2η Συνάντηση Συριανών Μουσικών στον Πάγο

«Από τον Μάρκο στο Σήμερα»

Σημείο συνάντησης των φίλων και εκπροσώπων της λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής στη Σύρο αποτέλεσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Γήπεδο Μπάσκετ του Πάγου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου, διαμέσου του προέδρου του, Ισίδωρου Ρούσσου υπήρξε και φέτος η «γέφυρα» μεταξύ των Συριανών μουσικών και σχημάτων που υπηρετούν το γνήσιο λαϊκό τραγούδι για ένα μοναδικό οδοιπορικό «Από τον Μάρκο στο Σήμερα». 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της μουσικής παράδοσης του τόπου μας από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο νησί με οδηγό το μεράκι και την αγάπη τους για όλα εκείνα τα τραγούδια που άφησαν ιστορία.

Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς άνοιξαν ο Ισίδωρος Δαρζέντας, η Αγγελική Κοκκίνη και ο Αλφρέδος Δελιβέρτης. Στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή ο Γιώργος Βαμβακούσης, ο Στέλιος Νάσος και ο Βασίλης Αντωνίου. Ακολούθησε η Λαϊκή Ορχήστρα Σύρας με τους Ηλία Θεοδωρόπουλο, Αντώνη Μαραγκό, Πέτρο Βαρθαλίτη, Ρένα Βέργου, Σάκη Κοτσαρίνη και Ισίδωρο Ρούσσο. Την Ορχήστρα συνόδευσε τμήμα του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης». 

Συμμετοχή της «σοφίας της παράδοσης»

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου, πρωτοπόρος σε αυτή την ιδέα, μας ζήτησε πέρυσι να πλαισιώσουμε χορευτικά την 1η Συνάντηση. Η πρόταση αυτή ήταν μια αφορμή να σκεφτούμε να εντάξουμε στα μαθήματά μας, πέρα από τους παραδοσιακούς χορούς και τους αστικούς – λαϊκούς, θέλοντας να δώσουμε τη δυνατότητα στους χορευτές – μέλη του Ομίλου μας να γνωρίσουν την κληρονομιά της Σύρου» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Σοφία Λούβαρη.

«Καρπός» αυτής της προσπάθειας ήταν η παράσταση – αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη ''Ήθελα να σ' αντάμωνα'', που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη στο Θέατρο Απόλλων.

Η ίδια παράσταση, με τις ανάλογες τροποποιήσεις που απαιτεί μια εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο, όπως η Πλατεία Μιαούλη, θα παρουσιαστεί στις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου. «Ένα φεστιβάλ που ξεκινά με τους καλυτέρους οιωνούς και το οποίο επιβάλλεται να ξεκινήσει από το νησί μας», προσθέτει η κ. Λούβαρη.

Επιπλέον, ο Όμιλος συμμετέχει σε εκδηλώσεις παραδοσιακής μουσικής, όπως το τράβηγμα της πεζότρατας στις Αγκαθωπές και το Πανηγύρι της Παναγίας, ενώ στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2016 θα λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Περιστερίου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον εκεί δήμο. 

Τέλος, στα τέλη του ίδιου μήνα, θα πραγματοποιηθεί η χορευτική παράσταση «Στην αυλή του Αϊ-Γιάννη» στην Ποσειδωνία, η οποία αναβλήθηκε τον Ιούλιο για προσωπικούς οικογενειακούς λόγους.

Το πρόγραμμα της 2ης Συνάντησης Συριανών Μουσικών στον Πάγο ολοκληρώθηκε με τον δεξιοτέχνη Νίκο Τατασόπουλο και την Αθηνά Λαμπίρη, η οποία μάλιστα θα βρεθεί στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη Σύρο. Μαζί τους ήταν ο Πέτρος Καπέλλας, η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και ο Ισίδωρος Ρούσσος.  

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την αθρόα προσέλευση του κόσμου» δήλωσε ο κ. Ρούσσος, σημειώνοντας «ότι χρόνο με το χρόνο η εκδήλωση θα είναι ακόμα καλύτερη και πιο πλούσια». 

«Μουσικά Ταξίδια στη Σύρα»

Λαϊκές και ρεμπέτικες μελωδίες θα συντροφεύουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου μέσα από τα «Μουσικά Ταξίδια στη Σύρα». 

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 21 Ιουλίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παραλία του Φοίνικα για ένα οδοιπορικό από το ρεμπέτικο μέχρι το λαϊκό τραγούδι. 

Το Σάββατο 23 Ιουλίου με αφετηρία το Κηπάριο της Μεταμόρφωσης, «ταξιδεύουμε» στο Νότο με την Αγγελική Κοκκίνη, τον Χρήστο Σπυράκη και τον Πάνο Δραμυτινό. Ένα ρεπερτόριο μουσικής και τραγουδιών υψηλών τεχνικών απαιτήσεων που γοητεύει με την πληθωρικότητα και την ζωντάνια των ρυθμών και μελωδιών της Λατινικής Αμερικής.

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου, το μουσικό σχήμα των «Γης Μαδιάμ» θα παρουσιάσει στο Κίνι ένα πλούσιο πρόγραμμα με έντεχνα και ροκ ελληνικά τραγούδια, ενώ οι μουσικές διαδρομές στην Ελληνική μουσική θα επαναληφθούν τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στην Πιάτσα της Άνω Σύρου.