Χορωδιακό αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό από τον Μουσικό Όμιλο Σύρου

Ραντεβού με έναν μεγάλο δημιουργό

Τον Γιάννη Σπανό, έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συνθέτες της χώρας μας τιμά το φετινό καλοκαίρι ο Μουσικός Όμιλος Σύρου με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, που φανερώνει την αγάπη της Μικτής Χορωδίας του για το καλό ελληνικό τραγούδι.

Το 4ο Χορωδιακό Αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Αυγούστου στο Θέατρο Απόλλων και αποτελεί ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθειά του Ομίλου για ποιοτικό θέαμα, αντάξιο του πολιτισμού που πρεσβεύει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Μετά τον θρίαμβο που γνώρισε πέρυσι το χορωδιακό αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου ανοίγει την αγκαλιά του σε άλλον έναν σπουδαίο Έλληνα δημιουργό.

Πρωτεργάτης του Νέου Κύματος

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας, όπου και ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο και τη μουσική. Συνέχισε σε αυτούς τους δρόμους στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και παράλληλα φοίτησε για ένα χρόνο στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Η αγάπη του για τη μουσική τον «έκλεψε» από το επάγγελμα του δικηγόρου και το 1959 θα έφυγε για το Παρίσι σε μια προσπάθεια να εξερευνήσει τα νέα ρεύματα της μουσικής.

Στο Παρίσι εργάστηκε σαν πιανίστας στις μπουάτ της αριστερής όχθης και σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε γνωστός ως συνθέτης υπογράφοντας τραγούδια που ερμήνευσαν προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής.

Στη χώρα μας, χωρίς να διακόψει τις επαφές του με το Παρίσι επέστρεψε το 1963 και έγινε  ο βασικός εκφραστής της νέας τάσης που ονομάζουμε «Νέο Κύμα».

Σημαντικοί σταθμοί στη καριέρα του ήταν οι δίσκοι «Ανθολογία» του 1967 και «Ανθολογία Β’» του 1968. Το 1969 έγραψε το «Μια Κυριακή» που ερμήνευσε με ιδιαίτερο τρόπο ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Μεγάλες επιτυχίες στο έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι

Στις αρχές του ‘70 ο Γιάννης Σπανός ανέδειξε το γνήσιο λαϊκό ταλέντο που έκρυβε μέσα του. Έτσι χάραξε μια μοναδική πορεία μέσα από αξιόλογες συνεργασίες με τους Σταμάτη Κόκκοτα, Βίκυ Μοσχολιού, Μανώλη Μητσιά, Γιώργο Νταλάρα, Μαρινέλλα, Γιάννη Πάριο, Δήμητρα Γαλάνη, Αλέκα Κανελλίδου, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πουλόπουλο, Δημήτρη Μητροπάνο, Μανώλη Λιδάκη κ.α.

Ιστορία άφησαν και οι συνθέσεις του για γνωστές κινηματογραφικές ταινίες όπως: «Εκείνο το καλοκαίρι», που θεωρείται ως μία από τις καλύτερες δουλειές του, «Ερωτική Συμφωνία», «Αναζήτηση» κ.α. Η «Οδός Αριστοτέλους» και η «Γ’ Ανθολογία» είναι δύο από τους κορυφαίους δίσκους του.

Σπουδαίες συνεργασίες

Ο Γιάννης Σπανός συνεργάστηκε με σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Πυθαγόρας, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και πολλούς άλλους.

Μελοποίησε δε, πολλούς Έλληνες ποιητές όπως ο Γιάννης Σκαρίμπας, ο Νίκος Καββαδίας, ο Κώστας Βάρναλης, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Σαχτούρης, ο Βιζυηνός κ.α.

Βοηθάει νέους καλλιτέχνες στα πρώτα τους βήματα και πειραματίζεται σε διάφορα μουσικά είδη. Ξεχωρίζουν οι συνεργασίες με την Τάνια Τσανακλίδου στο «Φίλε» (1982), με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο «Έξοδος Κινδύνου» (1984) και με την Ελένη Δήμου στο «Προσωπικά» (1988).

Σήμερα εξακολουθεί να δηλώνει παρών, συνεχίζοντας τις επιτυχίες και μάλιστα διανύει μια άκρως δημιουργική περίοδο ανακαλύπτοντας νέες φωνές και καινούργια ακούσματα.

Όταν δεν κάθεται στο πιάνο, αφιερώνει το χρόνο του στη δημιουργία γελοιογραφιών. Πολλές απ’ αυτές έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά στο Παρίσι.

Ο ίδιος αποφεύγει να βάζει ταμπέλες στη μουσική και ξεχωρίζει το τραγούδι σε καλό και κακό, ενώ δηλώνει πάντα λάτρης της ελληνικής επαρχίας.

Π. Ξενάκη: «Ο Γιάννης Σπανός είναι η οικογένειά μου»

Ο Γιάννης Σπανός θα παραστεί στο διήμερο αφιέρωμα του Μουσικού Ομίλου Σύρου, που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017». Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν φιλικά η Πένυ Ξενάκη και πλήρης ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Γ. Τσοκάνη (πιάνο), Κ. Κοκόλη (μπουζούκι – φωνή), Α. Βαμβακούση (μπουζούκι), Κ. Τζιαγκούλα (κιθάρα – φωνή), Σ. Δαλέζιο (μπάσο).

Η Πένυ Ξενάκη γεννήθηκε και ζει στον Πειραιά. Η πρώτη της εμφάνιση ήταν το 1981 στο θέατρο Λυκαβητού με τον Μίμη Πλέσσα. Την ίδια χρονιά έλαβε μέρος στους Αγώνες της Κέρκυρας υπό την διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι.

Από τότε έχει πληθωρική παρουσία στα μουσικά δρώμενα του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσωπική δισκογραφία και συνεργασίες με τους πιο αξιόλογους συνθέτες και ερμηνευτές του χώρου (Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μάριος Τόκας, Γιώργος Μαρίνος, Κώστας Χατζής και άλλοι).

Η ίδια αποτελεί μία από τις σταθερές συνεργάτιδες του Γιάννη Σπανού, εδώ και πολλά χρόνια. «Ο Γιάννης Σπανός είναι η οικογένειά μου, το άλλο μου μισό», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη». Όπως τονίζει, χαίρεται να τραγουδά δίπλα του, βλέποντας ταυτόχρονα το κοινό να συμμετέχει σε τραγούδια που έχει αγαπήσει και φυλά για πάντα στην καρδιά του.

Ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι

Ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Γιάννης Αργυρίου, ο Γιάννης Σπανός, η Πένυ Ξενάκη και μια πλειάδα χορωδών και μουσικών μας προσκαλούν σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι, γεμάτο ρυθμό και συγκίνηση με περισσότερα από 30 τραγούδια, που αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα έργου του τιμώμενου συνθέτη.

Στην εκδήλωση τραγουδούν επίσης ο Βαγγέλης Χάλαρης, η Ρένα Βέργου, η Μαρία Κουσουλάκου, Αργυρώ Πανταζή και ο Γιάννης Αργυρίου.