Ο λυρικός ερμηνευτής Κώστας Θωμαΐδης τραγούδησε για τη θάλασσα, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας χωρίς πλαστικές σακούλες»

Ύμνος στην πηγή έμπνευσης πολλών δημιουργών

Τη μουσική και την αγάπη για τη φύση συνάντησε η ποίηση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Θέατρο Απόλλων μέσα από τραγούδια σπουδαίων δημιουργών, αφιερωμένα στη θάλασσα και «ντυμένα» με τη μοναδική φωνή του Κώστα Θωμαΐδη.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον «Life Debag», το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει σε γνωστά μουσικά πελάγη με καπετάνιους έναν από τους αρτιότερους και λυρικότερους ερμηνευτές των τελευταίων ετών και τον πιανίστα Γιάννη Τσόλκα.

Η μνήμη και το συναίσθημα συνέπραξαν σε μια βραδιά – ύμνο στην πηγή έμπνευσης πολλών Ελλήνων δημιουργών όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κωστής Παλαμάς και ο Νίκος Καββαδίας.

«Ο Έρωτας, το Αρχιπέλαγος κι η πρώρα των αφρών του

Κι οι γλάροι των ονείρων του

Στο πιο ψηλό κατάρτι του

ο ναύτης ανεμίζει ένα τραγούδι»

(Οδυσσέας Ελύτης)

 

«Θάλασσα,Θάλασσα

στο νου στη ψυχή και στις φλέβες μας

Θάλασσα»

(Γιάννης Ρίτσος)

Η ποίηση συναντά τη μουσική

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του, ο Κώστας Θωμαΐδης έχει ερμηνεύσει μερικά από τα καλύτερα έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, σε ποίηση Καβάφη, Ρίτσου, Καββαδία και μουσική Θ. Μικρούτσικου, σε ποίηση Γ. Σεφέρη και μουσική Δ. Παπαδημητρίου και πλήθος άλλων.

Έχει συνεργαστεί με το ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟ του Σπύρου Ευαγγελάτου και το NOUVEAU THEATRE DE BELGIQUE, από το 1982 ως το 1988. Έχει εμφανιστεί σε πολλές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής.

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μόνιμο συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη και του Θάνου Μικρόυτσικου, ενώ συνεργάζεται με κορυφαίες ερμηνεύτριες, όπως η Νένα Βενετσάνου και η Μαρία Φαραντούρη και με Ορχήστρες, όπως η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Αθηνών, ερμηνεύοντας Μάνο Χατζιδάκι και τραγούδια από όλο τον κόσμο. Έχει γράψει μουσική για θέατρο και τα τελευταία χρόνια οργανώνει και παρουσιάζει μερικές από τις καλύτερες ραδιοφωνικές παραγωγές, σαν ραδιοφωνικός παραγωγός στο Μελωδία FM 99,2, στον SKY 100,3 και τα τελευταία χρόνια στο Δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΑ. Μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη, τα τελευταία χρόνια, ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα με ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο «Αφιέρωμα στο Μάνο Λοϊζο». Συνεργάζεται με τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιώργο Ανδρέου και τον Γιώργο Καζαντζή σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, παράλληλα με τις προσωπικές του εμφανίσεις.

Ενημέρωση και ψυχαγωγία

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Life Debag είναι να αυξήσει τις γνώσεις των πολιτών σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργούν οι πλαστικές σακούλες στις ακτές και στο θαλάσσιο περιβάλλον γενικότερα. Το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διάδοση της γνώσης σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα και στη συνέχεια η προσπάθεια αλλαγής της συμπεριφοράς των πολιτών, σύμφωνα με την αρχή της πρόληψης δηλαδή μείωση των συνολικών αποβλήτων τους και κατ’ επέκταση και των πλαστικών σακουλών.

Εκτός από την εμφάνιση του κ. Θωμαΐδη στο Θέατρο Απόλλων, το πρόγραμμα δράσεων του Life Debag στη Σύρο περιλαμβάνει κι άλλες πολιτιστικές – καλλιτεχνικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 2 Ιουνίου θα προβληθεί το δεύτερο μέρος της ταινίας «Οι υποθαλάσσιοι κρυμμένοι θησαυροί & οι απειλές τους» στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο, ενώ οι ΝΤΠ. με τη μπάντα τους, επιστρέφουν στο νησί για μια και μοναδική εμφάνιση στην Ερμούπολη.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 20:30 στην πλατεία Μιαούλη.

Τέλος, την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Γεωργία Ματσούκα και οι φίλοι της θα δώσουν ραντεβού στην Πιάτσα της Άνω Σύρου για να διηγηθούν όλοι μαζί μία ιστορία για την πλαστική σακούλα με τον τίτλο «Πετάει η σακούλα; Πετάει! …και που πάει»;