Καλλιτεχνική «κοσμοσυρροή» στην έναρξη του 12ου Φεστιβάλ Αιγαίου

Φωνητικές «συμμαχίες» για την εορτάζουσα Ερμούπολη

  • Δευτέρα, 11 Ιουλίου, 2016 - 18:31
  • /   Eνημέρωση: 12 Ιουλ. 2016 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Με μία μοναδική συναυλία αφιερωμένη στον εορτασμό της 190ης Επετείου της Ονομασίας της Ερμούπολης από τον Λουκά Ράλλη στις 24 Ιουνίου 1826, άνοιξε το βράδυ της Κυριακής η αυλαία του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο.

Το Φεστιβάλ – θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Πίτερ Τιμπόρις, επέστρεψε στην φιλότεχνη πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να μας συναρπάσει και να μας παρασύρει σε πρωτόγνωρα μουσικά μονοπάτια, αγγίζοντας και τις πιο ευαίσθητες χορδές.

Επετειακό άρωμα

Μία ημέρα πριν από την πρεμιέρα της μεγάλης παραγωγής της φετινής διοργάνωσης «Οι Παλιάτσοι» του Ruggero Leoncavallo, η σκηνή του Θεάτρου Απόλλων «πλημμύρισε» με καλλιτέχνες υψηλού βεληνεκούς, οι οποίοι έδωσαν μία πρώτη γεύση του πλούσιου προγράμματος που θα απολαύσει το κοινό τις επόμενες 13 ημέρες.

Η σοπράνο Λυδία Ζερβάνου, η μέτζο-σοπράνο Κατερίνα Ρούσσου, ο τενόρος Ιωάννη Κάβουρα και ο μπάσος Stanislav Chernenkov, πλαισιωμένοι από τη Χορωδία του Δήμου Κέρκυρας «San Giacomo» απέδωσα μοναδικά τα έργα Haydn: Λειτουργία No. 10 σε Ντο Μείζονα και H. XXII:9 (“Missa in Tempore Belli” / “Λειτουργία σε Εποχή Πολέμου”).  Στη συνέχεια, η Pan-European Philharmonia από τη Βαρσοβία (μια ευγενική χορηγία της οικογένειας Schwarz από το Μόναχο της Γερμανίας) παρουσίασε το μεγάλο αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι «Συμφωνία Νο. 6» σε Σι Ελάσσονα, Op. 74 ("Παθητική").

Ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού

Το 12ο Φεστιβάλ Αιγαίου χαιρέτησε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τιμπόρις για την πρωτοβουλία του να τιμήσει την πόλη που τον αγαπά και τον υποδέχεται στη φιλόξενη αγκαλιά της για περισσότερο από μία δεκαετία με την παρουσίαση σημαντικών μουσικών έργων διάσημων καλλιτεχνών.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στο κορυφαίο έργο του φεστιβάλ «Οι Παλιάτσοι», το οποίο θα συγκινήσει τους λάτρεις του μελοδράματος και όχι μόνο. Η διάσημη όπερα του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, υπό τη διεύθυνση του Ιταλού μαέστρου Giovanni Pacor έκανε χθες πρεμιέρα στο Θέατρο Απόλλων και θα επαναληφθεί στις 13, 15 και 17 Ιουλίου 2016.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός συνεχάρη για ακόμη μία φορά τον Peter Tiboris, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έχει εξυψώσει τον θεσμό, προβάλλοντας τη Σύρο παγκοσμίως με τον καλύτερο και ποιοτικότερο τρόπο και αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο και την μακραίωνη μουσική παράδοση του νησιού μας.

Στην έναρξη του φεστιβάλ παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, η οποία ανέγνωσε το μήνυμα του κ. Τιμπόρις.

Πίτερ Τιμπόρις: «Θέλουμε να παραμείνουμε στη Σύρο»

«Η Σύρος είναι το σπίτι μας. Η Σύρος είναι το μέρος που επιλέξαμε να είμαστε. Η Σύρος είναι το νησί που θέλουμε να παραμείνουμε. Εκτιμάμε ιδιαιτέρως την αδιάλειπτη υποστήριξη και συμμετοχή του κοινού, από το οποίο αντλούμε το κουράγιο να συνεχίσουμε» δήλωσε με τη σειρά του ο καταξιωμένος μαέστρος, διαβεβαιώνοντας ότι θα φροντίσει με όλες του τις δυνάμεις για τη συνέχιση αυτής της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στο όμορφο νησί της Σύρου.

Σημειώνεται ότι, στο φετινό φεστιβάλ παίρνουν μέρος 240 καλλιτέχνες από 20 χώρες, οι οποίοι συμμετέχουν σε 18 συναυλίες που θα λάβουν χώρα, έως τις 23 Ιουλίου στο ιστορικό Θέατρο «Απόλλων» και στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.