Η μουσική γιορτάζει στη Νάξο και τη Δονούσα

Στιγμές αρμονίας και πολιτιστικής ανάτασης

  • Δευτέρα, 19 Ιουνίου, 2017 - 06:12

Τρεις ονειρικές βραδιές γεμάτες πολιτισμό, αρμονία, ψυχική ευφορία και πολλή μουσική, ταξιδιάρα, ερωτεύσιμη, πολλές φορές ανατρεπτική με ήχους λυρικούς, έντονους ή και νοσταλγικούς, θα χαρίσει και φέτος στο κοινό της Νάξου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας.

Για έκτη συνεχή χρονιά, το Χαλκί προετοιμάζεται, στολίζεται και ομορφαίνει για να τιμήσει μέσα από ένα συναρπαστικό πάντρεμα ρυθμών την 18η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής.  

Από τις Πρέσπες έως την Αρχαία Ολυμπία, την Αλεξανδρούπολη έως τον Άγιο Νικόλαο και από τη Κόρινθο έως τη Ρόδο, 50 πόλεις θα φιλοξενήσουν πάνω από 490 καλλιτεχνικές δράσεις  (20 ομάδες κρουστών και χορού, 24 φιλαρμονικές και Συμφωνικές ορχήστρες, 35 χορωδίες, 95 djs, 367 σχήματα και μουσικά σύνολα) σε περισσότερα από 218 σημεία στις 13 περιφέρειες ανά την Ελλάδα.

Στον φετινό εορτασμό συμμετέχουν οι πόλεις: Άγιοι Σαράντα (Πήλιο) Άγιος Δημήτριος, Άγιος Νικόλαος, Αγρίνιο, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία, Βέροια, Βόλος, Βύρωνας, Διδυμότειχο, Δονούσα, Δράμα, Ελευσίνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Χολαργός, Καλαμπάκα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Κόρινθο, Κοζάνη,  Κύθηρα, Λάρισα, Λέσβο, Λευκάδα, Λιβαδειά, Λουτράκι, Νάξος, Ναύπλιο, Ν. Ηράκλειο, Ν. Σμύρνη, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Πάργα, Πάτρα, Περιστέρι, Πρέβεζα, Πρέσπες, Πύργος, Ρόδος, Σαντορίνη, Σέρρες, Σουφλί, Σούνιο, Σπάρτη, Φλώρινα, και Χαλκίδα!

Η διοργάνωση των εκδηλώσεων είναι αποτέλεσμα μιας εντυπωσιακής εθνικής συνεργατικής σύμπραξης δημοσίων και ιδιωτικών φορέων. Ένα ηχηρό κάλεσμα που προτρέπει το κοινό να περιηγηθεί ανάμεσα στις μελωδίες και τα χρώματα των καλλιτεχνών, να γνωρίσει μουσικές κοινότητες και να αφεθεί στους ρυθμούς της καρδιάς και στη δύναμη της μουσικής.

Το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας θα προσφέρει στιγμές αρμονίας και πολιτιστικής ανάτασης και σίγουρα, θα αλλάξει τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.

Χαλκί: Μουσική για όλα τα γούστα

Οι επετειακές εκδηλώσεις στον πεζόδρομο του Χαλκείου θα διεξαχθούν από 21 έως 23 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα ξεκινάει το απόγευμα της Τετάρτης με μία συναυλία παιδιών που συμμετείχαν στα εργαστήρια Κιθάρας και Αρμονίου υπό την καθοδήγηση και εποπτεία των καθηγητών του Θανάση Κουτσωνα και Χριστίνας Καρρά. Οι επισκέπτες κάνοντας μια όμορφη βόλτα θα μπορούν εξερευνώντας το χωριό να θαυμάσουν έργα του εργαστηρίου παιδικής τέχνης το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος μας με την ευθύνη της εικαστικού Φιλίππας Φλώρακα και θα είναι αναρτημένα σε διάφορα σημεία του οικισμού. Τέλος θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα της έκθεσης του εργαστηρίου κεραμικής που επίσης διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας με την ευθύνη της κεραμίστριας Κatharina Bolesch.

Το επόμενο βράδυ οι επισκέπτες θα μπορέσουν να ακολουθήσουν στους ρυθμούς της μουσικής τα μουσικά σχήματα: The Athenian Phanerothyme Conspiracy– Ψυχεδελικό ροκ (Αθήνα), Duetto per caso feat. Αντώνης Νομικός – World music (Αθήνα) και Αντίφωνο – Παραδοσιακή μουσική (Χανιά).

Η τελευταία βραδιά θα ξεκινήσει μελωδικά με τους Adagio ένα μουσικό σχήμα με νέα παιδιά από τη Νάξο που θα μας σεργιανίσουν σε έντεχνα μουσικά μονοπάτια. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι: Lazytrains – Rock’n’roll and beers. Garage, blues and whiskey (Αθήνα), Kadinelia – παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας με μια μπλουζ ίσως και ροκ διάθεση (Θεσσαλονίκη) και Mellow Trick – soul, funk, blues (Αθήνα).

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την ευγενική χορηγία της Seajet.

Δονούσα: Εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους

Πέρα από τη Νάξο, δυναμική παρουσία έχει και η Δονούσα με προγραμματισμένες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους  στο Σταυρό της Δονούσας. Κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών. εργαστήρια, μαθήματα παραδοσιακών χορών, ζωντανή μουσική και θερινός κινηματογράφος περιλαμβάνονται στο πενθήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Απόψε το βράδυ, το νησί υποδέχεται την παράσταση κουκλοθέατρου "Ο Γαϊγλάρος" από την ομάδα "Τα πάντα Φι" στην αυλή του "Αποσπερίτη". Το πρωί της Τρίτης θα διεξαχθεί εργαστήρι κατασκευής φιγούρας καραγκιώζη στην αυλή του Δημοτικού σχολείου. Το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν μαθήματα παραδοσιακού χορού με την Ελένη Πετρέκα στο Ηρώο στο λιμάνι, ενώ το βράδυ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση κουκλοθέατρου- θέατρου σκιών "Στου Αριστείδη το Μπερντέ" από την Καραπατάκη Σοφία στην αυλή του "Ναυτίλου".

Ο Φανούρης Πετρόπουλος, ο Μανώλης Δελέντας και η Αντωνία Νίκα θα παρουσιάσουν το βράδυ ένα παραδοσιακό νησιώτικο πρόγραμμα στο λιμάνι και το βράδυ της Πέμπτης θα προβληθεί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου η ταινία του Αποστόλη Ασημακόπουλου "Μία αναπνοή στο Αιγαίο" (Ένα ντοκυμανταίρ σχετικά με τον Μανώλη Πελέκη. Τον τελευταίο μάστορα πέτρας και σπουδαίο τσαμπουνιέρη της Ανάφης).

Οι εκδηλώσεις που συνδιοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Δονούσας «Ποσειδών» και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώνονται με το Live Marlia Project, στο το αλώνι της Στέλλας.