Ο Μανώλης Μητσιάς μιλάει για τον «Γκάτσο που αγάπησε» και για τα σκηνική σύμπραξή του με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

«Ο Γκάτσος ήταν το “α” και το “ω” στην πορεία μου»

Με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Γκάτσου, ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος ευτύχησε να ερμηνεύσει πρώτος τους περισσότερους στίχους του, καλεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων την κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιό, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για να αποδώσουν μαζί τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και θα αγαπάμε πάντα.

Η -sold out- μουσική παράσταση «Ο Γκάτσος που αγάπησα» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 14 Αυγούστου στο Θέατρο Απόλλων. Το κοινό θα απολαύσει τους δύο καλλιτέχνες σ’ ένα μοναδικό αφιέρωμα από καρδιάς στον σπουδαίο ποιητή και μέσα από αυτό, μια ολοκάθαρη μουσική διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα αποδοθούν τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι (από τρεις κύκλους «Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Χειμωνιάτικος ήλιος»), καθώς και κομμάτια από τη συνεργασία του ποιητή με άλλους συνθέτες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Πλαισιωμένοι από ένα λιτό μα στιβαρό μουσικό σχήμα που παραπέμπει στη λιτότητα και στιβαρότητα της ζωής και του έργου του Νίκου Γκάτσου, οι δύο ερμηνευτές θα χαρίσουν στο κοινό της Σύρου το πορτρέτο αυτής της Δωρικής μορφής των Γραμμάτων μας σκιαγραφημένο τόσο από στίχους και κείμενα του ιδίου όσο και από κείμενα άλλων για εκείνον σε επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα.

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη» ο καταξιωμένος ερμηνευτής και λάτρης της Σύρου, Μανώλης Μητσιάς αναφέρεται στον Γκάτσο που αγάπησε και δεν θα σταματήσει να ευγνωμονεί τόσο για τα «δώρα» που του προσέφερε όσο και για την ανεκτίμητη κληρονομιά που άφησε στον πολιτισμό της χώρας μας.

Ο ενθουσιασμός και τα γρήγορα αντανακλαστικά του κοινού, που έσπευσε να προμηθευτεί εισιτήριο για την παράστασή σας στο Θέατρο Απόλλων, μαρτυρά ότι εκτός από εσάς, τον Γκάτσο, τον αγαπούν πολύ και οι Συριανοί. Πώς αισθάνεστε που παρουσιάζετε αυτό το αφιέρωμα σε έναν τόπο που επί σειρά ετών, βρίσκετε κοντά του;

«Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε στην Αθήνα με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Πιστεύω ότι ήταν η παράσταση του χειμώνα. Περάσανε χιλιάδες άνθρωποι. Το θέατρο ήταν γεμάτο κάθε βράδυ. Είχα πάντα στο μυαλό μου ότι θα ταίριαζε απόλυτα στο Θέατρο Απόλλων. Έτσι είπα στον μάνατζερ, να έρθει, να κλείσει το θέατρο και να κάνουμε μια παράσταση εδώ. Πρόκειται για μία παράσταση με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εμένα. Ο Γκάτσος ήταν στην καλλιτεχνική ζωή μου το α και το ω. Ήταν ο άνθρωπος που χάραξε τη σταδιοδρομία και την πορεία μου, με γνώρισε σε όλους τους σημαντικούς ανθρώπους και θα ήμουν αγνώμων αν δεν τον σύστηνα στο κοινό της Σύρου, το οποίο πιστεύω πως είναι πραγματικά ανεβασμένο σε σχέση με άλλα νησιά. Το μόνο που με θλίβει είναι ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν ενδιαφέρθηκε να πάρει την παράσταση. Είναι πρωτοβουλία ιδιωτική. Ενώ πριμοδοτεί άλλες παραστάσεις, εδώ ούτε καν πήραν τηλέφωνο να μάθουν περισσότερα στοιχεία. Αυτά πρέπει να κυνηγάνε οι δήμοι και όχι τα τσιφτελελάκια. Τα μνημόνια θα φύγουν από πάνω μας μόνο μέσω του πολιτισμού. Έχω μια πικρία γιατί η Σύρος είναι ένα νησί με πολιτισμό και θα μπορούσε να διοργανώσει μία ολόκληρη εβδομάδα παραστάσεων».

Μαζί σας συμπράττει μία από τις αξιολογότερες ηθοποιούς της χώρας μας, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Πώς προέκυψε η ιδέα γι’ αυτή τη συνεργασία;

«Η Καρυοφυλλιά είναι καταπληκτική. Διαβάζει ανέκδοτους στίχους του Γκάτσου, τραγουδάει και είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να έχω δίπλα μου σε αυτή την παράσταση. Τραγουδάει εκπληκτικά. Την άκουσα σε μια άλλη παράσταση, αναγνώρισα τα φωνητικά της προσόντα, τι μπορεί να πει και την έπεισα να τραγουδήσει. Η συνεργασία μας είναι άψογη. Στα 50 χρόνια που τραγουδάω δεν είχα πιο ιδανική συνεργασία από ό,τι με την Καρυοφυλλιά. Δείχνει ένα ήθος και μια παιδεία που σπάνια συναντάς».

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού που έρχεται να παρακολουθήσει την παράσταση;

«Ο κόσμος συμμετέχει, τραγουδά, αλλά μαθαίνει κιόλας. Υπάρχουν και τραγούδια που δε γνωρίζει. Η διαλογή έγινε σε συνεργασία με την Αγαθή Δημητρούκα που μας βοήθησε αφάνταστα. Δυστυχώς, μέσα σε δύο ώρες, δεν μπορούμε να τα πούμε όλα. Μόνο εγώ έχω τραγουδήσει 100 τραγούδια του Γκάτσου. Ο ίδιος έχει γράψει συνολικά 1000 τραγούδια. Ωστόσο, μέσα από την παράσταση περνούν όλοι οι σημαντικοί Έλληνες συνθέτες, ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Κηλαηδόνης, συνθέτες που σημάδεψαν με την παρουσία τους το ελληνικό τραγούδι».

Η ελληνική μουσική θα ήταν ίδια χωρίς τον Νίκο Γκάτσο;                    

«Ο Γκάτσος στους στίχους του ζωγράφισε. Χωρίς αυτούς, δεν ξέρω αν τα συγκεκριμένα τραγούδια θα ήταν τόσο μεγάλα. Αυτό το λέω με μεγάλη υπευθυνότητα και ισχυρή γνώμη, γιατί οι πιο πολλοί συνθέτες αναδείχθηκαν μέσα από τους στίχους του Γκάτσου. Του έστελναν μελωδίες απλές και ο Γκάτσος έγραφε στίχους πάνω τους, ζωγράφισε και τα έκανε μεγαλειώδη τραγούδια. Αυτή είναι η μεγάλη αξία του Γκάτσου και δεν είναι τυχαίο ότι μετά το θάνατό του μερικοί σιωπάσανε ολοσχερώς. Ήταν η μεγαλύτερη απώλεια για το ελληνικό τραγούδι. Η γενιά του βέβαια, έβγαλε και άλλους σπουδαίους ποιητές όπως, ο Ελύτης και ο Ελύτης. Στην παράσταση μάλιστα ακούγονται οι ίδιοι να μιλούν για τον Γκάτσο».