1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Μυκόνου από τον Όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων

Ο πολιτισμός έχει «φωνή»

  • Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, 2016 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 14 Οκτ. 2016 - 6:00
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Το δικό της χορωδιακό φεστιβάλ, διεθνούς εμβέλειας, με συμμετοχές από την Ελλάδα και την Κύπρο αποκτά φέτος το νησί της Μυκόνου, υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Μετά την παρουσίαση παραδοσιακών χορών στο Θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού 2016, ο Όμιλος επιστρέφει στις Κυκλάδες με μία ακόμη πολιτιστική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός.

Το 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Μυκόνου, με την επιμέλεια της Διευθύντριας Μουσικής του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, Εύας Βασιλοπούλου, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 20:30, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Χορωδία Δήμου Μυκόνου

Το πρόγραμμα θα ανοίξει η Χορωδία του Δήμου Μυκόνου η οποία συμπληρώνει φέτος δεκαπέντε χρόνια παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού και όχι μόνο.

Η χορωδία ιδρύθηκε το 2001 από την κ. Βασιλοπούλου, ενώ από το 2012 τη Διεύθυνση έχει αναλάβει η βιολονίστα Τίνα Ψαλίδα, η οποία παρουσιάζει κάθε χρόνο και μία καινούρια θεματική ενότητα (ρετρό, λαϊκό-ρεμπέτικο, κομμάτια για τη θάλασσα και την πατρίδα κ.ά.) με διασκευές σε κομμάτια συχνά χωρίς προηγούμενη χορωδιακή απόδοση, κάνοντας έτσι μία πρωτότυπη προσέγγιση σε κάθε είδος, με χορωδιακό ήχο.

Σε κάθε αφιέρωμα υπάρχει μια πιο θεατρική παρουσίαση με τη συμβολή της ενδυμασίας, τις προβολές και το αντίστοιχο σκηνικό,  δημιουργώντας ακουστικά και οπτικά στο θεατή, μία ατμόσφαιρα ανάλογη του θέματος και της εποχής των ακουσμάτων, πάντα με τη συνοδεία βιολιού,  μαντολίνου, κιθάρας, πιάνου, ή και ηλεκτρικής μπάντας.

Η μικτή Χορωδία του Δήμου Μυκόνου είναι τρίφωνη και αποτελείται από 30 μέλη, κάποια εκ των οποίων διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους.

Παιδιά με ανησυχίες και ενδιαφέροντα

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Ψαλίδα υπογράμμισε την τεράστια σημασία μεγάλων διοργανώσεων, όπως το 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Μυκόνου, που αποτελούν τόπο συνάντησης ανθρώπων με το ίδιο πάθος για την τέχνη και τον πολιτισμό. «Μέσα από τέτοιες δράσεις, ερχόμαστε κοντά, ενώ ο Δήμος δείχνει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του προς την τέχνη, την επιμόρφωση και τη δημιουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, στο πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Μουσικής Σχολής Μυκόνου έχουν πραγματοποιηθεί συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Αθήνα, μεταξύ αυτών, ο Γιάννης Ζουγανέλης ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση.

Στη Σχολή λειτουργεί νηπιακό τμήμα με παιδιά από 5 ετών, τμήμα παιδικής χορωδίας, καθώς και τμήμα χορωδίας ενηλίκων. «Στόχος μας είναι η διοργάνωση συναυλιών με τη συμμετοχή των παιδιών, στα οποία δίνουμε συνεχώς καινούριες ιδέες» τόνισε η κ. Ψαλίδα, προσθέτοντας ότι μεγάλος αριθμός μαθητών της Σχολής συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του και εκτός Μυκόνου. «Υπάρχουν παιδιά που σπουδάζουν και παράλληλα ασχολούνται με τη μουσική παίζοντας σε μαγαζιά ή σκηνές. Είναι κάτι που δεν ακούγεται. Ο κόσμος δεν ξέρει ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που ζουν εδώ και έχουν ανησυχίες, ενδιαφέροντα και όλα αυτά προσπαθούν να καλυφθούν μέσα από μία Μουσική Σχολή» διευκρίνισε.

Καταλήγοντας κατέστησε γνωστό ότι, η Χορωδία του Δήμου θα καλωσορίσει το κοινό του φεστιβάλ παρουσιάζοντας πέντε συνολικά κομμάτια, το «Μάνα μου Ελλάς» σε ένα ταίριασμα με το «Μεσοπέλαγα, αρμενίζω», το «Τώρα που πας στην ξενιτιά», την «Ιτιά», τη «Θαλασσογραφία» και το «Ελεύθεροι και ωραίοι». «Πρόκειται για μία ερασιτεχνική ομάδα χορωδών που το κάνει με πολλή αγάπη και προσπαθεί κάθε φορά για το καλύτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα».

Στο 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Μυκόνου συμμετέχουν επίσης η Χορωδία Ευαγόρας Αμμόχωστου, η Χορωδία Ελασσόνας, η «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» Πολυφωνική Χορωδία Πατρών, η Χορωδία Βισάνθη, η Χορωδία Μαντολινάτα Παραλιμνίου και η Χορωδία «Ανατόλια».

Εύα Βασιλοπούλου: «Το άλλο πρόσωπο της Μυκόνου»

Για την πρωτοβουλία της να αποκτήσει το νησί της Μυκόνου ένα διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια Μουσικής στον Όμιλο για την Unesco, Εύα Βασιλοπούλου, εθελόντρια στις δομές των αστέγων στον Πειραιά. «Πέρα από την ανάδειξη της πολιτιστικής πλευράς της Μυκόνου, είναι και μια καλή ευκαιρία να προβάλουμε το έργο της Unesco γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να γίνουν εθελοντές ή να προσφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο και δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Είναι ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους και να τους φέρουμε πιο κοντά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως υπάρχουν δύο συμμετοχές από την Κύπρο, δύο από τη Θεσσαλονίκη, μία από την Πάτρα και μία από την Ελασσόνα.

Για τις ανάγκες του Φεστιβάλ θα βρεθούν στη Μύκονο 300 περίπου χορωδοί μαζί με τους συνοδούς τους, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλους πολιτιστικούς χώρους. Όπως τόνισε, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν και μια άλλη πτυχή του νησιού, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. «Η Μύκονος έχει κι άλλο πρόσωπο, το πρόσωπο του πολιτισμού, των ανθρώπων που μένουν εδώ τον χειμώνα και προσπαθούν να κρατήσουν μέσα από τα χοιροσφάγια τους, την χορωδία και τους χορούς την παράδοση ζωντανή». Έκρινε μάλιστα, πως «μπορεί το νησί να θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά οι γνήσιοι Μυκονιάτες επιθυμούν να κρατήσουν την παράδοση ανέπαφη», προσθέτοντας ότι μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακή μουσική.

Καταλήγοντας, η κ. Βασιλοπούλου έκρινε ότι ο Οκτώβριος αποτελεί τον ιδανικό μήνα για να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες του φεστιβάλ μία Μύκονο, γαλήνια και διαφορετική από αυτή την εικόνα που προβάλλεται στα τηλεοπτικά κανάλια.