριμες μουσικές και τραγούδια από τον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

Τις “Purpura”, αποτελούν η Έφη Ζαϊτίδου (κανονάκι), η Μαρία Πλουμή (λαούτο), η Έλλη Φιλίππου (τσέλο) και η Σοφία Σερέφογλου (φλάουτο), φίλη και συνεργάτιδα της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου από την «Ορχήστρα των Κυκλάδων». Μαζί τους στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, βρέθηκαν οι Kryftó Trio, κατά κόσμον: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Γιώργος Κοντογιάννης και Δημήτρης Βαρελόπουλος. Γνώριμοι από παλιά, τα τρία από τα επτά μέλη του συγκροτήματος «Ματ σε Δύο Υφέσεις» έχουν δημιουργήσει μία νέα ομάδα που επαναπροσεγγίζει τις δικές τους μουσικές, τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια και αποδίδει γνώριμες μουσικές από τον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι ο φίλος και μέντοράς τους Haig Yazdjian, ο οποίος αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο μουσικό παράδειγμα στο δρόμο για τη συγκρότηση της δικής τους μουσικής ταυτότητας.

Αγάπη αναλλοίωτη στο χρόνο

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Χριστούγεννα στη Σύρο». Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Κεχαγιόγλου δήλωσε συγκινημένη από την αγάπη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων η οποία όχι μόνο παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, αλλά γίνεται ολοένα και πιο δυνατή.

«Είναι τιμητικό για μένα, οι άνθρωποι της Σύρου να με αποκαλούν δικό τους παιδί, καθώς δεν είμαι μία τραγουδίστρια που έχουν μάθει από την τηλεόραση. Με γνωρίζουν από κοντά, με ακούνε τόσα χρόνια στο νησί, θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ βαρετό για τους ίδιους, ή θα μπορούσαν να θεωρούν ότι εγώ επαναλαμβάνομαι ή ότι δε δικαίωσα κάποια πράγματα που σκεφτόντουσαν. Το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν βαρεθεί να με ακούν και μιλούν με καλά λόγια για μένα, είναι πάρα πολύ τιμητικό και με γεμίζει χαρά» ανέφερε χαρακτηριστικά, δηλώντας απόλυτα ικανοποιημένη που η συνεργασία της με εξαιρετικά ταλαντούχους και καταρτισμένους μουσικούς όπως Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, ο Δημήτρης Βαρελόπουλος και ο Γιώργος Κοντογιάννης ικανοποίησε το φιλόμουσο κοινό του νησιού.

«Το κοινό της Σύρου έχει καλύτερη αντίληψη για τη μουσική»

«Η αλήθεια είναι ότι η Σύρος είναι πάντα το εφαλτήριο για τις συνεργασίες μου. Αν δεν ξεκινήσουν από αυτήν, συνήθως είναι από τα πρώτη μέρη στα οποία εγώ τις δοκιμάζω. Γενικότερα, θεωρώ το νησί πολύ καλό βαρόμετρο, επειδή ο κόσμος έχει αγάπη για τη μουσική, ιδέες και έχει αποδείξει ότι του αρέσει να ακούει καινούρια πράγματα. Οπότε παίρνω πάντα τη γνώμη μου και την αφουγκράζομαι».

Σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στο κοινό της Αθήνας και της Σύρου η κ. Κεχαγιόγλου σημείωσε: «το κοινό της Αθήνας είναι περίπου το εικοσαπλάσιο από το κοινό της Σύρου, οπότε και πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των ανθρώπων, αλλά και πιο μεγάλη η ποικιλία στις επιλογές τους. Σαν ποιότητα δεν θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση. Απεναντίας, οι Συριανοί σε κάποια είδη που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά, έχουν πολύ καλύτερη αντίληψη και ανταπόκριση από ό,τι οι Αθηναίοι, γιατί είναι πιο ξεκούραστοι σαν άνθρωποι, έχουν πιο καθαρή ακοή και δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από το κομμάτι το μαρκετίστικο, που θα τους παραπλανήσει. Συνεπώς, έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από μόνοι τους κάτι και να αποφασίσουν αν τους αρέσει ή όχι. Νομίζω ότι είναι πιο καθαρό κοινό από ό,τι της Αθήνας, πιο αθώο».

Συνεργασίες με προοπτική

Αναφορικά με το νέο της πρότζεκτ, τις “Purpura”, εξήγησε ότι η ίδια είχε συνεργαστεί ξανά μόνο με τη Σοφία Σερέφογλου. «Πρόκειται για μια συνεργασία που μάλλον θα συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια, καθώς είμαστε δεμένες πια. Οι άλλες κοπέλες είναι καινούριες συνεργάτιδες. Γνωριστήκαμε πέρυσι με αφορμή το συγκρότημα, όταν έψαχνα γυναίκες μουσικούς με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να φτιάξω το σχήμα. Κάναμε μία συνάντηση και τελικά δέχτηκαν να παίξουμε μαζί». Ωστόσο, το ίδιο φρέσκια είναι και η συνεργασία με τους Kryftó Trio. «Επιθυμία μας είναι να την επεκτείνουμε τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες επαρχίες, γιατί μας αρέσει πολύ το μουσικό αποτέλεσμα που βγήκε, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις».

«Η τέχνη είναι πέρα από κάθε κρίση»

Όπως τόνισε, η ιστορία που θέλουν να «αφηγηθούν» και τα δύο σχήματα μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια τους είναι κοινή. «Σε αυτή την περίοδο που όλα φαίνονται μαύρα στην Ελλάδα και τα δύο σχήματα ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική της χώρας μας με έναν καινούριο τρόπο και φιλοδοξούμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η τέχνη δεν επηρεάζεται από όλα αυτά στην ουσία της. Πρακτικά σίγουρα επηρεαζόμαστε όλοι, δυσκολευόμαστε όλο και πιο πολύ να ζήσουμε από αυτή τη δουλειά, δεν έχουμε πάντα τα μέσα να πραγματοποιήσουμε δισκογραφικά ή σε συναυλίες τα πράματα που θέλουμε, αλλά στην ουσία μας δεν αλλάζουμε. Δεν μπορεί να σε αλλάξει η οικονομική κατάσταση αν δεν την αφήσεις. Έτσι κι εμείς θέλουμε να δίνουμε ένα μήνυμα ότι η τέχνη είναι λίγο πέρα από αυτά και έχουμε έναν πολιτισμό τεράστιο, ο οποίος δεν μπορεί με πέντε και δέκα χρόνια κρίσης να κινδυνεύσει να εξαφανιστεί», κατέληξε η κ. Κεχαγιόγλου.