«Ταξιδεύοντας» από τη Μεσόγειο και την Αργεντινή μέχρι την Ιρλανδία και τον Ανατολικό κόσμο με τη Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και οι Púrpura

Γυναικεία υπόθεση

Στις Μουσικές του Κόσμου με βασικό άξονα το συγκερασμό ανάμεσα στις τόσο διαφορετικές κουλτούρες «ταξίδεψε» το κοινό της Σύρου η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου μαζί με το μουσικό συγκρότημα Púrpura.

Αφετηρία του μοναδικού αυτού ταξιδιού… ο υπαίθριος χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρουσσών, ο οποίος την προσεχή Κυριακή 23 Ιουλίου θα φιλοξενήσει την Ορχήστρα Κυκλάδων και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Η συναυλία συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάγου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρουσσών.

Το μουσικό συγκρότημα Púrpura – «μωβ» στα ελληνικά - ξεκίνησε την πορεία του το Δεκέμβρη του 2014 στην Αθήνα, με αφορμή την κυκλοφορία και παρουσίαση του πρώτου προσωπικού δίσκου της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου «Σα φυλαχτό», σε στίχους και μουσική του Λάζαρου Σαμαρά.

Η αρχή του ταξιδιού έγινε όταν η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου αναρωτήθηκε, πώς μπορούν τέσσερις γυναίκες μουσικοί, με διαφορετική ιδιοσυγκρασία και «αισθητική», να πλαισιώσουν και να εκτελέσουν το τόσο ιδιαίτερο ρεπερτόριο με το οποίο η ίδια έχει ασχοληθεί κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας.

Μια καινούρια ηχητική πραγματικότητα

Η ελαφρώς παράδοξη μείξη των οργάνων που επιλέχθηκαν – κανονάκι και λαούτο απ’ την ελληνική παράδοση και τις ορχήστρες της Ανατολικής Μεσογείου, φλάουτο και τσέλο απ’ τη συμφωνική ορχήστρα και τη λόγια μουσική της Δύσης- συνθέτουν ένα σκηνικό κατάλληλο για μουσικό πειραματισμό ανάλογο του εξαιρετικού μουσικού επιπέδου των εκτελεστών.

Το αποτέλεσμα είναι μια καινούρια ηχητική πραγματικότητα, η οποία ηχεί άλλοτε παιγνιώδης και χορευτική, άλλοτε νοσταλγική και παρακλητική.

Με μελωδίες από τη φωτεινή Μεσόγειο, αλλά και από την Αργεντινή, την παραμυθένια Ιρλανδία και τον σαγηνευτικό Ανατολικό κόσμο, οι «Púrpura» (Έφη Ζαϊτίδου: κανονάκι, Μαρία Πλουμή: λαούτο, Σοφία Σερέφογλου: φλάουτο, Έλλη Φιλίππου: βιολοντσέλο) συντάσσουν ένα ρεπερτόριο «ψηφιδωτό» - ένα διάλογο μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ο ήχος τους συνδυάζει στοιχεία από την κλασική μουσική και τις μελωδίες της «έθνικ» σκηνής. Δισκογραφικά, οι Púrpura έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στον πρόσφατο δίσκο του Θοδωρή Κουέλη με τίτλο “Αγάπη”, στο οποίο συμμετέχουν με το τραγούδι “Ευχή”. Το Μάιο του 2017 το συγκρότημα πραγματοποίησε, με εξαιρετική επιτυχία, την πρώτη του εμφάνιση στο εξωτερικό, στο Γκρατς της Αυστρίας.