Η μουσική γιορτάζει και ενώνει καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της χώρας

Μελωδικές Κυκλάδες

Τη μελωδικότερη ημέρα του χρόνου θα γιορτάσουν και φέτος τα νησιά της Νάξου και της Δονούσας, μέσω της συμμετοχής τους στο Δίκτυο «Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής».

Η Γιορτή τη Μουσικής εορτάστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία την 21η Ιουνίου 1982, με σκοπό να βγουν «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

Δέκα χρόνια αργότερα, οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε η διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, “AISBL Fête Européenne de la Musique” με έδρα τις Βρυξέλλες.

17 χρόνια Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής Ελλάδος

Η ΕΓΜ Ελλάδος στοχεύει στην προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, στην υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.

Για 17η συνεχόμενη χρονιά, εκατοντάδες διοργανωτές, χιλιάδες καλλιτέχνες και εθελοντές προετοιμάζονται για να σκορπίσουν σε κάθε γωνιά της χώρα ήχους, χρώματα και εύθυμες νότες, στο πλαίσιο του πιο μελωδικού θεσμού της χώρας.

Συναυλίες, εργαστήρια και παραστάσεις θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλότεχνων από 18 έως και 23 Ιουνίου.

Μεταξύ των προγραμματισμένων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις στο Πηνειό (Λάρισα), τη Δονούσα, τα Χανιά, το Σουφλί και το Πεδίον του Άρεως που θα μετατραπεί πιλοτικά σε ένα μουσικό χωριό (Αθηνά).

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής ενώνει εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια χιλιάδες καλλιτέχνες, πολίτες, επαγγελματίες, ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς, χάρη στην αδιαπραγμάτευτη αγάπη τους για τη μουσική, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Μηνύματα ενότητας και συνεργασίας

Σημειώνεται πως την περασμένη χρονιά, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 559 ζωντανές εκδηλώσεις και συναυλίες, καθώς και παραγωγές σε πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους, με τη συμμετοχή 7.000 ατόμων.

Η 21η Ιουνίου θα φιλοξενήσει για ακόμα μία χρονιά συνεργατικές δημιουργίες, καινοτόμες παραγωγές και πρωτότυπες ιδέες, ηχητικούς πειραματισμούς και συνθέσεις από κάθε σημείο της χώρας, ταξιδεύοντας το κοινό άλλοτε σε νέα και άλλοτε σε οικεία μουσικά μονοπάτια, υπενθυμίζοντάς μας ωστόσο ότι παρόλο που διανύουμε μια δύσκολη και φορτισμένη περίοδο, η μουσική παραμένει ανέπαφη, η μουσική μας ενώνει.

Σε μία περίοδο εξαιρετικών δυσκολιών για τη χώρα μας, τα σχήματα, οι χορωδίες, οι ορχήστρες και οι χιλιάδες μουσικοί και εθελοντές φιλοδοξούν να στείλουν ένα ουσιαστικό μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας και συνεργασίας και ταυτόχρονα να αλλάξουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Από το Διδυμότειχο, το Σουφλί και την Ορεστιάδα, το Λουτράκι, τη Ξάνθη και το Βόλο, μέχρι τη Νάξο και τη Δονούσα, σπουδαίοι δημιουργοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, ενισχύοντας τον καλλιτεχνικό διάλογο.

Πρόκειται για μία μοναδική πολιτιστική σύμπραξη, η οποία καλεί το κοινό να δραπετεύσει από τις έγνοιες της καθημερινότητας και να αφεθεί στους ρυθμούς και τη δύναμη της μουσικής.

Τετραήμερος εορτασμός στη Δονούσα

Η Δονούσα συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο Δίκτυο με μία σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δονούσας «Ποσειδών» υπόσχεται στους φίλους του τέσσερις ημέρες γεμάτες ανοιχτές εκδηλώσεις με επίκεντρο τη μουσική σε διάφορα σημεία του νησιού, από την Κυριακή 19 έως και την Τετάρτη 22 Ιουνίου.

Ζωντανή μουσική, κουκλοθέατρο, αφηγήσεις παραμυθιών, μαθήματα παραδοσιακών χορών, κινηματογραφικές προβολές και πολλές ακόμη εκπλήξεις περιμένουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Τη Δευτέρα 20 Ιούνη στα πλαίσια της "Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής", η Δονούσα υποδέχεται στην πλατεία του χωριού "Τα Παστέλια" και συγκεκριμένα τους: Ζωή Patini Κεσελοπούλου (κρουστά, τραγούδι), Περικλή Βραχνό (βιολί, κιθάρα, τραγούδι), Γιάννη Καρακαλπακίδη (βιολί, λαούτο, κιθάρα) και Ευγενία Gaidi Πανταζόγλου (κλαρίνο, γκάιντα, τραγούδι).

Τα «Παστέλια» τραγουδούν και παίζουν με τον τρόπο τους λίγες παραλογές και πολλά τραγούδια που έρχονται από τα βάθη των χρόνων.

Οι παραλογές είναι τραγούδια που αφηγούνται ιστορίες με δράση και εξωπραγματικά στοιχεία. Συναντώνται όχι μόνο εδώ αλλά και στα γύρω μέρη, όπως είναι η Κύπρος, η Τουρκία, τα Βαλκάνια. Τα τραγούδια που επιλέγουν προέρχονται επίσης από διάφορα μέρη, με κορύφωση στην Θράκη.

Αξιόλογα μουσικά σχήματα στο Χαλκί της Νάξου

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής θα έχει την τιμητική της και στο Χαλκί της Νάξου στις 20 και 21 Ιουνίου 2016. Τις εκδηλώσεις ανοίγει το Duetto per caso με τη συμμετοχή του Αντώνη Νομικού, οι Terra Voce μαζί με τον Κώστα Κωνσταντάτο από τους Encardia και οι Χοροσταλίτες.

Την επόμενη ημέρα, το κοινό της Νάξου θα απολαύσεις τα μουσικά σχήματα «Another tale quartet», «String Demons» οι οποίοι εμφανίστηκαν πριν από μερικούς μήνες και στο Θέατρο Απόλλων στη Σύρο και GlitterVibe. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας με την υποστήριξη του Νοππαπππα Νάξου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.