«Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλλο: Η νέα παραγωγή του Πίτερ Τιμπόρις για το καλοκαίρι του 2016

Το πρόγραμμα του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου

Διανύοντας ήδη τη δεύτερη δεκαετία της λαμπρής πορείας του, την έναρξη του οποίου σηματοδότησε η παρουσίαση της εντυπωσιακής «Μήδειας» του Luigi Cherubini το καλοκαίρι του 2015, το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 12η συνεχή χρονιά.

Το επιτυχημένο μουσικό φεστιβάλ με την υπογραφή του μαέστρου Πίτερ Τιμπόρις, που συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό και τους φίλους της Σύρου το 2005, παρουσιάζει φέτος το σημαντικό έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο «Παλιάτσοι», ενώ συμμετέχει στην 190η Επέτειο της ονοματοδοσίας της Ερμούπολης.

Ένα παθιασμένο έργο

Η όπερα «Παλιάτσοι» πραγματεύεται την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της κομέντια ντελ άρτε. Ο παλιάτσος Κάνιο καλείται να κάνει το κοινό του να γελάσει, παρόλο που έχει μόλις πληροφορηθεί για την απιστία της κολομπίνας, που υποδύεται η γυναίκα του, Νέντα. Η όμορφη και ζωηρή κολομπίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με την παράφορη ζήλεια του και έτσι τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα αρχίζουν να θολώνουν.

Το γεμάτο πάθος και δράμα έργο του Λεονκαβάλλο, με μαέστρο τον Giovanni Pacor, θα παρουσιαστεί στις 11, 13, 15 και 17 Ιουλίου 2016 στο Θέατρο «Απόλλων».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου παρουσιάζεται και πραγματοποιείται από την Midamerica Productions και την MidAm International της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Τις παραστάσεις ντύνει μουσικά η Pan-European Philharmonic από τη Βαρσοβία την οποία στηρίζει γενναιόδωρα η οικογένεια Schwarz του Μονάχου. Εκτελεστικός Διευθυντής της Ορχήστρας είναι ο Jakub Feibig. Τον ιδρυτή του Φεστιβάλ κ. Τιμπόρις πλαισιώνουν η Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Γενική Διευθύντρια του Greek Opera Studio Eilana Lappalainen και η Μουσική Διευθύντρια Ζωή Ζενιώδη. Εκτός από τον κ. Pacor, έχουν προσκληθεί επίσης οι μαέστροι Dirk Boiy και Francis Bardot, καθώς και ο σκηνοθέτης Dirk Schattner.

Έναρξη με μία ιστορική επέτειο

Το 12ο Φεστιβάλ Αιγαίου ανοίγει αυλαία με τη «Λειτουργία των Τυμπάνων» (Mass in Time of War) του Αυστριακού συνθέτη Franz Joseph Haydn, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για την ονομασία της Ερμούπολης από τον Λουκά Ράλλη στις 24 Ιουνίου 1826. Ερμηνεύουν τέσσερις διάσημοι σολίστες και η Χορωδία του Δήμου Πάτρας με μαέστρο τον Antogni Ivanov. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το διαχρονικό αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι, Συμφωνία No. 6 “Παθητική» με μαέστρο τον Πίτερ Τιμπόρις.

Την Τρίτη 12 Ιουλίου, το κοινό θα απολαύσει το κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Haydn. Στο βιολοντσέλο, ο Nick Canellakis από την Αμερική. Αμέσως μετά, θα παρουσιαστεί η Συμφωνία No. 3 του Jean Sibelius. Διευθύνει ο Πίτερ Τιμπόρις.

Το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα No.3 του Μπετόβεν θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 14 Ιουλίου και αμέσως μετά, θα επαναληφθεί η Συμφωνία No.6 του Τσαϊκόφσκι. Στο πιάνο, θα βρεθεί ο David Boldrini από την Ιταλία. Την επόμενη ημέρα στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον «Συναυλία στο Ηλιοβασίλεμα» στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με χορωδίες a capella από τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Το Σάββατο 16 Ιουλίου το κοινό θα υποδεχτεί στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων το Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα του Μπετόβεν με τον Τσέχο Pavel Sporcl στο βιολί.

Οι εκδηλώσεις του Greek Opera Studio

Το διάσημο «BRITTEN: YOUNG PEOPLE'S GUIDE TO THE ORCHESTRA» θα παρουσιάσει για τους μικρούς φίλους του το Greek Opera Studio τη Δευτέρα 18 Ιουλίου. Η παράσταση με αφηγητή τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλάκη είναι επιδοτούμενη από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Τραγούδια από Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αμερική και Ελλάδα θα ερμηνεύσουν την Τρίτη 19 Ιουλίου καλλιτέχνες από το Greek Opera Studio και την επόμενη ημέρα το τζαζ σχήμα του Kent Sangster θα παρουσιάσει τη συναυλία “Obsessions from Vancouver”. Η μουσική παράσταση θα επαναληφθει την Παρασκευή 22 Ιουλίου. Μία ημέρα νωρίτερα, το κοινό θα απολαύσει το κωμικό αριστούργημα του Μότσαρτ «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» από τους σπουδαστές του Greek Opera Studio.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 23 Ιουλίου με το αγαπημένο «Γκαλά Όπερας», όπου οι νέοι καλλιτέχνες του Greek Opera Studio θα παρουσιάσουν, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Eilana Lappalainen, σκηνές, ντουέτα και άριες από τις πιο διάσημες όπερες.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ (με εξαίρεση παιδιά και ηλικιωμένους στα 10 ευρώ). Για κρατήσεις, το κοινό θα μπορεί να απευθύνεται στο Θέατρο Απόλλων από τις 15 Μαΐου 2016 και στο www.ticketservices.gr. Σημειώνεται ότι, το παραπάνω πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει χωρίς προειδοποίηση.

Ετικέτες: