Το γνήσιο λαϊκό ταβερνείο μέσα από τις πενιές του «Μυστικού Μπουζουκιού»

Αυθεντική ρεμπέτικη μυσταγωγία

Το όμορφο μουσικό παρελθόν του λαϊκού ταβερνείου, του ρεμπέτικου τραγουδιού και της γνήσιας λαϊκής διασκέδασης αναβίωσε για τρεις ημέρες στη Σύρο μέσα από τις πενιές του «Μυστικού Μπουζουκιού».

Το νεανικό συγκρότημα λαϊκής μουσικής της Σύρου με δάσκαλο στο μπουζούκι και την κιθάρα τον καταξιωμένο μουσικό Αρίστο Βαμβακούση παρουσίασε στη διαμορφωμένη αίθουσα της Πινακοθήκης Κυκλάδων ένα καθαρόαιμο λαϊκό πρόγραμμα.

«Παίξε μπουζούκι μου»

Η μουσική παράσταση «Παίξε μπουζούκι μου» με συνθέσεις των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Χιώτη, Ζαμπέτα και πολλών ακόμα δημιουργών ταξίδεψε το κοινό στην εποχή εκείνη, όπου η αλήθεια της μουσικής και οι στίχοι που αποτύπωναν τον πόνο, τη χαρά, τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς είχαν τον πρώτο λόγο στην καρδιά κάθε ανθρώπου που αναζητούσε να ξεσκάσει, αλλά και να ξεσπάσει μέσα από το καλό τραγούδι.

«Το Μυστικό Μπουζούκι» είναι μια παρέα μικρών παιδιών από την Σύρα, που μυστικά και αθόρυβα κάτω από τις οδηγίες του δασκάλου τους Αρίστου Βαμβακούση, ανακαλύπτουν τους δρόμους την καλής λαϊκής μας μουσικής.

Το σχήμα έχει ήδη λάβει μέρος σε σημαντικό αριθμό εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το χορωδιακό αφιέρωμα του Μουσικού Ομίλου Σύρου στον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Θέατρο «Απόλλων», αλλά και τη συμμετοχή του στο 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Μάρκος Βαμβακάρης» στην Άνω Σύρο.

Ταλέντα που ξεχωρίζουν και αναγνωρίζονται

Στην παράσταση έπαιξαν και τραγούδησαν οι: Θεόφιλος Ζερβός, Φραγκίσκος Παλαιολόγος, Γιώργος Παχής, Παντελής Ρούσσος, Λαυρέντης Στρατής, Γιάννης Φρέρης, Αλέξανδρος Χαλαβαζής και τα μικρά μυστικά μπουζούκια Νικήτας Δαλέζιος, Ηλίας Παπαμακάριος και Θανάσης Σταχτάς.

Οι μικροί μουσικοί της Σύρου χάρισαν στο φιλόμουσο κοινό τρεις βραδιές αυθεντικής ρεμπέτικης μυσταγωγίας με τους δύο λόφους της Σύρου να λάμπουν από καμάρι και υπερηφάνεια. Μία από τις κορυφαίες στιγμές της παράστασης ήταν η μουσική συνάντηση των παιδιών με τον δάσκαλό τους, ο οποίος ανέβηκε στο πάλκο, χαρίζοντας ακόμη μεγαλύτερες συγκινήσεις στους θεατές.

Υπενθυμίζεται ότι το ταλέντο των μαθητών του κ. Βαμβακούση είχε εκθειάσει και ο ίδιος ο κ. Ξαρχάκος κατά τη διάρκεια του επιτυχημένου αφιερώματος του Μουσικού Ομίλου Σύρου. Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης είχε αναφερθεί στις δεξιότητες και στην αγάπη αυτών των παιδιών για τη ρεμπέτικη μουσική, προτείνοντας μάλιστα στον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό τη δημιουργία  μουσικής σχολής στο νησί για την περαιτέρω πρόοδο αυτών των νεαρών ταλέντων και πρεσβευτών της μουσικής παράδοσής μας.